Hlavní obsah

Ani rozpočtová krize nekrotí optimismus německých ekonomů. Čekají pád sazeb

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Iva Špačková, Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Důvěra investorů a analytiků v ekonomiku Německa se v prosinci znovu zlepšila a překonala odhady. A to navzdory rozpočtové krizi, se kterou se teď Německo potýká. Ve své zprávě to v úterý uvedl institut ZEW.

Článek

Optimismu pomáhá očekávání, že Evropská centrální banka (ECB) v blízké době sníží úrokové sazby. Index důvěry v prosinci vzrostl na 12,8 bodu z listopadových 9,8 bodu. Analytici v anketě agentury Reuters naopak odhadovali, že index klesne, a to na 8,8 bodu. Hodnocení současné hospodářské situace se tento měsíc také mírně zlepšilo, stouplo na minus 77,1 bodu z minus 79,8 bodu v předchozím měsíci.

„Navzdory současné rozpočtové krizi se hodnocení situace a ekonomická očekávání pro Německo opět mírně zlepšily,“ uvedl prezident ZEW Achim Wambach. „Je to způsobeno tím, že se zdvojnásobil podíl respondentů, kteří očekávají snížení úrokových sazeb ze strany ECB ve střednědobém horizontu,“ dodal.

Německo je největší ekonomikou v Evropě a největším obchodním partnerem České republiky. Hrubý domácí produkt (HDP) Německa se ve třetím čtvrtletí proti předchozím třem měsícům snížil o 0,1 procenta, v meziročním srovnání pak ekonomika podle cenově a kalendářně očištěných údajů klesla o 0,4 procenta.

ECB se bude měnovou politikou v eurozóně zabývat ve čtvrtek. Základní úroková sazba je teď v zemích platících eurem na 4,50 procenta.

Reklama

Doporučované