Hlavní obsah

Adidasu po ukončení spolupráce se známým raperem prudce klesl zisk

Foto: Profimedia.cz

Adidas hlásí značný propad zisku i kvůli rozchodu s raperem Kanyem Westem. Na snímku s mobilem.

Reklama

Společnost Adidas ve středu varovala, že rozchod s raperem a módním návrhářem Kanyem Westem by ji mohl letos dostat do první roční ztráty za poslední tři desítky let.

Článek

Německému výrobci sportovní obuvi a oblečení Adidas loni klesl zisk z běžné činnosti o 83 procent na 254 milionů eur (bezmála šest miliard Kč). Nedaří se ani akciím firmy – za poslední rok se na německé burze propadly o více než 18 procent.

Firma se potýkala s vysokou inflací a problémy v Číně, zrušila také spolupráci s raperem Kanyem Westem. Přesné důvody tohoto rozhodnutí nebyly zveřejněny, ale existuje několik spekulací a možných faktorů, které k tomu mohly přispět.

Jedním z faktorů mohla být snaha společnosti Adidas o omezení rizika spojeného s kontroverzními projevy a chováním Kanyeho Westa, který často vyvolával spory a kontroverze svými veřejnými vystoupeními a projevy na sociálních sítích.

Také se objevily zprávy o neshodách mezi Westem a Adidasem ohledně strategie prodeje jeho kolekce a vysokých nákladů na výrobu.

Snížíme dividendu

Adidas to uvedl ve svém středečním sdělení a dodal, že letos by mohl zaznamenat první celoroční ztrátu za 30 let. Firma také sníží dividendu.

Hrubá marže módní značce klesla o 3,4 bodu na 47,3 procenta. Tento ukazatel měří ziskovost firmy, obecně je to hrubý zisk jako procentní podíl na tržbách.

Adidas navrhuje vyplatit za loňský rok dividendu 0,70 eura na akcii. Ta v předchozím roce činila 3,30 eura za akcii.

Firma se stále vypořádává s následky ukončení partnerství s Westem, které přineslo lukrativní řadu tenisek Yeezy. Od 1. ledna firmu vede Björn Gulden, podle nějž se Adidas musí znovu zaměřit na svou hlavní činnost. Firmu podle ředitele čeká přechodový rok, než se v dalších letech vrátí k zisku.

Adidas uvedl, že se stále rozhoduje, co udělá se zásobami neprodaných bot Yeezy. Ukončení spolupráce s raperem Westem firmu ve čtvrtém čtvrtletí stálo 600 milionů eur (14,1 miliardy Kč) na tržbách, boty Yeezy by letos odhadem vynesly 1,2 miliardy dolarů.

Kromě Westa se firma loni předčasně rozloučila s generálním ředitelem Kasperem Rorstedem. Jeho odchod Adidas podle výroční zprávy vyjde téměř na 16 milionů eur.

Reklama

Související témata:

Doporučované