Hlavní obsah

Bonusy z říše snů. Miliardy pro Muska i vánoční dárky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Frederic Legrand - COMEO, Shutterstock.com

Elon Musk (ilustrační foto).

Reklama

Elon Musk se snaží získat rekordní bonus 56 miliard dolarů. Podívejte se, jak velké odměny mají šéfové jiných technologických gigantů.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Automobilka Tesla plánuje kvůli nízkým prodejům propustit přibližně desetinu zaměstnanců, v absolutních číslech zhruba 14 tisíc lidí. Kromě toho, že se to mnozí dozvěděli až v momentě, když přišli do práce, spustila se i kritika na výši odstupného. To bylo totiž stejné bez ohledu na odpracovanou dobu - všichni dostali slíbenou mzdu do 14. června. Na vlnu nevole musel reagovat i šéf společnosti Elon Musk, podle něj šlo o chybu.

Musk ve stejné době řeší peníze i pro sebe. Tesla totiž ve čtvrtek požádala akcionáře, aby znovu schválili dohodu o balíčku odměn pro známého miliardáře. Pokud by se tak stalo, Musk by si na bonusech přišel na 56 miliard dolarů. Mimochodem dohodu již jednou letos soud zrušil - podle soudkyně by to bylo nespravedlivé vůči akcionářům.

Excentrický miliardář by se v případě úspěchu stal rekordmanem v kategorii, jak velký bonus od společnosti lze dostat. Dalo by se říci, že v této oblasti nemá moc velkou konkurenci, minimálně v technologickém sektoru. Podle analýzy finanční společnosti The Stock Dork jsou Muskovy průměrné roční odměny čtyřnásobné oproti těm, které dostává například Sundar Pichai ze společnosti Alphabet.

V historii velkých bonusů se navíc často skrývají až kuriózní příběhy. V roce 2013 například odhalila kontrola finančníka ve Velké Británii, který získal bonus 1567 % svého ročního platu. Nad rámec svých 1,3 milionu dolarů si tak přišel k dalším 22 milionům dolarů. Jinými slovy 60 tisíc dolarů denně plus mzda. O rok později Evropská unie zavedla maximální výši bonusů 200 %.

Penězi se nešeřilo také v roce 2006. V podobě bonusů se na Wall Street dávaly dárky poslední Vánoce před vypuknutím globální finanční krize. Tehdejší generální ředitel John J. Mack dostal od společnosti Morgan Stanley bonus ve výši 40 milionů dolarů, čímž překonal částku 38 milionů dolarů, kterou o rok dříve vyplatila konkurenční banka Goldman Sachs Henrymu Paulsonovi. Paulsonův nástupce Lloyd Blankfein si tentýž rok přišel na 53 milionů dolarů na bonusech.

Mimochodem byl to Paulson, kdo z pozice ministra financí dohlížel na záchranu bank v roce 2008.

Je ale třeba dodat, že bonusy jsou standardní součástí odměňování vrcholných manažerů. Obecně se ospravedlňují tak, že jen tak lze získat ty nejlepší lidi, kteří mají ohromnou odpovědnost. V naprosté většině případů jsou také vázány na splnění konkrétních cílů stanovených v pracovní smlouvě. A Elon Musk také argumentuje tím, že za svou práci nebere žádnou mzdu a bonus je tedy jeho jediným ohodnocením.

Mezi největší bonusy v historii se řadí také věrnostní bonus 300 milionů dolarů. Ten si v roce 2008 vyzvedl Adam Levinson, který v té době pracoval pro Fortress Investment Group. Peníze měly tehdy osmatřicetiletému obchodníkovi zabránit v odchodu a založení vlastní společnosti. Ten nakonec stejně odešel a založil vlastní společnost Graticule Asset Management Asia s kancelářemi v New Yorku, San Francisku, Londýně a Singapuru.

Odměny se ale dají najít i ve státní správě. Bývalý australský premiér měl ročně 400 tisíc amerických dolarů. Přibližně 150 tisíc za post poslance, zbytek byl bonus za to, že je předseda vlády.

Reklama

Doporučované