Hlavní obsah

Český zbrojař bude světová jednička ve výrobě munice

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Rozhovor s Davidem Chourem, výkonným ředitelem Czechoslovak Group.

Reklama

Největší český zbrojař Czechoslovak Group je vyprodaný až na čtyři roky dopředu. Produkuje až desetkrát tolik, co před válkou. Ve výrobě malorážní munice bude brzy světovou jedničkou, řekl výkonný ředitel koncernu David Chour.

Článek

Válka na Ukrajině pomohla zbrojařům nejen ekonomicky, ale i s reputací. Byznys, na který se vlády i společnost leckdy dívaly skrz prsty, se po invazi Ruska stal stěžejním. „Válka změnila přístup vlád i společnosti ke zbrojení,“ potvrzuje v rozhovoru klíčový muž zbrojně-technologického koncernu David Chour.

Po produkci CSG je poptávka, a to nejen na válčící Ukrajině. Tam firma dodává především munici. „Nelze jednoduše říct, co z našich zisků je způsobeno ukrajinskou válkou. Ale můžu říct, že naše dodávky na Ukrajinu jsou v řádech miliard korun,“ upřesnil Chour.

Firma tak v druhém roce rusko-ukrajinského konfliktu zažila ještě větší obrat i zisky než v roce 2022, kdy vydělala 3,5 miliardy čistého. „Nezastírám, že naší skupině se oproti roku 2022 dařilo dobře. V roce 2023 jsme dosáhli významných nárůstů ve všech ekonomických ukazatelích,“ uvedl Chour v rozhovoru pro SZ Byznys.

Koncern Michala Strnada čítá 30 výrobních firem. Posledními přírůstky jsou italští výrobci střeliva Fiocchi Munizioni a Armi Perazzi, vyrábějící luxusní zbraně pro lovce a sportovce. Tím dalším je divize Sporting Products americké společnosti Vista Outdoor, za kterou CSG zaplatí 1,91 miliardy dolarů, v přepočtu zhruba 45 miliard korun.

Půjde patrně o nejvýznamnější privátní investici českého kapitálu ve Spojených státech v moderní historii Česka. „Skrze tuto akvizici se staneme globální světovou jedničkou ve výrobě malokaliberní munice, pokud se bavíme o západním světě,“ říká Chour. Obchod bude dokončen počátkem dubna, až transakci schválí akcionáři a poslední z regulačních úřadů.

V Americe vzbudil ovšem avizovaný vstup Čechů do národního zbrojaře i negativní pozornost. Kritiku, že má CSG spojení s ruským režimem, ale David Chour odmítá. „Nejsme nijak spojeni s vládnoucí garniturou v Rusku. V Rusku nemáme dneska žádné obchodní ani jiné aktivity. Jsme jedním z nejvýznamnějších soukromých podporovatelů Ukrajiny.“

Všechny české zbrojovky jedou naplno. Na jak dlouho dopředu máte aktuálně sjednané zakázky vy?

Liší se to sektor od sektoru. Největší poptávka je dnes po velkokalibrové munici, kterou vyrábíme především na Slovensku a ve Španělsku. Tam jsme kapacitně vykryti na tři čtyři roky dopředu. A samozřejmě přicházejí zájemci s výhledem na další období.

V jakém režimu tedy jede výroba?

Snažíme se jet na maximální kapacitu, kterou nám umožňuje legislativa v každé zemi. Je to o náboru lidí, o zefektivňování výroby, o nákupu dalších strojních celků. To jsou v některých případech stroje za vyšší desítky nebo nižší stovky milionů eur, které se vyrábějí roky. Takže i kdybychom dneska měli kupu peněz a záměr rozšířit ihned výrobní kapacitu, tak dodávky některých strojů pro výrobu velkorážní munice, která na Ukrajině nejvíc chybí, jsou opravdu dneska na tři až čtyři roky.

Kolikrát více vyrábíte ve srovnání se stavem před začátkem války?

Ve výrobě velkorážní munice jsme až na desetinásobku předválečných kapacit.

Nebudete mít teď třeba problém dostat se k surovinám, které na výrobu munice potřebujete? Vaše firma usilovala před časem o pardubickou chemičku Synthesia, jediného výrobce střelné bavlny v Česku, kterou ale nakonec získal Karel Pražák.

Střelný prach je dneska klíčovou součástí, kterou musíte zajistit, abyste byli schopni vyrábět munici. A je ho na světě nedostatek. Tím trpí i všichni naši konkurenti, zejména v Evropské unii.

Nitrocelulóza je hlavním komponentem pro výrobu střelného prachu. Synthesia není jejím jediným dodavatelem. Dodává ji do Explosie, která vyrábí střelný prach, a my jsme patrně největším odběratelem Explosie. Pro každý typ munice se používá jiný střelný prach. My se snažíme zajistit dodávky střelného prachu do našich muniček prakticky po celém světě.

Czechoslovak Group se snažila vstoupit do Explosie, kterou vlastní stát. Je tam nějaký posun?

V současné době to není na stole.

CSG se podílela na repasování staré vojenské techniky, která se dodávala na Ukrajinu. Dodávky ještě pokračují?

Dodávky této 20 až 30 let staré techniky už jsou na mnohem menším objemu než v prvních měsících války. Tyto zásoby nejsou na nule, ale už se vyčerpávají.

Co tedy z vaší provenience v současnosti dominuje dodávkám na Ukrajinu?

V obecné rovině můžu říct, že většinu dodávek představuje munice, ale je tam i další vojenská technika.

Zvažujete výrobu, případně čeho konkrétně, přímo na Ukrajině jako některé další zahraniční zbrojařské firmy?

Konkrétní investiční záměry CSG nebudu nyní komentovat. Je to značně citlivé.

Na Ukrajinu dodáváme za miliardy

Když Michal Strnad v roce 2018 přebíral firmu od svého otce Jaroslava, tak byly tržby 11,5, miliardy korun. V roce 2022 jste utržili už víc než dvojnásobek, nějakých 25 miliard korun. Čistý zisk dosáhl 3,5 miliardy korun. Jaké budou výsledky za loňský rok?

V roce 2023 jsme dosáhli významných nárůstů jak na úrovni tržeb, tak na úrovni EBITDA nebo čistého zisku. Oficiální čísla zveřejňujeme na konci března. S ohledem na to, že máme vydané veřejně obchodovatelné dluhopisy, tak jejich držitelé – pražská burza a Česká národní banka – by měli být těmi prvními, kdo se výsledky dozví.

Budou výsledky lepší než loni?

Nezastírám, že naší skupině se oproti roku 2022 dařilo dobře. V roce 2023 jsme dosáhli významných nárůstů ve všech ekonomických ukazatelích.

Nebojíte se, že na zbrojaře dopadne nějaká mimořádná daň, jakou musely zaplatit například petrochemické firmy, banky a energetika?

To by bylo kontraproduktivní. V rozporu se záměrem Evropské unie významně navyšovat zbrojní kapacity. Každá koruna na dani, kterou výrobci zbraní a munice zaplatí navíc, bude chybět na investicích. Prostě po 30 letech stagnace výdajů do armád výrobci nedrželi kapacity, neinvestovali, neobnovovali stroje. Situace se změnila a vy tyto kapacity ze dne na den nenavýšíte. Pokud dnes státy zatíží zbrojaře speciální daní, tak tyto peníze budou na investicích chybět.

Takže se extra zdanění neobáváte?

Neříkám, že se neobávám. Říkám, že by to bylo kontraproduktivní.

Dokázal byste vyčíslit, jaký mimořádný zisk vám zbrojení Ukrajiny vyneslo?

To se nedá přesně vyčíslit. Válka na Ukrajině změnila přístup vlád i společnosti ke zbrojení. Nelze jednoduše říct, co z našich zisků je způsobeno ukrajinskou válkou. Ale můžu říct, že naše dodávky na Ukrajinu jsou v řádu miliard korun. Před několika lety se na nás na výrobce zbraní společnost, politici a některé bankovní domy dívali skrz prsty a byli jsme na chvostu jejich zájmu. Dneska se to mění.

I v Česku se to mění? Nemáte problém získat úvěr v žádné bance?

Není to ideální, ale rozhodně je tady významná změna oproti přístupu z doby před dvěma roky. Jednotlivé státy začaly investovat nejen do podpory a dodávek na Ukrajinu, ale i do vlastních zásob a obnovy vlastní techniky.

CSG čeká akvizice části americké skupiny Vista Outdoor, divize Sporting Products. Ve Spojených státech vyvolal tento krok obavy. Tamní senátor James David Vance napsal tamní ministryni financí Janet Yellenové, že vaše společnost má podle něj údajně spojení s ruským režimem a historii nezákonného jednání. Vy jste obvinění odmítli. Tušíte, odkud pochybnosti vzešly?

CSG jako česká společnost s českým vlastníkem akvíruje jedničku na americkém trhu ve výrobě malokaliberní munice, vcelku významného odvětví průmyslu. To určitě vzbudí emoce. Bylo by s podivem, pokud by politické reprezentace nějakým způsobem, ať už pozitivně, nebo negativně, tuto transakci nekomentovaly.

My jsme prošli v loňském nebo předloňském roce schválením americkým regulátorem, Úřadem pro schvalování zahraničních investic, kde na to padaly dotazy, a ta věc je dnes už vyřešena.

Snažíme se pečlivě vysvětlovat, kdo jsme, kdo je pan Strnad a jaké má s danou investicí záměry. Vysvětlujeme naše prozápadní zaměření a že jsme prakticky dneska jedním z největších soukromých dodavatelů a podporovatelů armády Ukrajiny.

Nekamarádíme se s Putinem

Senátor James David Vance vaši zbrojovku vinil z toho, že je napojena na prominentní ruské organizace spjaté s Putinovým režimem. Jaké organizace měl na mysli?

Na webu můžeme najít různé mnoho let staré lživé články, které čas od času někdo vytáhne a použije pro očernění našeho jména a snahu snížit naši reputaci. Nejsme nijak spojeni s vládnoucí garniturou v Rusku. V Rusku dneska nemáme žádné obchodní ani jiné aktivity. Jsme jedním z nejvýznamnějších soukromých podporovatelů Ukrajiny. To by přece nebylo možné, kdybychom se na druhé straně kamarádili s panem Putinem či jinými představiteli ruské vlády, to je absolutní nesmysl.

Může to být důsledek dřívějších nadstandardních vztahů s panem Zemanem, který měl dobré vztahy s Ruskem?

Žádné vztahy s panem prezidentem Zemanem bych za tím nehledal.

Je ta americká akvizice aktuálně ohrožena zmíněným dopisem?

Tímto dopisem určitě akvizice ohrožena není. Jedním z regulačních orgánů, který o ní rozhoduje, je Úřad pro schvalování zahraničních investic. A jeho schválením jsme už jednou prošli, před dvěma roky při akvizici Fiocchi Munizioni. Věřím v opětovné pozitivní stanovisko. Úřad pro ochranu hospodářské soutěže ve Velké Británii a Spojených státech náš vstup do Visty už schválil.

Budeme světová jednička v malorážní munici

Takže obchod bude dokončen někdy v dubnu?

Vedle rozhodnutí zmíněného úřadu nám samozřejmě zbývá i rozhodnutí samotné valné hromady stávajících akcionářů. Vista Outdoor má akcie emitované na newyorské burze. Věříme, že by ke schválení mohlo dojít někdy počátkem dubna.

Jaké máte s divizí Sporting Products plány?

Skrze tuto akvizici se staneme globální světovou jedničkou ve výrobě malokaliberní munice, pokud se bavíme o západním světě. Rádi bychom náskok před ostatními konkurenty zvyšovali, rádi bychom hledali synergie s Fiocchi a rozšiřovali exportní aktivity Visty, zejména pro obranné a policejní složky v jiných zemích.

Třeba i v Česku?

To uvidíme.

S jakými produkty byste naopak chtěli proniknout vy na americký trh?

Buďme upřímní. Spojené státy jsou protekcionistická země, která zejména ve zbrojním průmyslu silně preferuje lokální výrobce. Takže bychom sice rádi dodávali vojenské radary, raketové systémy nebo jiné produkty americké armádě, ale jestli to je reálné, je samozřejmě druhá věc.

Kam vás akvizice ve Vista Outdoor ekonomicky vystřelí?

Dohromady budou Fiocchi a Vista dosahovat takřka dvou miliard dolarů tržeb. Pro Fiocchi v letošním roce plánujeme více než desetiprocentní nárůst objemu tržeb. S investicí tam jsme spokojeni.

Koncem roku jste koupili i 80 procent ve zbrojovce Armi Perazzi, která vyrábí brokovnice pro lovce a sportovce. Chystáte tam nějaké investice?

Zatím ten byznys přebíráme. Je to firma s krásným produktem, jsou to takové rolexky mezi loveckými a sportovními zbraněmi.

Zvažujeme výrobu zápalek v Americe

A co vaše druhá firma se sídlem v Itálii, Fiocchi?

Ve Fiocchi se významně investuje prakticky každý rok v řádu desítek milionů eur. Zvažujeme například továrnu na výrobu zápalek ve Spojených státech, kde má Fiocchi také výrobní pobočky.

Čím dál větší část velkých zakázek od Ministerstva obrany se rozdává bez tendrů. Vám se na tomto poli nedaří. Proč?

Tak stíhačky ještě nevyrábíme. Vrtulníky taky ne. Ani tanky. Ale můžeme na ně subdodávat, takže my se snažíme být partnerem výrobců a ukousnout si část z toho českého podílu, který se Ministerstvo obrany nebo česká vláda snaží vždycky ve smlouvách prosadit.

Nevnímáte to jako problém, že se některé velké zakázky obejdou bez soutěží?

To bych nerad komentoval. Ale je logické, že armáda nechce provozovat více typů techniky v jedné kategorii. Kvůli logistice, servisu či výcviku je rozumnější pořizovat další techniku toho samého typu a nedělat soutěž.

Aktuálně se řeší třeba zakázka na obrněná auta. Ministryně obrany Jana Černochová (ODS) údajně jedná o tom, že by je pro Česko vyrobili Australané. Jedná se o ten model Bushmaster. Prý jsou vyzkoušené v boji. Vy jste v téhle zakázce už z kola venku?

To nejsou bojová vozidla, ale ženijní systém. Naše výrobky mají obdobné parametry a domníváme se, že bychom mohli být dodavatelem české armády namísto australského výrobce. Žádná zakázka podepsána doposud nebyla, takže naděje umírá poslední.

Švédský výrobce BAE Systems plánuje vyrábět nové pásové obrněnce CV90 pro svou armádu kompletně v Česku. Zapojit se má nějakých 30 českých firem. Na čem přesně byste se měli podílet vy?

O tom ještě jednáme.

Reklama

Doporučované