Hlavní obsah

Vyrábí kyselinu proti vráskám pro celý svět a říká: Peněz na vědu je spousta

Vladimír Velebný po třiceti letech opouští post generálního ředitele Contipra. Video: Zuzana Hodková, Seznam Zprávy

 

Reklama

„Do výzkumu jde spousta peněz, ale nejsou efektivně využívány. Sedím v několika hodnoticích komisích a vidím, jak to funguje. To, co někdo odevzdá, bych já u nás ve firmě nepřijal,“ říká šéf Contipra Vladimír Velebný.

Článek

Rozhovor si můžete poslechnout i v audioverzi.

Dnes patří mezi nejúspěšnější výrobce kyseliny hyaluronové na světě a řídí firmu s tržbami přes miliardu. Původem je však Vladimír Velebný vědec a možná i proto ví, jak je propojení vědecké sféry a byznysu náročné.

„Mé začátky nebyly jednoduché. Stále tam byl přístup z pohledu té vědy. Byznys ale vyžaduje přístup zcela jiný. To je ten základní rozpor mezi akademickou sférou a průmyslem,“ popisuje v Agendě SZ Byznys šéf společnosti Contipro Vladimír Velebný.

Přesně tento rozpor vidí i v oblasti vědy a výzkumu na úrovni státu. A v momentě, kdy Česko hledá další směr svého ekonomického fungování, by měl radu.

„Určitě bych byl pro, aby se akademická sféra dostávala na určitou dobu do byznysu. Lidé, kteří chtějí dělat výrobky, nejenom ten základní výzkum, by měli být určitou dobu v úzkém spojení s manažery, výrobci a obchodníky, protože obchodník vidí věci úplně jinak než akademik,“ říká Velebný, podle kterého dnes nejsou tím největším problémem finance.

„Myslím si, že do výzkumu jde spousta peněz, ale nejsou efektivně využívány, neexistují zpětné mechanismy. Sedím v některých hodnoticích komisích a vidím, jak to funguje. To, co někdo odevzdá jako závěrečnou zprávu, řekněme třeba v lékařském výzkumu, to bych já u nás ve firmě nepřijal,“ vysvětluje. Takto se podle něj peníze na podporu vědy a výzkumu zbytečně rozmělní, místo toho, aby se jasně definovaly hlavní směry a to, co má zpráva obsahovat.

„Tady je takový ten přístup, že se na výsledky výzkumu řekne: no to je ale zajímavé… Fajn, ale obchodník se zeptá, o co se mám opřít, když to chci prodat?“

Od mixéru k miliardě

Sám se v devadesátých letech na vyřazeném robotu ze školní jídelny pustil do míchání nápojů a výživy pro sportovce, následně se pustil do výroby kyseliny hyaluronové - látky, která se používá v krémech, kosmetických preparátech i farmaceutickém průmyslu. Tady se Contipro vypracovalo do pozice jednoho z největších světových výrobců, vyváží do celého světa a roční výroba 25 až 30 tun absolutně požadavkům trhu nestačí.

„Prakticky dneska je všechna kyselina už téměř vyprodaná,“ říká Vladimír Velebný a dodává, že firma nutně potřebuje navýšit výrobu. Během následujících let chce proto investovat více než miliardu korun.

„Letos bychom měli proinvestovat zhruba 350 milionů korun. Zejména ve stavební části,“ říká Velebný. Aktuálně probíhá schvalování stavby, která by měla začít na podzim.

Do drahých krémů levná kyselina z Číny

Zatímco v minulosti kyselina z Dolní Dobrouče mířila hlavně do kosmetických výrobků a krémů známých značek, dnes je hlavním odbytištěm farmaceutický průmysl.

„Farmaceutický průmysl je velmi zajímavý. Jak finančně, tak z pohledu čistoty. Musíte dodávat vysoce kvalitní kyselinu a navíc jakmile jste v přípravku zaregistrováni, je vaše výměna za někoho jiného dost obtížná. Naopak na trhu s kosmetikou je dnes obrovský tlak na cenu. Finální výrobci hledají úspory a to mnohdy i za cenu nižší kvality,“ říká Velebný.

Velká část kosmetických firem podle něj jde cestou levnějších nákupů kyseliny hyaluronové zejména z Asie, což si farmaceutický průmysl nemůže dovolit. Kromě farmaceutického průmyslu se firmě stále více otevírají dveře také do aplikace výživových doplňků.

Vlastní patenty

Zhruba 40 procent zaměstnanců Contipra tvoří vědečtí pracovníci. Do vývoje firma ročně investuje 150 milionů korun a může se tak pochlubit i několika vlastními patenty.

Mezi ně patří například speciální film s kyselinou hyaluronovou, který pacientům po ozařování dutiny ústní urychlí hojení. „V současné době probíhá klinické zkoušení dalších pěti výrobků,“ popisuje Velebný. Jednou z novinek je gel do injekcí na bolavá záda.

Po třiceti letech v čele Contipra teď Vladimír Velebný předává žezlo nové generální ředitelce. „Jsme víceméně rodinná firma. Já už ale nebudu generální ředitel, generální ředitelkou se stala moje manželka. A já se věnuju výzkumu, vývoji a samozřejmě zastřešuji firmu,“ dodává Velebný s tím, že ke změně došlo k 1. lednu.

Reklama

Doporučované