Hlavní obsah

Elektromobilů přibývá moc rychle, Čína proto zastaví dotace

Foto: Unsplash

Elektroauta doposud využívala tučné subvence. Ilustrační snímek.

Reklama

Čína v příštím roce sníží podporu pro vozy s alternativním pohonem včetně elektromobilů. Od roku 2023 se potom budou muset obejít bez dotací. Výroba totiž předstihla plány na zvyšování podílu těchto vozů.

Článek

Čína v příštím roce o 30 procent sníží subvence na automobily s alternativním pohonem, označované jako NEV (New Energy Vehicles), oznámilo čínské ministerstvo financí. Dodalo, že po skončení příštího roku už tyto vozy subvencovány nebudou. Kategorie NEV zahrnuje čistě elektrické vozy, hybridní automobily a vozy s vodíkovým pohonem.

Peking si v minulosti stanovil za cíl, aby se podíl aut kategorie NEV na celkovém prodeji aut v Číně do roku 2025 vyšplhal na 20 procent. Institut China EV100 nicméně minulý týden podle listu China Daily předpověděl, že tento podíl do roku 2025 přesáhne 30 procent.

Čína je největším automobilovým trhem na světě. Přední světové automobilky, například Volkswagen, General Motors a Toyota Motor, nyní pracují na zvyšování výroby elektromobilů v Číně, uvedla agentura Reuters.

Čínský svaz výrobců automobilů (CAAM) tento měsíc předpověděl, že prodej aut kategorie NEV se v letošním roce v Číně zvýší o 47 procent na pět milionů. Celkový prodej aut v Číně podle údajů CAAM v období od začátku ledna do konce listopadu meziročně vzrostl o 4,5 procenta na 23,5 milionu.

Čínské ministerstvo financí rovněž oznámilo, že zpřísní dozor nad bezpečnostními problémy souvisejícími s automobily kategorie NEV, aby tak předcházelo nehodám.

Reklama

Doporučované