Hlavní obsah

Čína povoluje šrouby a její ekonomika prospívá. Odborníci jsou ale opatrní

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Reklama

Ekonomika v Číně zaznamenala větší růst, než očekávali analytici. Důvodem je zrušení protiepidemických opatření a fakt, že lidé začali více utrácet. Nicméně oživení ekonomiky není rovnoměrné a důvěra investorů není silná.

Článek

Čínská ekonomika měla na začátku roku dobrý start a spotřebitelé v asijské velmoci začali po třech letech přísných pandemických omezení utrácet, píše CNN. Růst ekonomiky tak za první čtvrtletí zrychlil meziročně na 4,5 % z předchozích 2,9 %, jak uvádí čínský statistický úřad. To překonalo i původní odhad růstu ekonomů z agentur Reuters a Bloomberg, kteří tipovali 4 procenta.

Analytiky proto tak velký růst překvapil. Podle nich za zvýšením hrubého domácího produktu (HDP) je právě ukončení přísných protiepidemických opatření na konci loňského roku. Došlo tak k oživení spotřeby a lidé začali znovu ve velkém navštěvovat nákupní centra a restaurace.

V samotném březnu se maloobchodní tržby v Číně zvýšily o 10,6 % oproti předchozímu roku a jde tak o největší nárůst od června 2021, uvádí Bloomberg. Analytici přitom čekali růst jen o 7,4 %.

Mezičtvrtletní srovnání ukazuje, že HDP se od ledna do března zvýšil o 2,2 %. Ve čtvrtém čtvrtletí růst po zpřesnění dat činil proti předchozímu čtvrtletí 0,6 %, zatímco předběžná data ukazovala na nulový růst.

Rozvoji také pomohlo to, že Peking zmírnil regulační tažení proti firmám v sektoru technologií a nemovitostí. Čínští statistici ale zároveň varovali, že „základy“ ještě nejsou pevné, a to i kvůli složité a nestálé situaci v zahraničí.

Na letošní rok čínská vláda stanovila cíl růstu HDP kolem pěti procent. Loni růst HDP asijské mocnosti zpomalil na tři procenta z 8,1 % v předchozím roce. Analytici očekávají, že letos růst zrychlí až na 5,4 %.

„Údaje z Číny za první čtvrtletí jsou slušné, udržují zemi na cestě k dosažení cíle růstu kolem pěti procent v letošním roce,“ uvedl například analytik Matt Simpson ze společnosti City Index.

Simpson dále dodal, že růst pomohl do jisté míry zlepšit náladu na trhu. „Mírně nevýrazná reakce naznačuje přetrvávající obavy, že údaje za první čtvrtletí jsou počátečním impulsem díky znovuotevření trhu a že jeho dynamika by mohla ve druhém nebo třetím čtvrtletí vyprchat,“ zmínil analytik.

Oživení v Číně je ale zatím stále nerovnoměrné. Zatímco spotřeba, služby a výdaje na infrastrukturu se zvyšují, slabší růst cen a rostoucí úspory v bankách vyvolávají pochybnosti o poptávce.

Soukromé investice se také téměř nepohnuly a nezaměstnanost mládeže vzrostla na druhou nejvyšší zaznamenanou úroveň, což naznačuje, že zaměstnavatelé v soukromém sektoru jsou stále opatrní v otázce dlouhodobějších vyhlídek.

CNN dále uvádí, že například soukromé investice byly extrémně slabé. Investice do fixních aktiv soukromého sektoru vzrostly od ledna do března o pouhých 0,6 %, což svědčí o nedostatku důvěry mezi podnikateli.

„Domácí ekonomika se dobře zotavuje, ale stále jsou zjevná omezení nedostatečné poptávky,“ řekl Fu Linghui, mluvčí čínského statistického úřadu na úterní tiskové konferenci v Pekingu. Také dodal, že ceny průmyslových výrobků stále klesají a podniky se potýkají s mnoha problémy se ziskovostí.

Reklama

Doporučované