Hlavní obsah

Nebudeme jako Avast. Všechny firmy nemohou být americké, říká šéf Esetu

Richard Marko, šéf antivirové firmy Eset a jeden z nejbohatších Slováků.Video: Jiří Zatloukal, Seznam Zprávy

 

Reklama

Když trh antivirových společností zredukujeme na pár velkých firem, zjednoduší se pozice útočníků. Budou se muset vypořádávat pouze s omezeným množstvím protivníků, říká šéf antivirové společnosti Eset Richard Marko.

Článek

Slovenská společnost Eset, která je v současnosti největším antivirovou firmou v Evropě, zaměstnává v Česku přibližně stovku lidí ve výzkumu a vývoji. Dohromady pak má v tuzemsku 160 zaměstnanců. Plány má však větší.

„Okolní země a jejich kultury jsou nám stále nejbližší a je pro nás nejefektivnější rozšiřovat se právě do těchto zemí. Pozic v oblasti výzkumu a vývoje máme otevřených celosvětově zhruba 150, ale v Česku počítáme, že přijmeme asi 50 nových zaměstnanců. Když to bude víc, budeme jen rádi,“ uvedl v rozhovoru pro SZ Byznys šéf Esetu Richard Marko.

Richard Marko (48)

  • generální ředitel společnosti Eset
  • současně je s více než 12procentním podílem spolumajitelem firmy
  • absolvent Fakulty elektrotechniky a informatiky na Technické univerzitě v Košicích
  • ve firmě Eset pracuje od roku 1996, šéfem je od roku 2011
  • s majetkem 340 milionů eur (8,3 miliardy korun) patří k nejbohatším Slovákům

Marko vlastní přes 12 procent společnosti, což ho řadí k nejbohatším občanům Slovenska s majetkem ve výši asi 340 miliónů eur (8,3 miliardy korun).

Marko rovněž neuvažuje o spojení s velkými hráči, jako například tuzemský Avast, který zanedlouho dokončí fúzi s americkým NortonLockem a bude se obchodovat pouze na americké burze Nasdaq.

Když se trh zredukuje na pár velkých společností, zjednoduší se pozice útočníků.
Richard Marko, šéf Eset

„Kybernetická bezpečnost je oblast, kde variabilita hraje velkou roli. Když se trh zredukuje na pár velkých společností, zjednoduší se pozice útočníků. Budou se muset vypořádávat pouze s určitým omezeným množstvím protivníků,“ říká Marko.

Podle něho trhu prospívá, když je bohatší a variabilnější. Eset o spojování s konkurencí neuvažuje i z geopolitických důvodů. „Kybernetická bezpečnost je jako kdybychom si ze starých časů do virtuálního prostředí přenesli téma různých válek a bojů nebo klasické kriminality. Tím pádem v tom začínají hrát roli i věci jako geopolitika. Když budou všechny firmy americké, přináší to zase nějaké další problémy,“ uvádí Marko.

V Evropě bylo firem z oblasti kyberbezpečnosti několik a po vlně spojování a fúzí se Eset stal v rámci Evropské unie největším hráčem, co se týče ochrany koncových uživatelů proti počítačovým virům.

Eset ještě nemá ukončeny výsledky za uplynulý rok, nicméně podle předběžných znovu společnost rostla. „Celosvětově jsme dosáhli tržby asi 580 milionů eur (14,1 miliardy korun), což je růst asi o 8 procent,“ dodal Marko. Firma dlouhodobě drží asi dvacetiprocentní ziskovost. EBITDA, tedy zisk před započtením úroků, daní a odpisů pak loni přesáhl 100 milionů eur (2,4 miliardy korun).

Pro srovnání v roce 2020 Eset i přes uzavírky ekonomiky utržil 534 milionů eur (13 miliard korun).

Eset

  • vyvíjí a poskytuje bezpečnostní software ve více než 200 zemích světa
  • firma vznikla v roce 1992 v Bratislavě v Československu
  • první antivirový program vyvinuli její spoluzakladatelé Miroslav Trnka a Peter Paško již v roce 1987
  • zaměstnává po světě asi 1 600 lidí
  • technologie Esetu chrání více než miliardu lidí

Reklama

Související témata:
Richard Marko

Doporučované