Hlavní obsah

Koruna válcuje euro i ostatní měny. Je nejsilnější za posledních 15 let

Foto: Shutterstock.com

Koruně se v letošním roce velmi daří.

Reklama

Koruna pokračuje v mohutném posilování. Své zisky dále navyšuje nejen vůči euru, ale také proti americkému dolaru. Zároveň je však nyní výrazně citlivá na pozitivní náladu na finančních trzích.

Článek

Zdá se, že česká koruna na slabší úrovně sestoupit jen tak nehodlá. Vůči euru ve čtvrtek posílila pod hladinu 23,30 Kč za euro, čímž vylepšila svoje letošní maxima. Zároveň se pohybuje na nejsilnějších hodnotách od července 2008.

Tuzemská měna však výrazně neposiluje pouze vůči euru, ale i proti ostatním měnám, jako jsou americký dolar, britská libra či polský zlotý. V případě dvou posledně jmenovaných měn se nachází v blízkosti svých historických maxim.

Oslabení koruny k hladině 24 Kč za euro v polovině března se tak ukázalo jako krátkodobé, když nervozita na finančních trzích kvůli pádu menších amerických bank a převzetí Credit Suisse rychle odezněla.

Březen však zároveň naplno ukázal, jak moc je letošní posilování koruny svázáno s optimismem na finančních trzích. Stačí, když optimismus vyprchá, zvýší se averze k riziku a koruna začne prudce oslabovat.

„V letošním roce tak zatím z pohledu koruny sledujeme poměrně netypickou situaci. Domácí fundamenty (recese tuzemské ekonomiky, schodkový běžný účet platební bilance v loňském roce, zužující se úrokový diferenciál mezi korunovými a eurovými sazbami) hovoří proti posilování koruny. Zároveň nefunguje historicky poměrně silná korelace mezi vývojem domácího HDP a korunou – pokud si česká ekonomika prochází recesí, tak koruna obvykle oslabuje, respektive minimálně neposiluje,“ upozorňuje analytik Miroslav Novák ze společnosti Akcenta.

Na druhé straně se posilování eura vůči dolaru podle Nováka obvykle váže s posilováním koruny vůči euru, k čemuž letos skutečně dochází. ČNB, na rozdíl od exportních podniků, silnou korunu kvituje. Na březnovém zasedání guvernér České národní banky Aleš Michl prohlásil, že by centrální bance nevadil ještě silnější kurz koruny.

Další prostor pro růst

Má koruna prostor k dalšímu posílení? Novák se domnívá, že z technického pohledu nepochybně ano.

„Hladina 23 Kč/EUR a vlastně i historické maximum koruny z července 2008 – 22,863 Kč/EUR – už jsou poměrně blízko. Duben navíc bývá měsícem, kdy se rizikovým aktivům většinou daří. Mějme však na paměti, že s každým dalším posílením koruny se růstový potenciál koruny do určité míry vyčerpává,“ vysvětluje analytik.

Také Lukáš Kovanda, hlavní ekonom Trinity Bank, si myslí, že koruna má našlápnuto být ještě letos na jaře vůči euru vůbec nejsilnější v historii.

„České měně bezprostředně pomáhají náznaky světově významných centrálních bank, americké i Evropské centrální banky, že utahování měnové politiky zmírní či se blíží ke konci, a to i pod vlivem březnových pádů a otřesů bank euroamerického prostoru,“ uvedl.

Není podle něj vyloučeno, že koruna letos na jaře zpevní pod 23 Kč za euro a bude atakovat svoji absolutně nejsilnější úroveň vůči euru. Té dosáhla během obchodování dne 21. července 2008.

Reklama

Doporučované