Hlavní obsah

Totální výplach, akcie už letos ztratily z hodnoty 12 bilionů dolarů

Foto: Shutterstock.com

Celkové výprodeje akcií odmazaly 12 bilionů dolarů jejich hodnoty. Ilustrační obrázek.

Reklama

Seznam akciových indexů, které nastoupily do klesajícího trhu, se nadále rozšiřuje. Hlavním důvodem jsou přibývající rizika, která na světové akcie dopadají. Celkové výprodeje už odmazaly 12 bilionů dolarů jejich hodnoty.

Článek

S přibývajícími riziky pro globální akciové trhy, od prudce rostoucí inflace a zpřísňování politiky centrálních bank až po ekonomické důsledky ruské invaze na Ukrajinu, se rozšiřuje seznam akciových indexů, které vstoupily do medvědího trhu.

Podle agentury Bloomberg už výprodej akcií v letošním roce celkově vymazal z globální hodnoty akcií – měřeno pomocí indexu MSCI All-Country World – téměř 12 bilionů dolarů.

Medvědí trh

  • Medvědí trh je termín používaný pro výrazný pokles cen na akciových trzích. Medvědím trhem lze obvykle označit situaci, kdy cenové ztráty indexu z posledního maxima překonají 20 procent. Do této fáze jsou cenové ztráty spíše považovány za korekce.
  • Fenomén medvědího trhu je pravděpodobně pojmenován podle způsobu, jímž medvěd útočí na svou kořist – švihá tlapami směrem dolů. Proto se trhům s klesajícími cenami akcií říká medvědí trhy.

Zdroj: Investopedia

Posledním hlavním ukazatelem, který vstoupil do medvědího trhu, se v pondělí stal technologický index Nasdaq 100. Připojil se tím k řadě dalších významných akciových indexů po celém světě, od čínského CSI 300 po německý DAX, které v určitém okamžiku letošního roku poklesly o pětinu a více z nedávných maxim.

Poklesem prochází v letošním roce také pražská burza. Její index PX od únorových maxim poklesl až o 17 procent, čímž definici medvědího trhu sice nesplňuje, ale nechybí k tomu mnoho. Část letošních ztrát už pražský index dokázal odmazat, i přesto ale od začátku roku podle údajů pražské burzy ztrácí přibližně osm procent.

Mezi hlavní indexy, které se letos sice zařadily mezi medvědí trhy, ale od té doby se částečně ze ztrát zotavily, patří evropské indexy Euro Stoxx 50 a DAX. Jiné indexy, jako například index MSCI Emerging Markets, však ztrácejí dále.

Čínský index CSI 300 i nadále zažívá výrazný výprodej kvůli rizikům, jako jsou přetrvávající regulační tlaky, nové lockdowny týkající se koronaviru či obavy ze sankcí kvůli vztahu Číny k Rusku.

Mezi další sledované indexy patří japonský Nikkei, který je na pokraji vstupu do medvědího trhu. Světový index MSCI se oproti nedávným maximům propadl o 13 procent. Za posledních 20 let se tento index dostal do medvědího trhu celkem pětkrát, přičemž propad během globální finanční krize v roce 2008 byl zdaleka největší.

Na druhou stranu nové pořádky na trzích proměnily některé dříve nevýkonné indexy – například britský FTSE 100 a španělský IBEX – v relativní vítěze.

Z hlediska sektorů je zatím jedinou skupinou, která si v letošním roce připsala zisky, energetika. K tomu přispěly především rostoucí ceny ropy, zatímco všechny ostatní dílčí celky indexu S&P 500 klesají, jak ukazuje graf níže.

Investoři drží hotovost

S tím, jak se seznam medvědích trhů rozrůstá, investoři hledají nová bezpečná útočiště, a to jak v třídách aktiv, tak regionálně mezi státy.

Březnový průzkum mezi manažery fondů Bank of America ukázal, že alokace do hotovosti mezi klienty vzrostla na nejvyšší úroveň od dubna 2020, zatímco expozice vůči akciím klesla na nejnižší úroveň za téměř dva roky.

Většina investorů ve stejném průzkumu nyní očekává, že globální akcie se letos propadnou do medvědího trhu, protože výhled růstu klesl na nejnižší úroveň od finanční krize v roce 2008.

Velký objem hotovosti drží aktuálně také společnost Berkshire Hathaway slavného amerického investora Warrena Buffetta. Alespoň podle každoročně vydávaného dopisu akcionářům, ve kterém informuje své investory o finančním dění ve společnosti a zamýšlí se nad rozhodnutími, která v průběhu let učinil.

V letošní zprávě, která vyšla začátkem tohoto měsíce, se objevila informace, že Buffett drží hotovost ve výši 144 miliard dolarů a vyčkává na vhodné obchodní příležitosti.

Reklama

Doporučované