Hlavní obsah

Čeká bitcoin razantní pád? Podle nejhoršího scénáře klesne o čtvrtinu

Foto: Profimedia.cz

Čeká bitcoin výrazný pokles? Ilustrační obrázek.

Reklama

Největší a nejznámější kryptoměnu bitcoin čeká podle některých pesimistických odhadů brzký propad až o čtvrtinu hodnoty. Značný pokles může potkat i ethereum, druhou největší kryptoměnu dle tržní kapitalizace.

Článek

Bitcoin může do června výrazně oslabit, a to až na úroveň 30 000 dolarů. Poměrně pesimistický odhad na vývoj nejznámější kryptoměny, jehož současná hodnota je kolem 41 000 dolarů, uvedl Arthur Hayes, spoluzakladatel platformy BitMEX pro obchodování s kryptoměnami.

Jedním z důvodů je podle něj i dalších odborníků plánované utahování měnové politiky americkou centrální bankou (Fed) v kombinaci se slabším ekonomickým růstem.

„Nedokážu si nyní moc představit, že se bitcoin do konce prvního čtvrtletí roku 2022 vrátí zpět ke svému maximu kolem 69 000 dolarů a ethereum k pěti tisícům. Dokážu si naopak představit zmatený a nudný trh s malými výkyvy směrem dolů, po nichž bude následovat vlažné zotavení,“ tvrdil Hayes ještě v prosinci loňského roku, kdy bitcoin stál 50 500 dolarů a ethereum 4 300 dolarů.

A jeho předpověď se nakonec ukázala jako prozíravá, protože bitcoin zatím strávil většinu letošního roku v poměrně úzkém obchodním pásmu. Hayes v nedávném příspěvku zároveň uvedl, že podobný scénář, tedy výraznější pokles, může potkat také kryptoměnu ethereum. Ta by podle Hayese mohla sestoupit na úroveň 2 500 dolarů ze současných tří tisíc dolarů.

Pokud by se naplnil Hayesův odhad, pro obě známé a mezi investory oblíbené kryptoměny by se jednalo o další a mnohem výraznější prohloubení letošních ztrát. Bitcoin od začátku letošního roku zatím klesá asi o 11 procent, zatímco Ethereum o více než 16 procent.

„Osobně nejsem tak pesimisticky naladěný jako Hayes. Je však pravdou, že nynější tržní sentiment nahrává spíše pohybu do nižších oblastí. V uplynulých dnech jsme byli svědky opakovaného testování hranice 40 000 dolarů, která i přes krátkodobější prolomení zatím obstála a prodejní tlak se tak ukázal spíše jako slabý,“ uvedl pro SZ Byznys analytik Martin Kysela z portálu Trhy.cz.

Odhadovat dlouhodobější vývoj ceny je podle Kysely v současné době mimořádně obtížné, neboť situaci kolem kryptoměnových aktiv významně ovlivňuje i probíhající válečný konflikt a diskutuje se o mnoha možných sankcích a omezeních, která se jich mohou dotknout.

„Nepředpokládám, že by se však případný negativní fundament odrazil na bitcoinu tak, že by v blízkých týdnech propadl pod úroveň diskutovaných 30 000 dolarů. Z dlouhodobějšího hlediska ale takový krátkodobý propad vyloučit nelze,“ odhaduje vývoj kurzu analytik.

Očekávání, že americká centrální banka (Fed) bude v nadcházejících měsících postupně zvyšovat úrokové sazby, v poslední době zatížilo právě kryptoměny a také akcie technologických společností. Index Nasdaq, v němž jsou zastoupeny technologické tituly, tak za minulý týden ztratil 3,8 procenta a bitcoin se v pondělí nakrátko propadl pod 40 000 dolarů – poprvé od poloviny března.

Korelace s technologickými akciemi

Hayes z BitMEX odhaduje, že kombinace slábnoucího globálního hospodářského růstu a utahování měnové politiky americkým Fedem dále zatíží technologické akcie ruku v ruce také s kryptoměnami, obě aktiva se totiž v letošním roce pohybují téměř shodně.

„Devadesátidenní korelace (pohyb ve stejném směru – pozn. red.) bitcoinu s indexem Nasdaq je v současné době na rekordních hodnotách, což snižuje atraktivitu bitcoinu jako nástroje k diverzifikaci,“ tvrdí.

Foto: Seznam Zprávy

Vývoj ceny bitcoinu a Nasdaq

„Bitcoin v současné době významně koreluje s akciovými indexy, zejména S&P 500 a Nasdaq. Jedná se však spíše o krátkodobou záležitost. Při dlouhodobém porovnání tržních průběhů a hlubší analýze těchto trhů významnější míru korelace nenajdeme,“ říká analytik Kysela.

„Lze říci, že se bitcoin nyní chová spíše jako technologická akcie a dokud se významněji neetabluje na vyšších cenových hladinách, bude k výkyvům na akciových trzích citlivější,“ dodává.

Objem obchodů v Česku klesl

V prvním čtvrtletí letošního roku investoři v Česku zobchodovali kryptoměny za zhruba 1,1 miliardy korun. To je zhruba o polovinu méně než ve stejném období loňského roku během takzvané bitcoinové horečky. Největší objem obchodů i nadále připadá na bitcoin a ethereum, jak vyplývá z údajů české společnosti Bit.plus.

Přestože objem obchodů zaostával za loňským rokem, zájem se začal postupně zvyšovat, což souvisí i s pozvolným nárůstem kurzu bitcoinu až na více než 47 000 dolarů na konci března. Poté přišel nicméně znatelný pokles ke 40 000 dolarů.

„Kurz bitcoinu i zájem o obchodování v březnu nadále ovlivňovala nejistota na trzích kvůli konfliktu na Ukrajině. K tomu se přidává rostoucí inflace a obavy z regulace obchodování s kryptoměnami v rámci EU,“ říká ředitel a zakladatel české společnosti Bit.plus Martin Stránský.

Budoucí vývoj bude podle expertů záviset na další eskalaci konfliktu na Ukrajině a jeho vlivu na ekonomický vývoj ve světě, například na růst inflace nebo akciové trhy.

Reklama

Doporučované