Hlavní obsah

Čínský zákaz kryptoměn je správná cesta, říká Buffettův spolupracovník

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační obrázek.

Reklama

Charlie Munger, nejbližší spolupracovník slavného investora Warrena Buffetta, považuje současné tržní prostředí za mnohem šílenější, než které panovalo během technologické „dotcom“ bubliny. Je také velkým kritikem kryptoměn.

Článek

Článek si můžete pustit také v audioverzi.

Charlie Munger z investičního konglomerátu Berkshire Hathaway se podle agentury Bloomberg nechal slyšet, že trhy jsou místy doslova divoce nadhodnocené a že současné tržní prostředí je „ještě šílenější“ než v takzvané „dotcom“ bublině z konce 90. let, jejíž splasknutí následně vedlo k velkým akciovým výprodejům.

Považuji tuto éru za ještě šílenější než éru dotcom.
Charlie Munger

„Považuji tuto éru za ještě šílenější než éru dotcom,“ uvedl sedmadevadesátiletý Munger na Sohn konferenci v Sydney podle deníku The Australian Financial Review (AFR). Narážel tím především na současné přemrštěné ohodnocení akcií. „Za dobré společnosti musíte nyní zaplatit hodně a to snižuje vaše budoucí výnosy,“ uvedl Munger.

Takzvaný „dotcom boom“ bylo období extrémně rychlého růstu technologických akcií v USA. Investoři nalili peníze do společností s malými příjmy nebo zisky, protože potenciál internetu se zvyšoval. Velká bublina nakonec skončila obrovským krachem akciového trhu v roce 2000, kdy technologický index Nasdaq klesl až o devět procent za jeden den a o 25 procent za týden.

Mnoho investorů včetně Mungera označilo současný akciový trh za horší prostředí, než bylo koncem 90. let. Poukazují na společnosti, jako je například Rivian – tento startup vyrábějící elektrická vozidla zatím nevykazuje smysluplné příjmy, ale minulý měsíc vstoupil na burzu. Nyní má hodnotu 95 miliard dolarů, což z něj dělá šestého největšího výrobce automobilů na světě podle tržní kapitalizace.

Přál bych si, aby kryptoměny nebyly vynalezeny.
Charlie Munger

Nejbližší Buffettův spolupracovník si podle deníku AFR rovněž pochvaloval čínská opatření ohledně zákazu používání kryptoměn.

„Přál bych si, aby kryptoměny nebyly vynalezeny,“ řekl Munger, a dodal: „Znovu obdivuji Čínu, myslím si, že se rozhodli jít správnou cestou tím, že je zkrátka zakázali. V mé zemi se anglicky mluvící civilizace rozhodla chybně, já zkrátka nemůžu vystát účast na těchto šílených boomech.“

Americký akciový index S&P 500 podle agentury Bloomberg více než zdvojnásobil svoji hodnotu od loňského březnového pandemického minima, zatímco cena nejznámější kryptoměny bitcoin vzrostla o více než tisíc procent. Podle údajů Bank of America a EPFR Global investoři v roce 2021 nalili do akciových fondů téměř 900 miliard dolarů, což je více než celkový úhrn za posledních 19 let.

Ohodnocení akciového trhu ve Spojených státech je nyní vyšší než před propadem způsobeným zdravotní krizí a investoři jsou už nervózní. Prudká inflace nutí centrální banky zpřísňovat svou monetární politiku a hrozí utažením likvidity, která napnula širokou škálu aktiv.

Charlie Munger

Charles Thomas Munger (narozen 1. ledna 1924) je americký investor, podnikatel a bývalý právník v oblasti nemovitostí. Je místopředsedou Berkshire Hathaway, konglomerátu ovládaného Warrenem Buffettem. Ten popsal Mungera jako svého nejbližšího partnera a pravou ruku. Munger, stejně jako Buffett, je pragmatický investor a aktivní filantrop. Společnost Forbes odhadla jeho čisté jmění v roce 2021 na 2,2 miliardy dolarů.

Zdroj: Forbes.com

Vztahy s Čínou

Místopředseda Berkshire Hathaway také komentoval globální vztahy Číny a vyzval Austrálii, aby vytvořila pomyslný most při překonávání rozdílů mezi tímto asijským národem a Spojenými státy.

„Myslím, že Austrálie se svou hlubokou angažovaností v Číně může být v konstruktivní pozici, Austrálie může povzbudit USA a Čínu, aby byly rozumnější,“ zaznělo na konferenci v Sydney od zkušeného investora.

Munger, který na konferenci hovořil poté, co hotovost finančního konglomerátu Berkshire Hathaway dosáhla ve třetím čtvrtletí nových výšin v objemu 149,2 miliardy dolarů, zároveň uvedl, že je optimistický ohledně obnovitelné energie.

„Doslova miluji skutečnost, že se nám daří rychle snižovat spalování uhlí, benzinu a nafty. Myslím, že jde o rozumnou věc, kterou svět dělá lepším, a bylo by to rozumné i tehdy, pokud by k žádnému globálnímu oteplování nedocházelo,“ dodal v závěru miliardářský investor, který 1. ledna oslaví již 98. narozeniny.

Reklama

Doporučované