Hlavní obsah

Trump poslal firmu na burzu. Získá miliardy, ale pozdě

Foto: Consolidated News Photos, Shutterstock.com

Bývalý americký prezident Donald Trump.

Reklama

Americký exprezident Donald Trump hledá způsoby, jak splatit téměř půlmiliardovou pokutu za nadhodnocování jmění. Nedávnou fúzí Trump Media s firmou Digital World sice zbohatne, na pokutu ale musí hledat zdroje jinde.

Článek

Mediální společnost Trump Media & Technology Group, která provozuje sociální platformu Truth Social, vstupuje na burzu, informovala agentura AP. Většina akcionářů společnosti Digital World Aquisition Corp. (DWAC) v pátek hlasovala o jejím převzetí. Firma amerického exprezidenta Donalda Trumpa se tak díky sloučení společností brzy začne obchodovat na akciovém trhu Nasdaq.

Trump má podle agentury Reuters vlastnit podíl nové společnosti v rozmezí 58 až 65 procent, což při současných cenách akcií představuje okolo tří miliard dolarů. Jeho platformě Truth Social přinese fúze více než 200 milionů dolarů.

K vytvoření sociální sítě Truth Social vedly Trumpa v roce 2022 například události z předešlého roku, kdy dostal zákaz aktivit na sociálních sítích jako Twitter (dnes X) nebo Facebook, poté, co byl osočen ze šíření nepravdivých informací.

Poté, co DWAC v pátek rozhodla o fúzi, klesla hodnota jejích akcií o téměř 14 procent. Investoři, kteří většinou podporují Trumpovu politiku, se z poklesu nehroutí.

Digital World je „skořápková firma“, která není aktivní na trhu a její význam spočívá právě v možnosti fúze s jiným podnikem, který chtějí vlastníci uvést na burzu.

Ačkoliv se může zdát, že se fúzí Trump snaží získat peníze na zaplacení pokuty, kterou mu za podvod v únoru uložil americký soud, sloučení společností Trumpův problém nejspíš nevyřeší.

Exprezident má totiž zákaz prodat nebo převést svůj podíl po dobu šesti měsíců. Možnost udělení výjimky podle expertů není pravděpodobná.

Lhůta končí

Trumpovi, který znovu kandiduje na post hlavy státu, uložil v únoru soud pokutu za nadhodnocení svého majetku, čímž podle soudu oklamal věřitele a dopustil se tak občanskoprávního podvodu, uvedla agentura Reuters.

Žalobu podala newyorská generální prokurátorka Letitia Jamesová, podle které Trumpovy firmy hlásily vyšší majetek, než ve skutečnosti měly, aby oklamaly bankéře, a ti politikovi pak poskytovali lepší podmínky půjček.

Původně měl republikánský kandidát zaplatit téměř 355 milionů dolarů, každý den se však výše dluhu zvyšuje o 112 tisíc dolarů. Nyní pokuta dosahuje 464 milionů dolarů, což je v přepočtu asi 10,8 miliardy korun. Kromě pokuty čelí Trump také zákazu působit jako funkcionář nebo ředitel jakékoliv newyorské společnosti po dobu tří let.

Podle soudního příkazu musí Trump splatit dluh do 25. března. Zatím se mu nepodařilo najít ručitele, který by pokutu pokryl v případě, že by toho nebyl schopen, ačkoliv oslovil už více než 30 společností.

Trumpovi tak nezbývá mnoho možností, „jak z toho ven“. Podle odhadů drží Trump asi 300 milionů dolarů v likvidních aktivech, přičemž třetinu musel odložit na splácení pokuty z jiného občanskoprávního sporu. I kdyby politik prodal některou ze svých nemovitostí, nepomohlo by to okamžitě. Jak informuje americké National Public Radio, Trump může požádat o odklad rozsudku, nebo vyhlásit bankrot.

Prokurátorka Jamesová má na rozdíl od Trumpa o dalším postupu jasno. „Pokud nebude mít prostředky na splacení, budeme u soudu hledat mechanismy pro vymáhání rozsudku,“ uvedla. „A požádáme soudce o zabavení jeho majetku,“ dodala.

Podle AP by v případě zabavení majetku Trump pravděpodobně přišel o svůj penthouse Trump Tower, kancelářskou budovu na Wall Street a golfová hřiště, ale i letadla a vrtulníky.

Trumpovi právníci navrhli složení kauce ve výši 100 milionů dolarů, ale odvolací soud trvá na splacení celé částky. Trump žalobu označil za „zmanipulovaný proces“, který mu má vzít peníze, aby je nemohl použít v nadcházející kampani. Je přesvědčen, že pokutu zvládne zaplatit, ačkoliv možnosti jsou omezené a čas už skoro vypršel.

Reklama

Doporučované