Hlavní obsah

Bitcoin v roce 2024. Trh čeká na „půlení“ a schválení od regulátora

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Cena bitcoinu loni mohutně posílila. Investoři totiž sázeli na to, že americký regulátor v dohledné době schválí bitcoinové fondy obchodované na burze. Ale přestože se očekává příliv investorů, existují i obavy z propadu ceny.

Článek

Bitcoin, nejznámější a největší kryptoměna podle tržní kapitalizace, si v roce 2023 vedl skvěle. Jeho cena se více než zdvojnásobila až nad úroveň 40 tisíc dolarů, tedy na zhruba 900 tisíc korun.

Tento růst byl podpořen několika faktory, především pak očekávaným schválením bitcoinových fondů obchodovaných na burze (ETF) americkým regulátorem, k čemuž by mohlo podle spekulací dojít už v nejbližších dnech.

Bitcoinové ETF

  • Americká Komise pro cenné papíry a burzy (SEC) v posledních letech zamítla několik žádostí o spuštění ETF na spotový bitcoin s odůvodněním, že trh s kryptoměnami je náchylný k manipulaci. V posledních měsících ale sílí signály, že regulační orgány jsou připraveny povolit alespoň několik ze 13 navrhovaných fondů.
  • Bitcoinové ETF jsou buď spotové, nebo futures. ETF na spotový bitcoin drží přímo bitcoiny a poskytují investorům přímou expozici vůči bitcoinovému trhu a jeho cenovým pohybům.
  • Na druhou stranu ETF na bitcoinové futures odvozují svou hodnotu od takzvaných futures kontraktů na bitcoin, což investorům umožňuje spekulovat ohledně budoucí ceny bitcoinu, aniž by ETF musel samotnou digitální měnu držet.

„To by mělo otevřít cestu k investicím do kryptoměn řadě institucionálních i drobných investorů, což by mohlo významně zvýšit poptávku po bitcoinech. Cena nejstarší kryptoměny by tak mohla významně růst,“ říká pro SZ Byznys analytik Lukáš Raška z investiční platformy Portu.

Bitcoinu k posílení pomohla také obecně zvýšená poptávka po digitálních měnách, ale i příprava na snížení emise nových bitcoinů do oběhu o polovinu. K této události dochází každé čtyři roky a vyjde na letošní duben. Jak si toto „půlení“ neboli halving představit, přiblížil pro SZ Byznys zakladatel směnárny Simplecoin Pavel Niedoba.

Dojde ke snížení rychlosti vzniku nových bitcoinů o polovinu. Nyní vzniká 6,25 bitcoinu každých deset minut. Od dubna to bude pouze 3,125 bitcoinů. Tento krok je obsažen a naprogramován už v samotném zdrojovém kódu bitcoinu, stejně jako maximální počet bitcoinů, které mohou být kdy vytěženy. Ten je stanovený na 21 milionů bitcoinů.

„S půlením tak skokově klesne nabídka měny, což mělo v minulosti vždy významný vliv na cenu. Ta se přibližně v ročním horizontu více než zdvojnásobila,“ připomíná Niedoba.

Vliv „půlení“ opadá

Zároveň však podotýká, že vliv půlení na cenu s každým opakováním postupně klesá. Půlení totiž už může být v tržní ceně bitcoinu zohledněno a na hodnotu největší kryptoměny tak nemusí mít významný vliv.

Roman Valihrach, spoluzakladatel kryptoměnové burzy Coinmate připomíná, že široce očekávané schválení bitcoinového ETF v USA sice způsobilo růst ceny kryptoměn, ale ve hře je podle něj i obava z takzvaného efektu „sell the news“, kdy může následovat prodej aktiv po oficiálním oznámení důležité události.

Tento efekt vychází z předpokladu, že když je očekávaná událost „konečně“ oznámena, mnoho investorů, kteří již nakoupili aktivum v předstihu v naději na pozitivní událost, může začít své obchodní pozice prodávat.

„Po spuštění tohoto nového finančního produktu se ovšem předpokládá značný příliv kapitálu do kryptoměn, protože firmy budou soutěžit o vytvoření největšího fondu tohoto typu, což by mohlo vést k dalšímu růstu ceny,“ míní Valihrach.

Hongkong zpět ve hře

Ekonom a odborník na kryptoměny Jakub Jedlinský se domnívá, že kromě dvou nejvíce diskutovaných témat bude mít na výkon bitcoinu a kryptoměn obecně vliv i další událost.

„Od června minulého roku Hongkong opětovně legalizoval kryptoměnový byznys. Firmy si ovšem musely zažádat o registraci a místní orgány si vyhradily půlroční lhůtu na schválení licencí. Tím pádem by v těchto dnech měly být licence udělovány a to povede ke zvýšení obchodování,“ předpokládá Jedlinský, spoluzakladatel společnosti Altlift zabývající se poradenstvím okolo kryptoměn.

Tím se podle něj může projevit určitý hlad po kryptoměnách a službách spojených s nimi, což by mohlo pomoci ceně. „Navíc je Hongkong prakticky součástí Číny a ta tam možná experimentuje s myšlenkou návratu k podpoře nebo alespoň toleranci krypta na celém svém území. I to by byla zpráva, která by mohla podpořit růst,“ dodává pro SZ Byznys Jedlinský.

Zopakuje bitcoin loňský výkon?

Velkou otázkou tak zůstává, zda se bitcoin dokáže svému loňskému výkonu přiblížit nebo jej překonat také v letošním roce. Podle části oslovených odborníků je tento scénář reálný, někteří jsou však opatrnější.

„Z mého pohledu je důležité, že se rozšiřuje praktická adopce bitcoinu po celém světě. V současnosti má bitcoin zhruba 200 milionů uživatelů. Mediálně vyvolávané spekulace na cenu se zpravidla nevyplácí. Pokud ale někoho bitcoin zajímá z investičních důvodů, doporučil bych spíše vsadit na jeho pravidelné spoření,“ tvrdí Matěj Žák, generální ředitel společnosti Trezor, která se zabývá výrobou a prodejem hardwarových peněženek pro uchování kryptoměn.

Niedoba z kryptoměnové směnárny Simplecoin připomíná, že bitcoin je navzdory loňskému prudkému růstu stále zhruba 50 procent pod svým historickém maximem z roku 2021. Všeobecně je podle něj ale rizikové odhadovat budoucí vývoj ceny bitcoinu na základě minulých zkušeností.

„Předpokládám, že uvidíme podobný trend jako v roce 2023. Bitcoin ale již není nová sexy měna, na které lze zázračně zbohatnout za jeden rok, ovšem za pár let si za jeden bitcoin dost možná koupíte byt,“ říká.

Jedlinský z Altliftu očekává mohutné zhodnocení bitcoinu také v letošním roce. „Domnívám se, bitcoinu se letos bude dařit dokonce více než loni. Rok 2023 byl první fází býčího cyklu (období vzrůstu cen, pozn. red.), ten bude pravděpodobně pokračovat i letos a v manické fázi patrně kulminuje v roce 2025,“ předvídá.

Po této fázi však Jedlinský počítá spíše s nepříznivým cenovým vývojem. „Očekával bych citelný propad, a několik měsíců nebo spíš let, pokles ceny. Proto je moudré připravit si už nyní strategii, jak bitcoin, případně jiné rizikovější kryptoměny, odprodávat. Určitě nebude na škodu vybrat část zisků už letos,“ soudí.

Podobný scénář tuší také Valihrach z Coinmate, podle nějž by cenový vrchol bitcoinu mohl přijít ve čtvrtém čtvrtletí roku 2025. „Nicméně, příchod ETF a nadměrný optimismus mohou tuto teorii změnit, tedy přinést vrchol dříve a následně spustit takzvaný medvědí trh (pokles cen, pozn. red.), který by trval déle než ty předchozí,“ uzavírá.

Reklama

Doporučované