Hlavní obsah

ČNB měla loni ztrátu 37,5 mld. Rok předtím zase rekordní zisk

Česká národní banka

Reklama

Česká národní banka loni vykázala ztrátu 37,5 miliardy korun. O rok dříve měla centrální banka rekordní zisk 91,7 miliardy korun. Vyplývá to z dnes zveřejněných údajů o bilanci ČNB.

Článek

Zisk z roku 2020 banka využila na úhradu části účetní ztráty z minulých let, která tak klesla na 37,5 miliardy korun. Po letošním výsledku hospodaření tak kumulovaná účetní ztráta zřejmě stoupne. Ztráta vznikla v roce 2017, kdy centrální banka vykázala ztrátu přes 249 miliard korun. Důvodem byl nárůst devizových rezerv v souvislosti s ukončováním devizových intervencí a následné posílení kurzu koruny. Devizové intervence ukončila centrální banka v dubnu 2017 po 41 měsících.

Centrální banka dlouhodobě upozorňuje na to, že vytváření zisku není její hlavní úlohou. Tou je péče o cenovou a finanční stabilitu. Hospodářský výsledek je předběžný a nejsou v něm zahrnuty všechny dodatkové operace za rok 2021, uvedla banka. Konečný hospodářský výsledek za loňský rok bude znám až ve zprávě o hospodaření, kterou ČNB publikuje na jaře.

ČNB určuje měnovou politiku, pečuje o finanční stabilitu, vydává bankovky a mince, řídí peněžní oběh, platební styk a zúčtování bank. Vykonává i dohled nad bankovním sektorem, kapitálovým trhem, pojišťovnictvím, penzijním připojištěním, družstevními záložnami a institucemi elektronických peněz a devizový dohled.

Reklama

Doporučované