Hlavní obsah

Bitcoin se dere na Wall Street. Bočním vchodem

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Reklama

Po letech nejistoty padl dlouho očekávaný verdikt. Americký regulátor dal zelenou jedenácti investičním fondům, které umožní obchodovat s bitcoiny na burze. Stalo se tak po dlouhých 11 letech od první žádosti.

Článek

Americká Komise pro cenné papíry a burzy (SEC) udělila souhlas se spuštěním 11 investičních fondů na spotové bitcoiny obchodovaných na burze (ETF). Mnozí odborníci považují toto rozhodnutí za novou éru dostupnosti regulovaných investičních produktů ke kontroverzním kryptoměnám, které může přispět k další kultivaci odvětví.

ETF je typ investičního fondu, který se obchoduje na burze. Sleduje výkon určitého podkladového aktiva, jako jsou například akcie, index, komodita, měna nebo právě bitcoin, Co si ovšem představit pod názvem „ETF na spotové bitcoiny?“.

ETF na spotový bitcoin je způsob, jak investovat do bitcoinu prostřednictvím tradičních finančních nástrojů, které jsou obchodovány na burze. Když investujete do ETF, ve skutečnosti nekupujete fyzické bitcoiny, ale podíl ve fondu, který vlastní tyto bitcoiny. Tento fond se pak snaží co nejvěrněji kopírovat vývoj ceny bitcoinu.

Díky ETF se tak mohou investoři snadno a bezpečně na bitcoin „napojit“ bez nutnosti jeho přímého nákupu.

Češi ale napřímo do nově schváleného ETF moci zatím investovat nebudou, a to kvůli regulaci. „Pro dostupnost v rámci EU musí být ETF fondy v souladu s evropskými pravidly pro kolektivní investování, měly by být obchodovatelné na některé z evropských burz, ideálně pak denominovány v eurech a regulace také vyžaduje dokument s názvem Klíčový dokument pro investory (KID),“ podotýká analytik Purple Trading Petr Lajsek.

Americký regulátor SEC dosud desítky žádostí, které k němu od roku 2013 dorazily, opakovaně zamítal. Obával se hlavně možných nekalých praktik a manipulace na trhu s bitcoinem, který není dostatečně regulovaný a monitorovaný. SEC také pochybovala o tom, zda bitcoin splňuje kritéria pro podkladové aktivum ETF z hlediska likvidity, diverzifikace či cenové stability.

Burzovní komise ETF dlouho odmítala povolit, i kvůli skandálům, které toto odvětví provázely. Jde například o nedávné podezření největší světové kryptoměnové burzy Binance z praní špinavých peněz či pád krypto burzy FTX.

Velcí hráči se dočkali

Nakonec však úřad vyhodnotil, že by bitcoin měl být přístupnější širšímu spektru investorů a ve středu schválil 11 žádostí o bitcoinové ETF na spotový bitcoin. Ty podali největší světoví správci aktiv, mezi něž patří BlackRock, Fidelity, Invesco, VanEck a další.

Předseda SEC Gary Gensler však ve středu upozornil, že nikdo by neměl nyní předpokládat, že komise začne kryptoměnová ETF automaticky schvalovat.

SEC uvedla několik důvodů pro schválení bitcoinových ETF. Jedním z nich bylo rozhodnutí odvolacího soudu, který zrušil předchozí zamítnutí žádosti o bitcoinové ETF od společnosti Grayscale. Soud shledal, že SEC nedostatečně zdůvodnila své rozhodnutí a označila ho za „svévolné a neopodstatněné“. Soud tedy vrátil případ zpět k SEC, která musela znovu posoudit žádost.

Dalším důvodem byl nárůst poptávky po bitcoinu a kryptoměnách obecně, který vyvolal tlak na SEC, aby umožnila širší přístup k tomuto trhu. Regulátor také uznal, že se zlepšila kvalita a dostupnost dat o trhu s bitcoinem, která umožňují lepší dohled a ochranu investorů.

Nová éra

Schválení bitcoinových ETF je považováno za zlomový okamžik pro celý trh s kryptoměnami, který by mohl přinést několik pozitivních dopadů.

„Bitcoin se díky tomu přiblíží k tradičnímu finančnímu systému a zvýší se jeho dostupnost zejména pro institucionální investory. Burzovně obchodovaný fond podle mě osloví řadu nových hráčů, kteří se doteď o kryptoměny pouze okrajově zajímali nebo jej z důvodu regulace nemohli mít na vlastních bilancích. Toto omezení s existencí ETF odpadává,“ říká František Vinopal, předseda České kryptoměnové asociace.

Očekává, že investiční společnosti, které dostaly od amerického regulátora zelenou, začnou tento produkt agresivně nabízet.

Také Martin Stránský, zakladatel české kryptoměnové firmy Bit.plus, předpokládá dramaticky zvýšenou poptávku po bitcoinech. „ETF totiž mohou nakupovat jakékoliv finanční instituce včetně penzijních fondů do svých portfolií. Tím, že je cenný papír kryt fyzickým bitcoinem, pak jednoznačně dojde k výraznému zvýšení poptávky. A to by se mělo odrazit i v ceně bitcoinu,“ odhaduje.

Bitcoin se dnes kolem 13. hodiny prodával zhruba za 47 tisíc dolarů, tedy za více než jeden milion korun. Za loňský rok posílil o více než 150 procent, stále však zůstává pod maximem téměř 69 tisíc dolarů, na kterém se ocitl v listopadu 2021.

Reklama

Doporučované