Hlavní obsah

Česko chce vyjmout zastropování cen ruského plynu z jednání ministrů EU

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Podle ministra Jozefa Síkely jde v případě zastropování cen ruského plynu o politický nástroj, nikoliv o řešení energetické krize v Evropě.

Reklama

aktualizováno •

Ministr Jozef Síkela chce vyjmout zastropování cen plynu z Ruska z pátečního mimořádného jednání ministrů pro energetiku zemí EU. Zároveň uvedl, že ministerstvo má téměř připravený plán pomoci pro domácnosti i firmy.

Článek

Česko se pokusí vyjmout otázku možného zastropování cen plynu z Ruska z programu pátečního jednání ministrů zemí EU odpovědných za energetiku. Na středečním zasedání senátního výboru pro hospodářství to řekl ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (za STAN). Zároveň má ministerstvo průmyslu „téměř připravená“ opatření pro národní pomoc firmám i domácnostem.

Podle Síkely jde v případě zastropování cen plynu z Ruska spíše o politický nástroj, nikoliv o řešení současné energetické krize v Evropě. V pátek chce na radě ministrů EU jednat například o oddělení cen elektřiny a plynu, daňových změnách pro výrobce a distributory energií nebo o emisních povolenkách.

„Podle mě je to nekonstruktivní návrh. Jde spíše o další variantu sankcí vůči Rusku než o aktuální řešení energetické krize v Evropě. A my nyní nechceme připravovat další sankce, ale řešit situaci s energiemi,“ řekl Síkela.

Máme proto téměř připravený soubor opatření na regulaci a zásah do cen energií.
Jozef Síkela, ministr průmyslu a obchodu (STAN)

Evropští ministři by v pátek podle Síkely měli diskutovat o několika variantách řešení krize. Česko bude chtít na jednání zařadit například tzv. iberijský model, který by na trhu odděloval ceny elektřiny a plynu. Podle českého ministra by to pomohlo především v případě elektřiny, jejíž ceny by se podle jeho odhadu mohly snížit na úroveň asi 200 až 400 eur za kilowatthodinu. Naopak v případě plynu by ceny nejspíš zůstaly na podobné úrovni jako nyní. Síkela ale zároveň upozornil, že tento model může vést k větší spotřebě plynu, což by v případě silnější zimy mohlo ohrozit zásoby v Evropě.

Další možnost navrhuje Evropská komise, která chce zastropovat ceny u některých levnějších zdrojů energií, jako jsou například jaderné elektrárny. Variantou jsou podle Síkely také daňové úpravy pro výrobce a distributory energií.

Síkela chce v pátek otevřít i diskusi o možnosti omezení prodejů emisních povolenek. Podle něj by například roční omezení programu s povolenkami neznamenalo odklonění od klimatických cílů EU. „Situace je mimořádná, proto by šlo také o mimořádné opatření,“ zdůraznil. Zároveň však dodal, že nedává možnosti omezení programu s emisními povolenkami velké šance, protože je proti tomu Evropská komise.

„Bez ohledu na páteční jednání evropských politiků jsme dospěli k názoru, že vláda stejně bude muset přijít s národním řešením, které jsme popsali variantně, takže pan ministr si může vybrat,“ řekl po jednání senátního výboru pro hospodářství, zemědělství a dopravu jeho předseda Vladislav Vilímec (ODS).

Připomněl, že příští týden, 13. září, se senátoři sejdou na mimořádné schůzi, jejímž hlavním tématem bude právě pomoc občanům a podnikům v souvislosti s cenami energií.

Národní řešení energetické krize

Ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO) má zároveň podle Síkely „téměř připravený“ soubor opatření pro řešení dopadů energetické krize pro všechny skupiny českých spotřebitelů.

Měly by mezi nimi být například i kompenzace pro firmy, kterým klesla ziskovost, uvedl Síkela na středečním zasedání senátního výboru. Podle něj by připravovaná opatření měla jít nad rámec případných dohod v EU.

Případné dohody, kterých dosáhnou ministři zemí EU zodpovědní za energetiku, podle Síkely k řešení krize stačit nebudou. „Máme proto téměř připravený soubor opatření na regulaci a zásah do cen energií. Ta budou zaměřena na všechny skupiny spotřebitelů – domácnosti, veřejné služby i firemní sektor,“ řekl ministr.

Pro domácnosti nebo veřejné služby se podle Síkely nabízejí možnosti případného zastropování cen energií. Stát chce vůči nim postupovat obdobně. Ministr zároveň upozornil, že bude nutné také řešit zásah do státního rozpočtu. Ten se bude odvíjet od dalšího vývoje na trhu s energiemi a na dohodách na poli EU, uvedl.

Pro firmy má pak MPO návrh na kompenzace. Dříve navržené kompenzace podnikům, které se propadly do provozní ztráty, podle ministra nebyly dostačující. Nový návrh by tak měl nabídnout možnost kompenzací i firmám, jimž výrazněji klesla kvůli současné krizi jejich ziskovost. Stát by v takovém případě kompenzace rozdělil podle předem nastavených kritérií.

Síkela také zopakoval, že Česko nemůže opustit celoevropský trh s elektřinou. „My sice elektřinu vyvážíme do okolních států, ale na druhou stranu jsme stoprocentně závislí na dovozu plynu a ropy. Proto nemůžeme opustit trh s elektřinou a následně se domáhat solidarity na ostatních trzích,“ dodal ministr.

„My, jako Svaz průmyslu a dopravy, už několik týdnů urgujeme vážnost situace, připomínám, že dodnes není například žádné hmatatelné opatření pro firmy, kterým narostly enormně ceny plynu. Teď se jednání o energiích zintenzivnila,“ řekl po jednání v Senátu Bohuslav Čížek, ředitel Sekce hospodářské politiky Svazu průmyslu a dopravy.

„Pro mě je pozitivní to, že senátoři ale i vláda vnímají nyní vážnost situace a potřebu připravit národní řešení energetické krize. Máme přislíbeno, že kromě snahy moderovat nalezení evropského řešení příští týden ve středu vláda už představí konkrétní řešení i z národní úrovně. Firmy to potřebují slyšet skutečně brzy,“ dodal pro SZ Byznys.

Na vládu tlačí firmy

Vládu firmy burcovaly už začátkem týdne. „Hrozí krach řady firem a podnikatelů, stěhování průmyslové výroby do zahraničí a propouštění,“ píší zástupci průmyslu, který se bez energií nemá šanci obejít. Mezi signatáři otevřeného dopisu premiérovi Petru Fialovi (ODS) je mimo jiné Svaz podnikatelů ve stavebnictví, Cihlářský svaz Čech a Moravy, Ocelářská unie nebo Svaz chemického průmyslu.

Zástupci průmyslu navrhli šest opatření, která podle nich pomohou řešit příčiny nebo tlumit následky současných extrémních cen energií.

Šest návrhů, jak zvládnout energetickou krizi

1) Co nejrychlejší zastropování ceny energií. Strop lze aplikovat různými způsoby a náklady na něj v případě potřeby rozložit v čase.

2) Zavedení motivačního prvku pro velké spotřebitele k úsporám zemního plynu tak, že jim stát nabídne finanční kompenzaci za dobrovolné snížení spotřeby.

3) Zahájení evropské debaty o pozastavení či modifikaci systému obchodování s emisními povolenkami.

4) Schválení programu pomoci firmám podle dočasného rámce státní podpory EU. Pomoc by měla být k dispozici i firmám, které zatím nejsou v provozní ztrátě, ale tato situace je bytostně ohrožuje.

5) Předběžná aktivace kurzarbeitu pro případ, že dojde k zastavení výroby třeba při náhlém přerušení dodávek zemního plynu.

6) Zintenzivnění podpory technologické a klimatické transformace českého průmyslu včetně přechodu na alternativní paliva.

Zdroj: Otevřený dopis zástupců českého průmyslu (redakčně kráceno)

Reklama

Doporučované