Hlavní obsah

Štěstí přeje odvážným? Téměř polovina držitelů bitcoinu prodělává

Foto: Shutterstock.com

Nejen bitcoin prochází prudkými výprodeji. Ilustrační foto.

Reklama

Kryptoměnami v posledních dnech otřásá nevídaná bouře, která bitcoinu umazala více než polovinu hodnoty od jeho loňských maxim. Navíc asi 40 procent jeho držitelů prodělává. A výplach se netýká jen nejznámější kryptoměny.

Článek

Kryptoměnový sektor během posledních dnů zrychluje výprodej. Nejpopulárnější digitální měna bitcoin se ve čtvrtek propadla až pod úroveň 26 000 dolarů (asi 620 tisíc Kč), přičemž ještě před půl rokem byla její cena na svém historickém maximu 69 000 dolarů (asi 1,64 milionu Kč).

Část ztrát ale v pátek bitcoin umazal a kolem poledne se obchodoval v blízkosti úrovně 30 000 dolarů. Bitcoin ovšem není zdaleka jedinou kryptoměnou ve volném pádu. Dramatický propad postihuje i ether, druhou největší kryptoměnu podle tržní kapitalizace – ta od začátku roku oslabila o více než 50 procent.

Celkovou náladu na trhu kryptoměn ovlivňuje i kolaps stablecoinu terraUSD, u něhož jeho tvůrci plánovali, že bude navázaný na americký dolar v poměru jedna ku jedné. Cena ale spadla až asi na 30 centů. Stablecoiny jsou digitální mince, které jsou navázány na jiné aktivum, v tomto případě na dolar.

Snad největším propadem, dalo by se říci až krachem, prochází digitální měna luna, která je sesterskou kryptoměnou právě kontroverzního stablecoinu terraUSD. Ta od konce března spadla o více než 99 procent a je téměř na nule. Příčinou je podle analytiků právě pád stablecoinu terraUSD.

Tento týden jen od středy do čtvrtka smazal trh kryptoměn více než 200 miliard dolarů (4,8 bilionu Kč), upozornil server CNBC. Celková hodnota trhu kryptoměn tak spadla zhruba na 1,2 bilionu dolarů (28,8 bilionu Kč).

Ztrátové pozice

Podle údajů společnosti Glassnode je asi 40 procent všech držitelů bitcoinu ve ztrátě. „Toto procento je ještě vyšší, pokud oddělíme krátkodobé investory, kteří se do trhu zapojili v posledních šesti měsících, kdy cena bitcoinu dosáhla cenového maxima,“ tvrdí analytici Glassnode, která zpracovává data a informace z blockchainu.

„To, co v trzích zažíváme nyní, je trvající nejistota způsobená mimo jiné válečnými střety na Ukrajině, ale i trvajícími výpadky v dodavatelských řetězcích. Nejistota v akciových trzích se tak propisuje i do ostatních tržních segmentů a aktiv včetně kryptoměn,“ tvrdí analytik Martin Kysela z portálu Trhy.cz.

Ceny kryptoměn v poslední době čím dál více kopírují vývoj na akciových trzích, zejména vývoj indexu Nasdaq Composite, v němž je zastoupeno mnoho firem z odvětví vyspělých technologií.

Řada z nich je v růstové fázi, kdy ještě nevytvářejí zisk, zato jsou závislé na úvěrech, kterými financují svůj plánovaný růst. Předpoklad dalšího zvyšování úrokových sazeb a prodražování úvěrů tak zhoršuje výhled na ziskové hospodaření.

„Aktuální volatilita kryptoměnových trhů, která je jejich přirozenou součástí, nabrala větších rozměrů, než jsme obecně zvyklí. Významné propady a pokles tržní ceny o deset tisíc dolarů za týden nevidíme v kryptoměnách úplně často. Neznamená to ale, že se podobné situace nedějí,“ komentuje vývoj analytik Kysela.

O oblast kryptoměn se v současné době zajímá stále početnější masa amatérských investorů a spekulantů, kteří jsou ve svých obchodních rozhodnutích mimořádně citliví na mediální zprávy o tržním vývoji a často příslušné růsty i propady svou vlastní aktivitou bez hlubší analýzy podpoří.

Podle Kysely je přirozené, že s rostoucí tržní kapitalizací kryptoměn roste i zájem širší investiční veřejnosti, avšak vždy je třeba mít na paměti, že kryptoměny představují mimořádně volatilní a rizikové aktivum. Přesto právě zájem široké veřejnosti bývá tím, co dlouhodobý růst kryptoměn významně podporuje.

„Nemohu určitě tvrdit, že jsme se již dostali na dno dosavadního poklesu. Situace na akciových trzích je stále vyhrocená a trvající oslabování technologického indexu Nasdaq také nepřináší pozitivní krátkodobé vyhlídky. Přesto se v bitcoinu, ale i některých dalších kryptoměnách, stále aktivněji angažují velké fondy a lze očekávat, že po stabilizaci ekonomiky dojde i k posílení těchto aktiv a dalšímu růstu. Osobně bych se proto vůbec nedivil, kdyby letošní rok uzavřel bitcoin na novém maximu,“ odhaduje analytik z portálu Trhy.cz.

Dali jste na Damona? Máte polovinu

„Štěstí přeje odvážným.“ Tuto větu pronesl známý americký herec Matt Damon v reklamě, která měla premiéru na konci loňského října a v televizích a na internetu ji vidělo několik desítek milionů lidí.

Damon v reklamě propagoval obchodování s kryptoměnami a platformu pro digitální měny Crypto.com. Reklama nazvaná „Fortune Favors the Brave“ (štěstí přeje odvážným) se vysílala ve více než 20 zemích.

Co je ovšem zajímavé, pokud byste v den premiéry této reklamy, tedy 28. října, koupili bitcoin za tehdejší cenu vyšší než 61 000 dolarů, vaše investice by vás nejspíše nepotěšila. Nejznámější kryptoměna totiž od té doby ztratila přibližně polovinu své hodnoty.

Reklama

Doporučované