Hlavní obsah

Unie vyváží služby jako nikdy, vztahy s Ruskem chladnou, ukazují data

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Reklama

Evropská unie se vzpamatovala z pandemického období a překonává se ve vývozu i dovozu služeb, ukazují data Eurostatu. Významným partnerem byly zejména USA a Velká Británie.

Článek

Růst exportu služeb Evropské unie roste. V předloňském roce překonal hranici 1,3 bilionu eur a meziročně vzrostl o čtvrtinu. O pětinu ale rostla i hodnota služeb zámořských firem poskytovaná v EU. Data Eurostatu tak ukazují zotavení po covidovém období, jde o nejvyšší hodnoty od roku 2010. Pokud porovnáme obě hodnoty, poskytly unijní země služby v hodnotě o 200 miliard eur vyšší, než kolik nakoupily.

Cílovou destinací byly zpravidla Spojené státy (22 %), na druhém místě pak Velká Británie (18,8 %) následovaná Švýcarskem (11 %). Dvacítku zemí nejvíce využívajících import služeb z Unie uzavírají Izrael s Ukrajinou a Saúdskou Arábií. Mezi nakupované a prodávané služby patří obvykle zakázky v IT či konzultanství.

Spojené státy i Velká Británie jsou ale také zeměmi, které v EU nejvíce služeb poskytují (34, respektive 18 %). Také tento žebříček pokračuje Švýcarskem a Čínou.

Ještě zajímavější je sledovat země s největším rozdílem mezi importem a exportem. Na třetím místě se tak objeví Japonsko následované Austrálií. V žebříčku poskočí třeba i Ukrajina. Výše se dostane také Rusko, zde je ale třeba mít na paměti, že sledovaný rok je 2022 – invazi na Ukrajinu v něm země „teprve“ zahájila a následné sankce se nestihly plně projevit.

I tak ale export služeb do Ruska poklesl o více než pětinu (22 %), import si pohoršil o 11 %.

V oblasti služeb se jako exportní v datech Eurostatu ukazuje i Česko. Také to se dostalo na lepší hodnoty, než mělo před pandemií. Minimálně v absolutních číslech.

Reklama

Doporučované