Hlavní obsah

Přes 400 milionů lidí drží krypto. Bitcoin milují v Asii i Emirátech

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Shutterstock.com, Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Na světě je přes 420 milionů lidí, kteří vlastní některou kryptoměnu. Ty jsou oblíbené zejména v Asii, ze západních zemí se jim daří prakticky jen ve Spojených státech.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Muž, věk do 34 let, s bakalářským titulem a ročním příjmem necelých 580 tisíc korun. Tak podle společnosti Triple A, která se zabývá zprostředkováním kryptoměnových transakcí, vypadá průměrný člověk, který vlastní některou z kryptoměn. S největší pravděpodobností bychom ho našli v Asii – z více než 420 milionů držitelů krypta jich je na tomto kontinentu přes polovinu.

Co se týče států, dominuje Indie. Některou z kryptoměn tam má více než 93 milionů obyvatel. Ze západních zemí se do první desítky dostaly pouze Spojené státy s necelými 53 miliony vlastníků.

V přepočtu na obyvatele ale kryptu vládne jiná země – ve Spojených arabských emirátech je vlastníkem kryptoměny podle statistik téměř každý třetí obyvatel. To je o deset procentních bodů více než v druhém Vietnamu, nad 10 % se dostalo celkem 12 zemí.

Pozor na podvody, které zneužívají kryptoměny

Mezi podvodníky jsou stále oblíbené podvody, při kterých nechávají své oběti vkládat peníze do bitcoinmatu nebo z nich lákají peníze pod domnělou investicí do kryptoměn.

Náskok Emirátů v kryptoměnách je podle britské společnosti Henley & Partners způsoben tím, že byly první, kdo stanovil pravidla a předpisy týkající se nákupu a prodeje kryptoměn. „Emiráty jsou obecně velmi otevřené novým technologiím a navrhly nulové daně pro majitele a podniky obchodující s kryptoměnami,“ píše společnost v Crypto Wealth Report 2023.

Ve Vietnamu je důvod popularity bitcoinu a dalších kryptoměn jiný – podle Rady pro inovace v oblasti kryptoměn je v zemi velký podíl lidí bez přístupu k bankám a dalším finančním službám. Kryptoměny mohou představovat alternativní prostředek přístupu k těmto službám, aniž by se lidé museli spoléhat na tradiční banky. Zároveň jsou kryptoměnové podíly také zde nezdaněné, což z nich činí atraktivní aktivum.

V asijsko-pacifickém regionu jsou státy také více kryptoměnám otevřenější. Například Singapur nedávno dokončil regulační rámec pro stablecoin. Digitální token, který si udržuje konstantní hodnotu.

To ale neznamená, že by se například v Evropě téma neřešilo. V Česku v dubnu vláda schválila nový zákon o digitálních financích. Ten reguluje kryptoměnový trh a svěřuje dohled nad ním České národní bance. Některou z kryptoměn u nás vlastní necelá dvě procenta populace.

„Lidé do kryptoaktiv často investují nemalé peníze, a přitom pro tyto produkty dosud nebyla žádná speciální legislativa. Návrh zákona umožní nastavit ochranu spotřebitelů i v této oblasti a současně zvýší stabilitu finančního prostředí a zajistí férové zázemí pro poskytovatele kryptoaktiv,“ uvedl při uvedení ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS).

Doporučované