Hlavní obsah

Pozor na investiční událost roku. Na burzu jde vývojář miliard čipů

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační snímek.

Reklama

Na americkou burzu ve čtvrtek vstoupí přední vývojář čipů Arm. Své akcie nabídne na trhu v době, kdy řada investorů téměř nemluví o ničem jiném než o umělé inteligenci a polovodičích. Firma očekává, že se na tomto trendu sveze.

Článek

Britský vývojář čipů Arm, který spadá pod japonskou investiční banku SoftBank, vstoupí 14. září na newyorskou technologickou burzu Nasdaq. Firma očekává, že ji investoři ocení na více než 50 miliard dolarů, tedy přibližně na 1,1 bilionu korun.

Vstup Arm na burzu by měl zároveň představovat největší primární veřejnou nabídku (IPO) akcií za poslední dva roky a mohl by současně přivést zpět k životu aktuálně skomírající trh s primárními emisemi akcií. Několik významných start-upů totiž za poslední rok odložilo plány na prodej akcií na burze kvůli přílišnému kolísání cen.

SoftBank dá investorům k dispozici necelý desetiprocentní podíl, zbytek zůstane v jejích rukou. Nabízí 95,5 milionu akcií Arm v cenovém rozpětí 47 až 51 dolarů za kus. Jejím cílem je získat při ocenění na horní hranici rozpětí až pět miliard dolarů.

Spojení s Nvidia padlo

Společnost Arm se sídlem v britském univerzitním městě Cambridge je již řadu let označována za „britský technologický klenot“. V roce 2016 ji za 32 miliard dolarů koupila zmíněná SoftBank. O šest let později se pak firmu pokusil koupit technologický gigant Nvidia za přibližně 40 miliard dolarů. Obě společnosti nakonec od obchodu ustoupily kvůli odporu antimonopolních úřadů.

Pokus Nvidia o koupi Arm se odehrál v době celosvětového nedostatku čipů a zadrhnuté výroby způsobené koronavirovou pandemií. V tomto důsledku se SoftBank rozhodla uvést akcie společnosti Arm na burzu až v letošním roce, přičemž původně plánovala dvojí úpis. Kromě burzy Nasdaq měl úpis proběhnout také na londýnské burze.

Obchodování bude probíhat nakonec pouze na burze v USA. Hlavními argumenty mají být hlubší investiční základna a atraktivnější ocenění v USA, popisuje agentura Bloomberg. Zakladatel SoftBank Masajoši Son však do budoucna možnost sekundárního úpisu v Londýně nevyloučil.

Drobní investoři, pozor

Drobní investoři, kteří se tento týden chystají poprvé vrhnout na očekávaný vstup firmy na burzu, by měli být opatrní, píše agentura Reuters. S vidinou lákavé investice se totiž často spálí.

Vzhledem k tomu, že drobní investoři drží jednotlivé akcie v průměru méně než rok, nedávná historie naznačuje, že by mohli přijít o peníze. Údaje Reuters ukazují, že z deseti největších amerických IPO za poslední čtyři roky hned osm akcií firem vykazuje záporný výnos oproti závěrečné ceně z prvního dne obchodování (viz tabulka níže).

Pouze dvě akcie z první desítky vzrostly oproti cenám z IPO. Jde o prodejce softwaru Snowflake s výnosem 33 procent a zprostředkovatele pronájmů Airbnb, který je na čele tabulky s výnosem 111 procent.

Jak si vedou firmy od vstupu na burzu

SpolečnostVýnos od IPO
Airbnb111 %
Snowflake33 %
Kenvue-5 %
DoorDash-20 %
Nu Holdings-24 %
Rocket Companies-42 %
Toast-45 %
Coupang-47 %
UiPath-68 %
Rivian-70 %

Zdroj: Reuters

Návrh i vývoj čipů

Společnost Arm se specializuje mimo jiné i na architekturu čipů. Mikročipy tedy nejen vyvíjí, ale také navrhuje a licencuje dalším společnostem. Každý uživatel internetu je v kontaktu s výrobky firmy prakticky každý den – od uživatelů automobilů, chytrých telefonů, dronů, a dokonce i elektronických pasů.

„Jsou technologickým lídrem a v mnoha odvětvích se jim daří velmi dobře. Podíl této firmy na trhu je tak dominantní, že v podstatě je to trh sám o sobě. Arm bude určitě těžit z toho, že poptávka po procesorech stále roste,“ uvedl pro portál Morningstar Nick Einhorn, ředitel výzkumu ve společnosti Renaissance Capital.

Navzdory obavám z vysoké angažovanosti společnosti v Číně, kde Arm generuje zhruba čtvrtinu tržeb, jde stále o nejžhavější IPO letošního roku, neboť britský čipař se hodlá svézt na vlně umělé inteligence. „Umělá inteligence bude všude a všechno poběží na Armu,“ řekl podle listu Financial Times potenciálním investorům Rene Haas, šéf SoftBank.

Rozhodnutí společnosti SoftBank provést IPO na burze Nasdaq bylo krokem, který lze podle některých odborníků považovat za zmařenou příležitost pro britský technologický průmysl. Vstup na burzu ve Spojeném království mohl být podle některých názorů přínosem pro místní ekonomiku a mohl posílit akciový trh.

Kus podílu

Společnost Nvidia podle některých zahraničních zdrojů jedná se společností Arm o tom, že by se během primární nabídky akcií stala takzvanou kotvou investorů. Tou se myslí investor, který se zaváže koupit velký podíl akcií společnosti, která vstupuje na burzu. Tím se zvyšuje důvěra a zájem ostatních investorů o danou nabídku.

A právě o tuto pozici usiluje Nvidia, která je zákazníkem a partnerem britského čipaře. Pokud by se jí podařilo získat větší podíl, měla by blíže nejen k technologiím Arm, ale i k jejím zákazníkům, což by jí poskytlo značnou konkurenční výhodu.

Podobné plány mají podle zahraničních zdrojů rovněž společnosti Apple, Amazon a Samsung. Zájem těchto technologických gigantů je tak významným projevem důvěry a podtrhuje význam společnosti Arm v odvětví.

Amazon je jedním z největších zákazníků společnosti Arm a v současnosti využívá více než polovinu serverových procesorů založených na její platformě.

Reklama

Doporučované