Hlavní obsah

Dluhopisy USA nabízí atraktivní výnos. Koupit je může i drobný český investor

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační snímek.

Reklama

Centrální banky dělají vše pro to, aby globální ekonomika zpomalila. Zvyšování úrokových sazeb kvůli vysoké inflaci dostává pod tlak i americké státní dluhopisy, jejichž výnos roste. Využít toho může i drobný český investor.

Článek

Americké státní dluhopisy patří mezi jedny z nejbezpečnějších investic na světě. Cenné papíry totiž vydává americká vláda, která tím získává finanční prostředky na své aktivity. Investorům za to vrátí jistinu obohacenou o výnos, který se liší podle doby splatnosti dluhopisu.

V poslední době výnosy amerických státních dluhopisů rostou, což má za následek pokles jejich cen. Zároveň platí, že čím delší mají dluhopisy splatnost, tím prudčeji jejich cena reaguje na změnu úrokových sazeb. Tento jev je způsoben několika faktory, jako je například vývoj inflace, očekávání zvýšení úrokových sazeb americkou centrální bankou (Fed) či nárůstu státního dluhu a fiskálních stimulů.

„V důsledku rostoucích úrokových sazeb a inflačních očekávání výnosy amerických vládních dluhopisů již třetím rokem rostou. Jde o přirozenou součást monetárního cyklu, tentokrát ale pozorujeme jednu anomálii. Tempo zadlužování americké vlády je extrémní, a v důsledku geopolitických rozepří se navíc někteří velcí hráči, jako je například Čína, zbavují amerického dluhu,“ popisuje analytik BHS Timur Barotov.

Celkový dluh USA v současnosti převyšuje hodnotu 33,5 bilionu dolarů. Jen za posledních 19 dní tento dluh narůstal tempem 28 miliard dolarů denně.

To vše vede k rychlému zlevňování státních dluhopisů USA, což je provázeno růstem výnosů. V současné době dosahují výnosy desetiletých amerických vládních dluhopisů kolem 4,5 procenta, což jsou nejvyšší úrovně od roku 2007. Obdobným vývojem prochází také dvacetileté cenné papíry, jejichž výnos se už dokázal přehoupnout nad pětiprocentní hranici.

„Tempo růstu výnosů těchto dluhopisů a pád jejich cen jsou nejvyšší za poslední čtyři dekády. Vyšší výnosy v prostředí vysokých sazeb Fedu vedou ke zdražování hypoték a obecně rostoucím výpůjčním sazbám,“ vysvětluje dále Barotov.

Foto: Trading Economics

Výnos desetiletého amerického státního dluhopisu poslední tři roky prudce roste. Momentálně se nachází na nejvyšších úrovních od roku 2007.

Podle dluhopisového odborníka Dušana Vaškovice z finanční skupiny Roklen jde o pohyb, který nikdo ještě před rokem nečekal a který zaskočil spoustu ostřílených hráčů. „Je to vidět na komentářích a doporučeních analytiků, kteří již několikrát označili cenové dno trhu, ale to zatím nikdy nevydrželo. Z dlouhodobého hlediska se neděje nic zvláštního, podobné výnosy jsme mohli vidět před rokem 2008,“ říká Vaškovic pro SZ Byznys.

Větší než akciový trh

Dluhopisový trh je starší a větší než ten akciový a je místem, kde se pohybují giganti v podobě institucí a organizací s největšími objemy hotovosti. Od výnosů a cen dluhopisů se také odvíjí řada důležitých proměnných, jak dále popisuje analytik BHS.

„Jde například o diskontní sazbu, kterou se oceňují riziková aktiva jako akcie či nemovitosti. Dále výše úroků u půjček domácnostem a podnikatelům, náklady institucí na zajištění se proti finančnímu riziku, klíčová úroková sazba, kurz měny či úvěrové náklady společností a jednotlivých států,“ uvádí příklady Barotov.

Současné atraktivní výnosy amerických vládních dluhopisů tak pro investory představují zajímavou investiční příležitost, kterou mohou využít i drobní čeští investoři. Cenné papíry USA jsou pro ně totiž dostupné, stejně jako jakékoliv jiné veřejně obchodované aktivum. Dluhopisy USA lze zakoupit různými způsoby.

Jak koupit americké dluhopisy

„Nejlepší je oslovit vašeho brokera nebo banku. Měly by to umět všechny české banky,“ radí Vaškovic z Roklenu.

Nákup amerických dluhopisů svým klientům umožňuje například obchodník s cennými papíry Patria Finance, který momentálně registruje zvýšenou poptávku po dluhopisech s delší splatností a fixním kupónem. To znamená, že investor ví předem, jaký bude dostávat úrok a kolik peněz dostane zpět na konci doby splatnosti.

„Americké státní dluhopisy a obecně jakékoli státní a vybrané likvidní korporátní dluhopisy umíme pro naše klienty nakoupit a držet v custody (zabezpečení a úschova cenných papírů, pozn. red.). Dluhopisy tak lze nakoupit přímo,“ uvádí makléř společnosti Jakub Brukner, který se specializuje na dluhopisové trhy.

Přímý nákup těchto cenných papírů lze provést také skrze celosvětově populární americkou obchodní platformu Interactive Brokers.

Druhou variantou je pak nepřímý nákup například prostřednictvím burzovně obchodovaného fondu (ETF) s názvem iShares 20+ Year Treasury Bond, který je na dluhopisy navázaný a kopíruje jejich vývoj. I tuto možnost nabízí obchodník Patria Finance. Vedle toho má tuto možnost v nabídce také v Česku působící broker XTB nebo například Fio banka.

Přímý a nepřímý nákup

  • Přímý nákup státního dluhopisu USA znamená, že investor si koupí dluhopis přímo od emitenta (americké vlády) nebo od brokera, který je k tomu oprávněn. Investor se tak stává věřitelem americké vlády a má právo na pravidelné úrokové platby a vrácení jmenovité hodnoty dluhopisu v datu splatnosti.
  • Nepřímý nákup státního dluhopisu USA znamená, že investor si koupí jiný cenný papír, který je navázán na vývoj státních dluhopisů USA a kopíruje jejich výnosy. Takovým cenným papírem může být například burzovně obchodovaný fond (ETF), který sleduje index složený z amerických státních dluhopisů s různou dobou splatnosti. Investor se tak nestává věřitelem americké vlády, ale pouze držitelem podílových listů fondu, které může kdykoliv prodat na burze.

Otázka pro drobného investora zní, kdy americké bondy nakoupit. Dluhopisový odborník Vaškovic z Roklenu se domnívá, že současné úrovně jsou lákavé, zejména pokud investor zamýšlí dluhopisy držet do jejich splatnosti.

„Pokud ale chcete spekulovat na krátkodobý nárůst ceny, který pravděpodobně nastane v okamžiku, kdy Fed oznámí ukončení zvyšování sazeb, s tím, že dluhopis prodáte s kapitálovým ziskem, nabádal bych k opatrnosti. Dlouhodobé tržní dno se na dluhopisech ještě ani nezačalo tvořit,“ upozorňuje.

Při nákupu amerických státních dluhopisů je třeba brát v úvahu i kurzové riziko, které může vzniknout v důsledku změn kurzu mezi korunou a americkým dolarem, a to jak při nákupu těchto dluhopisů, tak následně při jejich prodeji. Americké dluhopisy se totiž logicky obchodují v dolarech.

Pokud se například směnný kurz během investice nepříznivě změní, tedy koruna proti dolaru posílí, může to znamenat, že při návratu peněz do českých korun bude mít český investor méně, než původně investoval. Platí to také naopak, pokud dluhopisy obchodník prodá a koruna bude vůči americké měně na slabších úrovních než v době nákupu, bude obohacen o kurzový zisk.

Reklama

Doporučované