Hlavní obsah

Nvidia trhla historický rekord. Stojí víc než všichni američtí těžaři ropy

Foto: Michael Vi, Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Reklama

Americký výrobce čipů Nvidia představil hospodářské výsledky za poslední čtvrtletí loňského roku. A čísla, na která čekala celá Wall Street, jasně překonala všechny odhady. Hodnota firmy vystřelila vzhůru a přepisovala historii.

Článek

Zřejmě nejočekávanější výsledky v rámci aktuální výsledkové sezony jsou venku. Čipařské firmě Nvidia prudce vzrostl zisk na 12,3 miliardy dolarů, tedy v přepočtu na 287,3 miliardy korun. To představuje nárůst o 769 procent oproti 1,4 miliardy dolarů ve stejném období předchozího roku.

Momentálně jedné z nejsledovanějších firem světa se výrazně zvedly i tržby, a to na 22,1 miliardy dolarů, což je přes půl bilionu korun. Dramatický růst z 6,05 miliardy dolarů před rokem je také nad očekáváním trhů, které bylo 20,41 miliardy dolarů. Ve zveřejněném výhledu pro první kvartál letošního roku pak Nvidia očekává tržby zhruba 24 miliard dolarů, což je o dvě miliardy více, než čekali analytici.

Zhruba o 40 procent tržeb firmy se dnes starají takoví zákazníci jako giganti Amazon, Meta, Alphabet nebo také Microsoft. Nedávno navíc Nvidia oznámila dohodu se společností Cisco, což jí otevírá nový distribuční kanál. Přes síťové prvky Cisca bude Nvidia expandovat dále ve firemní sféře.

Skvělých čísel přitom firma dosahuje i přesto, že její podnikání částečně brzdí opatření přijatá americkou vládou, která zakazují dodávky technologií umělé inteligence (AI) do Číny. Nvidia tam nesmí prodávat nejmodernější čipové systémy používané k trénování AI.

„Oblast generativní umělé inteligence dosahuje bodu zvratu. Poptávka vrcholí napříč světem v rovině firem, odvětví i zemí,“ uvedl k výsledkům Jensen Huang, zakladatel a generální ředitel firmy.

Hodnotnější než energetický sektor

Díky silným číslům a výhledu na tento rok akcie firmy ve čtvrtek mohutně posílily o více než 16 procent. Tržní hodnota firmy rázem poskočila o 277 miliard dolarů, což je nejvyšší denní nárůst v historii trhu.

Od počátku letošního roku akcie firmy stouply už o 63 procent. Technologie firmy, původně vyvinuté pro grafické karty, se osvědčila i pro výukové aplikace s AI a díky tomu podnikání firmy a její hodnota na burze prudce rostou.

Firma se dostala mezi nejhodnotnější na světě, svou tržní hodnotou 1,96 bilionu dolarů je nyní větší než celý energetický sektor v rámci akciového indexu S&P 500, který zahrnuje 23 společností včetně významných hráčů ExxonMobil a Chevron. Celé odvětví má dle údajů S&P Dow Jones Indices tržní kapitalizaci necelých 1,6 bilionu dolarů.

Banka Goldman Sachs připomněla, že ještě před dvěma lety byl přitom energetický sektor pětkrát hodnotnější než Nvidia.

Foto: YCharts, Seznam Zprávy

Vývoj tržní kapitalizace Nvidia za poslední rok. Firma je v současnosti trhem oceněna na 1,96 bilionu dolarů, tedy téměř 46 bilionů korun.

Bublina, co praskne?

„Tržby za GPU procesory, které jsou za poslední rok jedním z nejvíce poptávaných zboží, jelikož zrychlují výpočetní technologii potřebnou u velkých jazykových modelů, tvoří převážnou většinu tržeb Nvidia. Akcie společnosti tak svou výkonností přilákaly spoustu pozornosti a skepse, zda AI není pouhá bublina. Výsledky ale ukázaly, že nikoliv,“ myslí si analytik XTB Štěpán Hájek.

„Řada investorů se bála nakupovat akcie, protože si mysleli, že jsou už příliš drahé, ale to byla obrovská chyba,“ je podle agentury Bloomberg přesvědčen James Demmert, investiční šéf společnosti Main Street Research.

Zatímco tedy mezi některými investory panují jisté obavy z bubliny, která by mohla nepříjemně splasknout, jiní upozorňují, že firma je oceňovacími metrikami stále levnější než srovnatelné akcie, včetně Advanced Micro Devices, Amazonu i Microsoftu.

„Nvidia je i po svém letošním růstu nadále jednou z nejlevnějších akcií zaměřených na umělou inteligenci,“ podotkl David Wagner, portfolio manažer společnosti Aptus Capital Advisors.

Podle Aleca Younga, hlavního investičního stratéga společnosti Mapsignals, je třeba při oceňování Nvidia zohlednit, že současný prudký růst nemůže trvat věčně. „Trh nepovažuje takový růst za udržitelný. Jakmile dosáhnete této velikosti, trh neočekává, že vaše hodnota se bude zdvojnásobovat každý rok,“ dodává.

To však podle něj neznamená, že by chybělo nadšení kolem této akcie a její růstové trajektorie pro příští roky, zvláště vezmeme-li v úvahu její dominantní postavení na trhu.

Reklama

Doporučované