Hlavní obsah

Benzin příliš nezdraží, odhadují experti. Více je děsí konec ropovodu Družba

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Benzin stál loni v červnu průměrně 47 korun za litr. Nyní je levnější o 11 korun. Pokles ovlivnila větší stabilita na trhu s ropou a také silnější česká koruna vůči dolaru.

Článek

Cena litru benzinu se minulý rok v červnu pohybovala kolem rekordních 47 korun. Nyní vyjde zhruba na 36,50 koruny. Podle odborníků je pro takovou situaci důvodů hned několik. „Ropa se prodává na burze za americké dolary, jelikož je nyní česká koruna silnější vůči dolaru, tak je cena pohonných hmot nižší,“ říká Václav Loula, tiskový mluvčí České asociace petrolejářského průmyslu a obchodu. Dále vysvětluje, že cena ropy loňský rok vyskočila z obav, že jí bude nedostatek, na 120 dolarů za barel, dnes se pohybuje kolem 70 dolarů.

„Je třeba si uvědomit, že cenu paliv ovlivní i poptávka po ropě, která závisí na hrubém domácím produktu. Ten teď bude ve většině světa nižší, jelikož se ekonomika ochlazuje. HDP ovlivňuje spotřebu nafty z 80 procent a u benzinu o 40 procent,“ vysvětluje Loula.

„Myslím si, že cena se nyní vrátila do normálu. Jak dlouho to ale bude trvat, je náročné odhadnout. Nepředpokládám ale, že by ještě rapidně klesala,“ míní Ivan Indráček z Unie nezávislých petrolejářů. Podle něj s cenou hýbou dvě velké ekonomiky světa – Spojené státy a Čína, kde se situace na trhu s palivy poslední týdny neustále proměňuje.

Indráček dále říká, že nynější situace je trochu paradoxní. Sankční balíček uvalený na Rusko donutil mnohé státy si zajistit dodávky z jiných zemí. Kupovaná ropa například ze Spojených arabských emirátů je dražší, nicméně její nynější přebytky působí na pokles ceny.

Je několik impulsů, které by mohly působit na zvyšování ceny ropy a hotových produktů z ní. Zvýšená poptávka v Číně a Spojených státech nebo nedostatečné zásoby těchto dvou velmocí, také nestabilní situace a další eskalace konfliktu. „Zajímavé ale je, že nyní jsme na předválečných cenách, v souvislosti s válkou na Ukrajině,“ podotýká Indráček.

Podle odborníků byly hlavním důvodem vysokého růstu cen pohonných hmot v loňském roce obavy z nedostatku ropy v souvislosti s vypuknutím války na Ukrajině. Také byla tehdy, v porovnání se současností, česká koruna slabší oproti dolaru. I proto se v červnu cena benzinu vyšplhala skoro k padesáti korunám za litr. „V říjnu loňského roku už začala být situace stabilnější. Později se ukázalo, že i zásob je více než dost, jelikož byla mírná zima,“ říká Indráček.

Experti potvrzují Indráčkova slova a neočekávají na nadcházející letní měsíce žádné prudké kolísání cen. Problém by Česko mělo v případě, že by se uzavřel ropovod Družba, který má ovšem ze sankcí výjimku. „Do dvou let se očekává, že se naprosto zbavíme závislosti na ruské ropě, nicméně pokud by Rusko odstřihlo Družbu, tak zvládneme pokrýt pouze půlroční spotřebu,“ varuje Loula.

Indráček vysvětluje, že pokud by přeci jen došlo k přerušení dodávek přes ropovod Družba, Česko by muselo začít prodávat palivo na příděl.

Reklama

Doporučované