Hlavní obsah

Válka vyhnala cenu ropy. Češi se zatím zdražení bát nemusejí

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Ceny ropy zareagovaly na víkendový vývoj situace na Blízkém východě růstem. Ceny tuzemských pohonných hmot by však tak výrazně poskočit neměly.

Článek

Ropa během pondělního obchodování zdražovala o více než tři procenta. Kolem 13:00 stál jeden barel (asi 159 litrů) severomořské ropy Brent 87,60 dolaru. V jednu chvíli však ropa zdražovala až o pět procent. Podobným vývojem prošla také americká lehká ropa WTI.

Ceny klíčové světové suroviny tím reagovaly na vývoj situace v Izraeli, proti němuž palestinské militantní hnutí Hamás o víkendu provedlo mimořádný útok. Střety na Blízkém východě prohloubily politickou nejistotu v regionu a zvýšily obavy ohledně dodávek klíčové suroviny.

„Nejde ani tak o samotný konflikt mezi Izraelem a Hamásem, neboť u tohoto konfliktu nejsou prakticky ohrožena žádná naleziště ropy. Trh se však obává, že se napětí přesune i do dalších zemí Blízkého východu. Pokud by byl do konfliktu nějakým způsobem vtažen Írán, mohla by ropa zdražovat i o desítky dolarů,“ říká pro SZ Byznys analytik Jiří Tyleček z brokerské společnosti XTB. Tím by mohly vzrůst i ceny tuzemských pohonných hmot.

Vyšší ceny ropy jsou zároveň podle České národní banky jedním z faktorů, který by jí mohl komplikovat boj s vysokou inflací.

Podle Martina Ohnheisera, majitele společnosti Oil Team, která v Česku provozuje sedm čerpacích stanic, lze ovšem v kontextu dění v Izraeli počítat jen s drobnými a krátkodobými výkyvy cen.

„Očekávám, že ceny pohonných hmot budou růst a opět klesat v rozmezí jedné koruny,“ sdělil redakci SZ Byznys, která oslovila i další tuzemské pumpaře. Ti však cenový vývoj pohonných hmot odmítli komentovat.

„Jako velký distributor a prodejce pohonných hmot, který působí na velkoobchodním i maloobchodním trhu, z principu konkrétní vývoj cen ani další výhled komentovat nemůžeme. Naše cena se striktně odvíjí od rotterdamské komoditní burzy Platt’s, kurzu české koruny k americkému dolaru a v dané lokalitě ji přizpůsobujeme místní konkurenci a aktuální poptávce,“ uvedl pro SZ Byznys mluvčí státní firmy Čepro Marek Roll.

Pětina dodávek v ohrožení

Deník Wall Street Journal popisuje, že agresivní kroky Hamásu mohl podporovat právě Írán jakožto jeden z největších světových producentů ropy. Pokud by se tato teze potvrdila, mohlo by dojít ke snahám o omezení íránského ropného vývozu. A to už by mohlo ropný trh významně zasáhnout.

„Budou ohrožena až tři procenta světových dodávek ropy. A pokud dojde k širšímu konfliktu, který nakonec ovlivní tranzit přes Hormuzský průliv, může se stát rukojmím asi pětina celosvětových dodávek ropy,“ řekl agentuře Reuters k případnému íránskému angažmá analytik Saul Kavonic, který se zabývá energetikou.

Írán navýšil během posledního roku svůj ropný vývoz o přibližně 600 tisíc barelů denně na 3,2 milionu barelů, jak ukazují poslední odhady.

„Je třeba být v pozoru“

Podle Ivana Indráčka z Unie nezávislých petrolejářů je třeba být v pozoru, neboť pohledem evropské optiky je pro Česko oblast Blízkého východu klíčová z hlediska zásobování ropou. Velkou roli podle něj bude hrát, jak dlouho konflikt Izraele a Palestiny potrvá a zda se nebude rozšiřovat dál, tedy zda se některé země nezačnou vůči bojům určitým způsobem vyhraňovat.

Indráček si dále všímá, že nafta od pondělního rána vzrostla zatím pouze o několik desítek haléřů a stejná situace nastala i v případě benzinu. „Počátkem války na Ukrajině byl nárůst výrazně větší a pohonné hmoty rostly rovnou o koruny, nikoliv o desetihaléře,“ porovnává předseda unie. Denní výkyvy v řádu desetihaléřů jsou podle něj naopak v posledních měsících obvyklé.

„To stejné se stalo i v okamžiku, kdy Rusko oznámilo embargo na vývoz. Dnes žádnou takto mimořádnou situaci řešit nemusíme, a proto si myslím, že konflikt v Izraeli krátkodobě výrazné zdražení pohonných hmot nepřinese,“ odhaduje Indráček.

S tím souhlasí také portfolio manažer Amundi Petr Zajíc. Vysvětluje to tím, že Saúdská Arábie je připravená navýšit těžbu, pokud by ceny ropy byly příliš vysoké.

Napětí mezi Izraelem a Palestinou se odráží rovněž na vývoji ceny zlata, které je v době eskalace konfliktů často vnímáno jako zajištění proti poklesu ostatních aktiv. Cena zlata během pondělního obchodování rostla zhruba o procento na 1850 dolarů za unci.

„Vývoj ceny zlata není překvapující. Vzhledem k tomu, že napětí jen tak nevyprchá, mělo by být zlato jedním z aktiv, která na tom budou profitovat. Čím více by se případný konflikt prohluboval, tím větší se dá útěk investorů ke zlatu očekávat,“ usuzuje analytik Tyleček z XTB.

Na konflikt reagovala podle očekávání také izraelská měna. Šekel vůči dolaru klesl nejníže za sedm let, což přimělo izraelskou centrální banku k rozhodnutí, že prodá až 30 miliard dolarů (695,7 miliardy Kč) z dolarových rezerv, aby měnu podpořila.

Reklama

Doporučované