Hlavní obsah

Padla největší banka od krachu Lehmanů. Trhy se bojí, že spustí domino

Foto: Shutterstock.com

Silicon Valley Bank se ocitla v problémech.

Reklama

aktualizováno •

Americké úřady převzaly kontrolu nad bankou Silicon Valley Bank. Obchodníkům s akciemi se vynořily vzpomínky na krach banky Lehman Brothers, který odstartoval finanční krizi 2008. Akcie se proto obchodovaly v záporných číslech.

Článek

Světové akciové trhy se zbarvily do ruda. Akcie, zejména bank obchodovaných na evropských burzách, ztrácely v pátek kolem poledne přibližně od dvou do čtyř procent. Propad se týká finančních domů HSBC, Barclays, Lloyds a Natwest Group, ale i dalších bank.

Negativní nálada se přelila také na parket pražské burzy, kde z bankovních titulů ztrácela nejvíce Erste, a to o více než 2,7 procenta.

Pokles trhu začal již ve čtvrtek pádem cen akcií amerických bank v reakci na krach banky zaměřené na kryptoměny Silvergate Capital. Vliv měly také vážné finanční problémy banky SVB Financial, která se kvůli ztrátě 1,8 miliardy dolarů snažila rychle posílit kapitál prodejem akcií.

Jenže to se nepodařilo, odpoledne našeho času americké úřady oznámily, že SVB Financial zkrachovala, neboť se jí nepodařilo sehnat dost peněz. Federální pojišťovna vkladů, obdoba českého Garančního systému finančního trhu, zřídila speciální entitu pro výplatu vkladů do výše 250 tisíc dolarů.

Trhy se kvůli tomu začaly obávat, aby to nebyl začátek mnohem většího problému v ekonomice a nezopakoval se rok 2008 a pád banky Lehman Brothers. A to i přes mínění analytiků z Wall Street, kteří již dříve uvedli, že nepovažují za pravděpodobné, že by se potíže SVB rozšířily do celého bankovního systému. Banka Morgan Stanley ve zprávě pro klienty uvedla, že problémy SVB jsou velmi ojedinělé.

„Zatímco zraky investorů byly dlouho upřeny k inflaci či sazbám, ve čtvrtek si o pozornost rázně řeklo jiné téma. Pád Silicon Valley Bank rozvířil strach o osud dalších bankovních institucí, poté co na ni dolehlo stahování vkladů,“ uvedl analytik Patria Finance Tomáš Vlk.

Akcie SVB na Wall Street reagovaly ve čtvrtek propadem o 60 procent a obchodování bylo i pozastaveno. Propad pokračoval i v pátek před zahájením obchodování o dalších zhruba 44 procent na 59 dolarů za akcii.

Ani Vlk si také nemyslí, že by finanční trhy byly svědky nějakého systémového problému. „SVB je malá banka a její problém je především angažovanost v rizikových projektech, kdy její klienti byli například postiženi kolapsem kryptoměnové burzy FTX.“

Dílčí index evropských bank v pátek ztrácel více než čtyři procenta, což byl nejprudší jednodenní pokles od loňského června. Například akcie německé Deutsche Bank odepisovaly více než sedm procent, posléze se „spravily“ na minus 5,7 procenta.

Problémy amerických bank podle analytiků podtrhují zranitelnost bankovního sektoru. Jeho problémy a následná finanční krize před deseti lety spolu s ekonomickými dopady pandemie vedly centrální banky a vlády k masivnímu tištění peněz, jehož efekt se teď snaží mírnit.

Problém s likviditou

Rostoucí úrokové sazby, zvýšená makroekonomická nejistota, investiční aktivita rizikového kapitálu a vysoká potřeba hotovosti mezi klienty SVB vytvořily pro společnost náročné podmínky a problémy s likviditou. Banka tak musela přistoupit k prodeji části cenný papírů určených k obchodování a realizovala na nich ztrátu ve výši 1,8 miliardy dolarů (přibližně 40 miliard korun).

Banka dále uvedla, že problém s likviditou se snaží vyřešit úpisem nových akcií. Soukromá investiční společnost General Atlantic souhlasila s nákupem akcií banky za 500 milionů dolarů v samostatné soukromé transakci.

„Během posledních let technologického boomu depozita SVB rapidně vzrostla, když banka přijala hotovost od začínajících podniků, které získaly finance od venture kapitálových fondů. SVB vložila většinu těchto vkladů do cenných papírů krytých hypotékami, které jsou považovány za bezpečné a konzervativní. Toto portfolio bylo určeno k prodeji. Nyní však tyto cenné papíry mají kvůli vyšším úrokovým sazbám Fedu výrazně nižší hodnotu, než když je SVB kupovala. Banka oznámila, že na těchto investicích měla nerealizovanou ztrátu ve výši 15 miliard dolarů,“ vysvětlují analytici Fio banky.

Silicon Valley Bank se sídlem v Kalifornii poskytuje financování zhruba polovině společností v technologickém odvětví, které je spolufinancováno rizikovým kapitálem (venture capital). Banka měla k 31. 12. 2022 celková aktiva v hodnotě 212 miliard dolarů, což z ní činí 16. největší banku v USA.

Reklama

Doporučované