Hlavní obsah

Burzy letí prudce vzhůru, napříč světem trhají rekordy

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Burzám se letos daří. Ať už jde o americké, německé, nebo japonské, jejich hodnota roste.

Článek

Jsou to dva roky, co se hodnota akciového indexu S&P 500 pohybovala na tehdy historickém maximu. Jeho hodnota v prosinci 2021 byla necelých 4800 bodů. Poté přišel pokles, který se zastavil v předloňském září na necelých čtyřech tisících.

A pak už následoval jen růst, v současné době má tak index hodnotu přes pět tisíc, tedy nejvíce ve své historii.

Index zahrnující akcie pěti stovek největších na burze obchodovaných podniků ve Spojených státech však není jediný, kdo hlásí rekord. Historické hodnoty vykazuje také druhý nejstarší akciový index na světě – Dow Jonesův index.

Své dosavadní maximum v letošním únoru pokořil také index zahrnující téměř všechny akcie kotované na burze Nasdaq. Ten jen meziročně zvýšil svoji hodnotu o více než pět tisíc bodů.

Rekordy však nepadají jen ve Spojených státech. Maximum hlásí také japonský akciový index Nikkei. Ten se vypočítává na základě pohybu 225 nejvýznamnějších akciových titulů japonských společností, s jejichž akciemi se obchoduje na tokijské burze.

A pozadu nezůstal ani starý kontinent. Německý Deutscher Aktien Index (DAX) také udržel stoupající trend a v současné době jeho hodnota přesahuje 17 tisíc bodů. Do DAX se započítávají průběžné ceny akcií 40 vybraných nejvýznamnějších německých společností obchodovaných na frankfurtské burze.

Reklama

Doporučované