Hlavní obsah

Saúdskoarabský ropný gigant Aramco zvažuje prodej akcií za 50 miliard dolarů

Foto: Reuters

Případný prodej dalších akcií firmy Aramco by byl zdaleka největší v historii kapitálových trhů.

Reklama

Saúdská Arábie zvažuje prodej dalších akcií společnosti Saudi Aramco. Na burze by prodala akcie až za 50 miliard dolarů (téměř 1,1 bilionu Kč), což by při současném ocenění představovalo 2,5 procenta akcií firmy.

Článek

Plány na prodej uvedl s odvoláním na své zdroje americký list The Wall Street Journal (WSJ). Aramco je nejcennější ropnou společností na světě a pokud Rijád plány prosadí, půjde o největší transakci tohoto druhu. Mluvčí společnosti Aramco odmítl věc komentovat.

Zdroje tvrdí, že vedení státní společnosti Aramco s externími poradci probíralo prodej dalších akcií na burze v Rijádu a sekundární vstup na burzu v Londýně, Singapuru nebo i jinde.

Případný prodej dalších akcií by byl zdaleka největší v historii kapitálových trhů. Vstup společnosti na burzu v Rijádu v roce 2019 byl největší primární veřejnou nabídkou akcií (IPO). Firma tam prodala asi 1,5 procenta svých akci a získala 29,4 miliardy dolarů.

Snaha o prodej akcií je stále ve fázi plánování a může se odložit nebo změnit, uvedly zdroje WSJ. Rijád v průběhu let předložil už několik různých plánů, jak prostřednictvím společnosti Aramco získat finanční prostředky. Z některých plánů postupně sešlo, jiné byly rovnou zrušeny.

Vstup na burzu v roce 2019 byl menší verzí původního plánu. Společnost původně chtěla prodat pět procent akcií za 100 miliard dolarů, a to i na významné mezinárodní burze. Po výprodeji v říjnu 2018, po zabití saúdskoarabského opozičního novináře Džamála Chášukdžího na konzulátu v Istanbulu, byl objem obchodů na burze v Rijádu ještě slabý.

Reklama

Doporučované