Hlavní obsah

Wall Street přijde o prvenství. Peníze se z něj přelijí do Číny a Indie

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační snímek.

Reklama

Nové rozvíjející se trhy by měly do deseti let předstihnout Spojené státy v podílu na světovém kapitálovém trhu, odhadují ekonomové Goldman Sachs. Podíl USA by měl do budoucna postupně zeslabovat.

Článek

Celková tržní kapitalizace globálních akciových trhů se od roku 2003 téměř ztrojnásobila a ke konci druhého čtvrtletí letošního roku činila 109 bilionů dolarů. Jinými slovy - taková je hodnota všech akcií, které jsou obchodovány na burzách po celém světě.

Nejrozvinutější kapitálové trhy na světě mají v současné době Spojené státy s podílem převyšujícím 42 procent na celkové kapitalizaci. Hodnota obchodovaných akcií v USA tak dnes přesahuje 46 bilionů dolarů. V porovnání s ostatními vyspělými zeměmi navíc americké tituly dosahovaly v posledních desetiletích často lepších výsledků, investorům tedy více vydělaly.

Pokud by investor v roce 1990 vložil sto dolarů do nejsledovanějšího a nejprestižnějšího akciového indexu S&P 500, narostla by v dnešní době jeho investice na přibližně dva tisíce dolarů (v přepočtu necelých 47 tisíc korun). To je zhruba čtyřikrát více než výnosy dosažené v jiných vyspělých zemích, upozorňuje investiční portál Advisor Channel.

USA jsou tak z hlediska tržní kapitalizace a podílu na globálním akciovém trhu o několik kroků před celou Evropskou unií, která je na druhé příčce s podílem 11 procent. Té už ale šlape na paty Čína s desetiprocentním podílem.

Druhá největší světová ekonomika po Spojených státech totiž za posledních dvacet let narostla zhruba dvanáctinásobně a její hrubý domácí produkt převyšuje 18 bilionů dolarů. S tím jak rostlo čínské hospodářství, rostly rychle i tamní akciové trhy, které se v úvodu nového tisíciletí navíc staly díky krokům čínské vlády mnohem dostupnějšími pro zahraniční investory.

Čína totiž spustila program Kvalifikovaných zahraničních institucionálních investorů (QFII). Tento program umožnil zahraničním institucím, jako jsou banky, fondy nebo pojišťovny, investovat do čínských akcií. Tím se otevřel nový kanál pro přísun zahraničního kapitálu do čínské ekonomiky. Zahraniční investoři tak mohli lépe diverzifikovat svá portfolia a profitovat z růstu čínských společností.

V roce 2018 dostaly čínské akcie další doping. Byly totiž zařazeny do indexu MSCI Emerging Market Index, který sleduje výkonnost rozvíjejících se trhů.

Foto: Seznam Zprávy

Spojené státy mají v současné době největší podíl na globální tržní kapitalizaci akcií. S velkým odskokem je Evropa, kterou dohání Čína.

Vliv USA se sníží

A podle investiční banky Goldman Sachs bude vliv a podíl Číny stoupat i do budoucna. Ve své letní prognóze „Goldmani“ čekají, že podíl USA na celkové globální tržní kapitalizaci akciových trhů do roku 2030 klesne na necelých 35 procent. Naopak podíl Číny by měl ve stejném období vzrůst na 14 procent z nynějších 10,6 procenta.

Pokud se v prognóze podíváme až do roku 2050, podíl Spojených států by měl dále oslabit na přibližně 27 procent, zatímco rozvíjející se trhy společně s Čínou a Indií v součtu přesáhnou 47 procent na celosvětovém podílu.

„Podíl Číny se do roku 2050 zvýší z deseti na patnáct procent, ale vzhledem k poklesu potenciálního růstu v důsledku demografického vývoje se její podíl sníží na přibližně 13 procent v roce 2075,“ odhadují ve zprávě ekonomové banky Goldman Sachs Kevin Daly a Tadas Gedminas.

Prvním faktorem, který rozvíjející se trhy podpoří, je předpokládaný rychlý růst ekonomik. „Historicky platí, že s růstem HDP na obyvatele se kapitálové trhy v dané ekonomice stávají vyspělejšími, jak můžeme pozorovat v bohatších zemích,“ uvádí výzkumný tým Goldman Sachs.

Podle jeho předpokladu poroste z rozvíjejících se zemí nejsvižnějším tempem Indie, která bude do roku 2030 tvořit přes čtyři procenta celosvětové tržní kapitalizace akcií. Do roku 2050 navíc tento podíl předstihne země Evropské unie. Hlavními důvody mají být silný růst HDP na obyvatele a demografické faktory.

Podíl států a regionů na globálním akciovém trhu - výhled do budoucna

Země / RegionPodíl v roce 2030Podíl v roce 2050
USA34,7%26,9%
EU8,3%7,9%
Čína14,1%15,0%
Indie4,1%8,3%
Ostatní rozvinuté trhy21,5%17,8%
Rozvíjející se trhy17,4%24,1%

Zdroj: Advisor Channel, Goldman Sachs

Goldmani nezapomínají ani na vyšší potenciál společností z rozvíjejících se zemí, které mají větší šance v budoucnu navyšovat příjmy a ziskovost. To by se také mělo pozitivně odrazit v jejich cenách akcií.

Čína největší ekonomikou

Podle prognóz banky Goldman Sachs budou v roce 2050 pěti největšími světovými ekonomikami Čína, USA, Indie, Indonésie a Německo, přičemž Indonésie ze seznamu největších ekonomik vytlačí Brazílii a Rusko.

„Očekáváme, že Čína předstihne USA na pozici největší světové ekonomiky kolem roku 2035. Do roku 2075 pak čekáme, že třemi největšími ekonomikami světa budou Čína, Indie a USA, přičemž právě Indie předstihne Spojené státy.

„Samozřejmě není jisté, že kapitálové trhy v rozvíjejících se zemích se vyvinou přesně podle tohoto scénáře. Z mnoha rizik našich ekonomických prognóz jsme za ta nejvýznamnější označili rostoucí protekcionismus a klimatické změny,“ píší dále Daly a Gedminas.

„První z nich považujeme za závažnější riziko pro růst kapitálových trhů. Konkrétně jde o to, že populistický nacionalismus, tedy zájmy a identita vlastní země na úkor ostatních, povede k nárůstu protekcionismu,“ vysvětlují. Ten by podle obou ekonomů mohl kapitálové trhy v rozvíjejících se zemích vysloveně poškodit, protože by omezoval jejich přístup k zahraničním investicím a trhům.

Reklama

Související témata:

Doporučované