Hlavní obsah

Jen znovu oslabuje. Japonsko vyhlíží těžké časy a intervence

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Abu Hasan Md Tariq Alam, Shutterstock.com

Ilustrační foto

Reklama

Japonský ministr financí varuje před slabým jenem a je připraven reagovat na výkyvy měny. Za posledních pár týdnů to je druhé varování. Slabý jen způsobuje japonské ekonomice velké problémy.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Japonský ministr financí Šuniči Suzuki upozornil na příliš slabý jen a zdůraznil, že je země připravena reagovat na nadměrné výkyvy měny. Suzuki také upozornil, že se příští týden sejde skupina 20 největších ekonomik v USA na zasedání Mezinárodního měnového fondu, kde budou rozebírat pohyby měn, uvedla agentura Reuters.

„Nemohu se konkrétně vyjádřit k nedávným měnovým pohybům. Je však důležité, aby se kurzy pohybovaly stabilně a odrážely fundamenty. Přílišná volatilita je nežádoucí,“ řekl Suzuki na tiskové konferenci. „Pokud dojde k nadměrným pohybům, budeme adekvátně reagovat, aniž bychom vyloučili jakékoliv možnosti,“ dodal.

Důvody současného oslabení jenu jsou způsobené především měnovou politikou, především tím, že americký Fed drží úrokové sazby nad pěti procenty, zatímco japonská centrální banka se poprvé od roku 2007 rozhodla zvýšit sazby nad nulu.

Japonské úřady varovaly před intervencemi na trhu v posledních týdnech poté, co jen opět oslabil. Dolar dosáhl vůči jenu nového maxima, což způsobilo obavy z intervencí.

„Pokud budete stále opakovat, že je třeba podniknout ‚rozhodné‘ kroky, ztratí to svou účinnost,“ uvedl pro Reuters Cuioši Ueno, vedoucí ekonom výzkumného ústavu NLI. „Při zásahu hrozí velké riziko a není možné zasahovat donekonečna,“ dodal Ueno.

Slabý jen způsobuje problémy japonské ekonomice, protože zvyšuje náklady na dovoz pohonných hmot a surovin, což sužuje maloobchodníky a domácnosti. Výdaje domácností klesaly již dvanáctý měsíc v řadě a růst mezd nedosahuje tempa inflace. Na druhé straně však podporuje japonský vývoz.

Odborníci think-tanku Japan Center for Economic Research očekávají, že reálné HDP poroste v posledním čtvrtletí meziročně o 0,54 procenta, což je níže oproti předchozímu průzkumu. V tomto čtvrtletí analytici předpokládají oživení růstu na 1,7 procenta a stejné tempo by mělo Japonsko udržet i v tom dalším.

Reklama

Doporučované