Hlavní obsah

Krize skoro nebude, inflace rychle spadne, předpovídá finančník

Agenda s finančníkem Igorem Faitem. Průmyslník a investor věří, že krize bude krátká a mělká.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

„Nejhorší rok od roku 1989? Já s tím příliš nesouhlasím. Jako finančník sice slyším ostatní finančníky, že jsou hodně skeptičtí, ale jako průmyslník zase tak velkou krizi neočekávám,“ říká Igor Fait, zakladatel Jet Investment.

Článek

Rozhovor si můžete poslechnout i v audioverzi.

Koupit továrnu nebo průmyslovou halu a pak ji opět pronajmout majiteli firmy, jež v ní působí. Cesta, kterou zvolil fond Jet Industrial Lease ze skupiny Jet Investment finančníka Igora Faita. A cesta, která se ukazuje jako úspěšná.

Fond od svého vzniku v polovině roku 2021 dodnes hlásí výnos 29 procent, vlastní sedm nemovitostí v Německu, Polsku a Česku o rozloze 130 000 metrů čtverečních – a kupuje další.

„Na dalších zhruba sedmi pracujeme. Nabídek je teď rozhodně víc, než bylo,“ potvrzuje Fait s tím, že prodej průmyslových nemovitostí a jejich následný pronájmem jsou trendem, který přišel ze západní Evropy.

„Není důvod, proč by měl podnikatel držet nemovitost. Je to pro něj vlastně mrtvé aktivum, které nepřináší mimořádné výnosy. Je lepší toto aktivum prodat a peníze použít na rozvoj nových technologií,“ vysvětluje Fait s tím, že velkým důvodem, proč podnikatelé právě teď prodávají nemovitosti, je i fakt, že potřebují peníze, aby snížili své zadlužení.

V automotivu bude na prodej hodně firem

Na průmysl se skupina Jet Investment specializuje i ve svých dalších fondech, tam už jde však o akvizice celých firem. Prostřednictvím fondu JET 3 teď chystá velké investice – v hledáčku má hned pět společností.

„Určitě budeme pokračovat v nové energetice, budeme se určitě věnovat železnici – tedy dodávky různých zařízení a dílů pro železniční vagony lokomotivy. Krize ohrozila především firmy v automotivu, tak se budeme dívat i na automotive sektor, kde můžou být mimořádné příležitosti právě díky tomu, že je tento sektor nejvíc ohrožený tím, co se děje,“ dodává Fait.

Inflace? V polovině roku jsme na deseti procentech

Zatím se skupině do fondu podařilo získat 3,2 miliardy korun a cílem jsou čtyři miliardy. „Myslím, že v této situaci je velkým úspěchem mít třeba 3,5 miliardy z těch plánovaných čtyř a pak máme i zahraniční investory,“ dodává Fait s tím, že aktuální doba zájem investorů ochladila. To se však podle Igora Faita brzy změní.

„Je pro nás složitější získat investory do relativně rizikovějších věcí, jako je nemovitostní fond. Zase na druhou stranu je potřeba říct, že ty sazby nevydrží věčně. Osobně si myslím, že inflace pomine relativně rychle,“ dodává s tím, že meziměsíčně se už brzy inflace začne dostávat do deflace.

„Myslím si, že se můžeme dostat někdy v polovině roku na hodnotu deseti procent, a myslím si, že v příštím roce se můžeme někde pohybovat na třech procentech,“ dodává Fait s tím, že pak se i pro jeho fondy zjednoduší shánění peněz.

A stejně optimisticky jako vývoj inflace vidí Igor Fait i ekonomický vývoj v Česku. Tady jsou podle něj hlavní důvody, proč krize nebude hluboká a dlouhá – zklidnil se cenový vývoj energií a Evropa významně investovala do jiných energetických zdrojů. „Myslím si, že jakási krize bude, ale měla by být krátká a relativně mělká,“ říká Fait.

Agenda

Čtvrthodinka o byznysu z první ruky. Rozhovory s top lídry českého byznysu, zakladateli firem, odborníky.

Od pondělí do čtvrtka na SZ Byznys a ve všech podcastových aplikacích.

Odebírejte na Podcasty.cz, Apple Podcasts nebo Spotify.

Reklama

Doporučované