Hlavní obsah

Benzin a nafta dál podraží. Rusko omezilo vývoz pohonných hmot

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační foto

Reklama

Rusko, jeden z největších vývozců ropy, nemá dost benzinu a nafty pro vlastní trh. Omezuje proto vývoz benzinu a nafty. Česko sice napřímo z Ruska pohonné hmoty neodebírá, ale přesto cena na tuzemských pumpách poroste.

Článek

Rusko zavedlo dočasná omezení pro export benzinu a nafty, aby tak stabilizovalo situaci na domácím trhu. Oznámila to ruská vláda, neposkytla však žádné podrobnosti k tomu, jak budou omezení fungovat. Ministerstvo energetiky v samostatné zprávě uvedlo, že zabrání nepovolenému „šedému“ vývozu motorových paliv, uvedla agentura Reuters.

Ačkoli Česko pohonné hmoty přímo z Ruska nedováží, i tak se ho opatření dotkne. „Problém je, že Rusko vyváží pohonné hmoty do Indie a do Turecka a my dovážíme z těchto zemí jejich benzin a naftu. Ve chvíli, kdy nebudou mít dostatek importu z Ruska pro sebe, budou omezovat dodávky pro nás,“ říká Ivan Indráček ze Svazu nezávislých petrolejářů.

Opatření se odrazí v ceně pohonných hmot na mezinárodních trzích. „Na evropském trhu by se to mohlo promítnout hned,“ poznamenal Indráček. Už během čtvrtka, kdy Rusko omezení exportu oznámilo, vzrostla cena benzinu a nafty na burze v Rotterdamu o 40 haléřů.

Rusko neuvedlo, jak dlouho plánuje vývoz benzinu a nafty brzdit. Pokud bude embargo trvat delší dobu, promítne se do cen pohonných hmot pro koncové zákazníky růstem. Koncové ceny benzinu i nafty v posledních týdnech rostou především vlivem drahé ropy a oslabující koruny.

Rusko patří mezi největší producenty ropy na světě. V poslední době se však potýká s nedostatkem pohonných hmot. Ten je důsledkem kombinace negativních faktorů, které zahrnují údržbářské práce v rafineriích, problémy s infrastrukturou, růst cen ropy na světových trzích a slabý kurz rublu, jenž podporuje vývoz pohonných hmot.

„Dočasná omezení pomohu nasytit trh s pohonnými hmotami, což sníží ceny pro spotřebitele,“ uvedla ruská vláda. Ruská tisková agentura TASS minulý týden s odvoláním na svůj zdroj informovala, že vláda zvažuje, že na určitou dobu vývoz ropných produktů zcela zakáže.

Podle Indráčka je možné, že Rusko omezuje vývoz proto, že nemá dostatek pohonných hmot na domácím trhu. Také podotýká, že před několika týdny podobné opatření učinila Čína. „Zveřejnila, že zavádí exportní kvóty. Hlídá si také, kolik pohonných hmot odveze do zahraničí a kolik zůstane na domácím trhu. Tyto ekonomiky se snaží si tímto způsobem hlídat vnitřní trh,“ dodává Indráček.

K dočasnému zastavení vývozu ropných produktů už na začátku září vyzval ruský ministr zemědělství Dmitrij Patrušev. Varoval, že nedostatek pohonných hmot by mohl narušit podzimní sklizeň i setbu.

Agentura Reuters s odvoláním na informace od obchodníků a burzovní údaje uvedla, že Rusko v prvních dvaceti zářijových dnech snížilo export nafty po moři téměř o 30 procent zhruba na 1,7 milionu tun. Snaží se tak uspokojit domácí poptávku.

Zdroje agentury Reuters v úterý uvedly, že ruská vláda zvažuje zavedení vysokého dodatečného cla na vývoz ropných produktů od 1. října do června příštího roku. „Toto exportní clo by mohlo negativně ovlivnit ekonomiku rafinerií a mohlo by vést k poklesu produkce pohonných hmot,“ řekl agentuře Reuters jeden z obchodníků.

Reklama

Doporučované