Hlavní obsah

Češi se války nebojí. Přes eToro kupují akcie, kterým Putin ublížil nejvíc

Foto: Seznam Zprávy

Yoni Assia, zakladatel platformy eToro.

Reklama

Mezi českými drobnými investory jsou nejoblíbenější akcie Facebooku, a také například Netflixu, říká Yoni Assia, zakladatel platformy eToro, se kterou investuje 180 000 Čechů a která také sponzoruje fotbalovou Slavii.

Článek

Mladý Izraelec Yoni Assia má za sebou nejúspěšnější dva roky života. Platformu eToro, přes kterou mohou drobní investoři nakupovat kryptoměny i akcie, založil v roce 2007, ale největší růst zažila až během dvou pandemických let.

Dnes má eToro přes 27 milionů registrovaných uživatelů a prochází procesem nutným ke vstupu na americkou technologickou burzu Nasdaq. Hodnota společnosti byla odhadnuta na téměř devět miliard dolarů (asi 200 miliard korun).

„Drobní čeští investoři se drží akcií technologických firem, přestože tento sektor patřil během poslední doby na trhu k nejhůře postiženým,“ říká Yoni Assia v rozhovoru pro SZ Byznys.

Začali investoři po vypuknutí války prodávat a hromadit hotovost?

Investoři se zachovali správně, řekl bych, až do začátku letošního roku, kdy se staly dvě věci. Jednou z nich je tento velmi nešťastný konflikt odehrávající se mezi Ukrajinou a Ruskem, který vedl k mnohem vyšší míře nejistoty. V minulosti jsme se bavili o souhře náhod, které vedly k tomu, že velké množství retailových investorů začalo investovat. Hodně se diskutovalo také o nulových úrokových sazbách, byla tu i obrovská debata o hodnotě peněz a inflaci a o tom, že retailoví investoři jsou obecně zainvestováni v růstových akciích, na krypto trzích a také akciích, které mají rádi.

A to se v prvním čtvrtletí trochu změnilo. Přišla mnohem vyšší nejistota v souvislosti se zvyšováním sazeb, což způsobilo posun od růstových akcií k těm, které jsou založeny na hodnotě. Mnoho titulů, které měli retailoví investoři, už není atraktivní.

A pak přišla najednou válka, která kolem investování vytváří ještě vyšší míru nejistoty. Obecně jsme však nepozorovali, že by lidé prodávali. Viděli jsme, že lidé si své pozice udržují, dokonce do určité míry nakupují.

Když to k něčemu přirovnáme, čistě z investičního hlediska, připadá mi to trochu jako březen 2020, kdy propukla pandemie covid-19. Investoři nacházejí na trhu příležitosti a nakupují akcie, které upadly v nemilost, a dívají se na ně jako na příležitosti.

Co je eToro

  • platforma pro investování do různých aktiv
  • eToro bylo založeno v roce 2007 s vizí otevřít globální trhy tak, aby každý mohl obchodovat
  • dnes je eToro globální komunitou více než 27 milionů registrovaných uživatelů
  • kdokoli může kopírovat přístupy těch nejúspěšnějších investorů
  • minulý rok mělo eToro výnosy z poplatků 1,2 miliardy dolarů, čistý provozní zisk 950 milionů dolarů
  • firma stále expanduje, aktuálně ve Spojených státech. Do své reklamní kampaně najala herce Aleca Baldwina

Zaznamenali jste v prvním čtvrtletí pokles aktiv pod správou?

Musíme vnímat skutečnost, že jsme v procesu vstupu na burzu, a proto je třeba se na eToro dívat jako na veřejnou společnost. Nemohu sdílet neveřejné informace. A vy se ptáte na jeden z klíčových ukazatelů výkonnosti, který zveřejňujeme jednou za čtvrtletí.

Obecně nedošlo k poklesu. Ale řekl bych, že jsme nebyli svědky výprodeje na trzích.

Máte zhruba 27 milionů klientů. Ale účtů, na nichž mají investoři skutečně peníze, je mnohem méně. Je to asi 2,4 milionu účtů. Kolik měly akcií nakoupených na ruském trhu?

Zanedbatelné množství. Obecně jsme zaznamenali relativně velmi malou expozici vůči ruským akciím.

Pojďme se věnovat českému trhu. Řekněte mi, kolik máte v České republice uživatelů? Kolik zde máte financovaných účtů?

Za prvé, v České republice jsme za poslední rok výrazně vyrostli a jsme na to velmi hrdí. Mám velkou radost z partnerství, které jsme navázali i kolem fotbalového klubu Slavia Praha, který výrazně zvýšil naši známost.

Od roku 2022 máme v České republice zhruba 180 000 registrovaných uživatelů, což je číslo, které výrazně narostlo.

To je celkem dost na to, jak je Česko malá země. Těch skutečně aktivních, kde mají investoři peníze, ale bude asi méně?

Evropa je náš domácí trh. Zhruba 67 procent našeho byznysu tvoří EU a Velká Británie. A součástí našich plánů na roky je zaměřit se na celou Evropu. Takže mimo velkou pětku zemí v Evropě je Česko jednou z těch zemí, kde věříme, že můžeme investorům přinést skutečnou přidanou hodnotu.

Kolik máte v Česku účtů, kde mají investoři peníze?

Čísla nemohu sdělovat.

Jak se zachovali čeští investoři, když Rusové napadli Ukrajinu?

Podle našeho nejnovějšího průzkumu, který jsme prováděli od 10. března do 23. března letošního roku a zúčastnilo se ho 8 500 drobných investorů ze dvanácti zemí včetně Česka, uvedlo 65 procent českých drobných investorů, že mezinárodní konflikt představuje největší vnější riziko pro jejich investice.

Po ruské invazi na Ukrajinu, která způsobila otřesy na světových finančních trzích, se mezinárodní konflikt dostal na první místo v žebříčku rizik drobných investorů a předstihl inflaci.

Do kterých odvětví Češi investují?

Drobní investoři se drží akcií technologických firem, přestože tento sektor patřil během nedávné volatility na trhu k nejhůře postiženým.

Pozorujeme příklon ke společnostem, které automaticky znáte, jako jsou Google, Netflix, Apple, Microsoft, McDonald's. Lidé mají vztah ke značkám, které znají. V naší platformě se více orientují na kombinaci krypto i akcií.

Z dat platformy eToro vyplývá, že mateřská společnost Facebooku Meta Platforms zažila největší nárůst obliby u českých investorů a stala se nejvíce drženou akcií na eToro. A to i přesto, že se její akcie za poslední tři měsíce propadly o více než 33 procent.

Do české top 10 se poprvé dostala i americká streamovací a produkční služba Netflix, která byla v minulém čtvrtletí na 13. místě a před rokem na devatenáctém.

Kolik Češi na vaší platformě investují?

Z dat pro Česko vyplývá, že přes online platformy v současné době investuje 51 procent dotazovaných lidí. Více než polovina českých retailových investorů má v současné době na svých investičních účtech vloženy peníze v rozmezí 500 tisíc až 5 milionů korun.

Ale asi čtrnáct procent českých investorů má na svých investičních účtech méně než 25 tisíc korun.

Polovina českých drobných investorů se investování věnuje 3 až 10 let a 34 procent investuje méně než dva roky. Mezi mladší generací se investování postupně stává trendem, ne-li hobby. Výkonnost svého portfolia sleduje třetina lidí týdně, 31 procent denně a 5 procent až několikrát denně.

Začínali jste na kryptoměnách, které dosud tvoří asi dvě třetiny obchodů na eToro. Jak jsou na tom Češi?

Bitcoin byl na konci prvního čtvrtletí nejvíce drženou kryptoměnou na eToro a meziročně vzrostl o 173 procent. Druhou nejvíce drženou kryptoměnou bylo Cardano, které v prvním čtvrtletí zaznamenalo 132 procent nárůstu držených pozic, Ethereum bylo třetí nejvíce drženou kryptoměnou s 193procetním meziročním nárůstem.

Rychlý růst v tomto období, které je obtížné z hlediska tržního ocenění, ukazuje, že investoři zaměřují své úsilí na tzv. „workhorse“, tedy kryptoměny s konkrétními případy využití jako například Sandbox (je to virtuální svět založený na blockchainu, v kterém mohou hráči stavět, vytvářet, nakupovat či prodávat digitální aktiva, pozn. red.)

Dvě třetiny vašich provizí pocházejí z obchodování s kryptoměnami. Co si myslíte o tom, že, kryptoměny nejsou z hlediska generování zisku příliš užitečné, ale lidé s nimi přesto hodně obchodují?

Jak se dá očekávat od kryptoměnového nadšence, myslím, že tvrzení, že Bitcoin nehraje důležitou roli, je podceňováním technologie i toho, co se děje ve světě. Myslím, že je to stejné, jako kdybychom říkali, že peníze nehrají ve společnosti žádnou roli. A já si myslím, že peníze hrají nejdůležitější roli v historii lidstva.

Myslím, že Bitcoin je vynález, který z historického hlediska připomíná vynález zlata. Zlato je vynález komodity užitečné pro směnu hodnoty mezi Evropou a Asií a Afrikou a USA a vytvořilo ekonomiku, jak ji známe dnes.

Zajímám se o historii peněz, stejně jako mnoho lidí v krypto světě. To, co mě v kryptosvětě od začátku nadchlo, je, že jsem velkým fanouškem technologií a internetu kapitálových trhů a peněžních trhů.

Ale vysvětlete mi tohle. V nedávné krizi, když vypukla válka, šlo zlato nahoru a kryptoměny dolů. Nechová se tedy jako bezpečný přístav.

Myslím, že v posledních dvou letech jsme byli svědky toho, že spousta kryptoměnových nadšenců v kryptoměnové komunitě k sobě pouštěla institucionální investory. A určitě jste viděli ten proces, kdy do toho šly velké investiční společnosti jako Fidelity a Blackrock.

Když do kryptoměn šel nějaký institucionální investor, všichni jásali. Instituce najednou začaly nakupovat kryptoměny, protože krypto je skutečně retailový trh. Nevýhodou toho však je, že pro instituce jsou kryptoměny velmi likvidní, ale vysoce rizikové aktivum.

Když na trhu vidíte korekce, stane se to, že instituce potřebují rebalancovat svá portfolia. A nejsnáze se zbaví toho, co do svého rizikového profilu vložily jako poslední. Takže jsme byli svědky toho, že některé finanční instituce – ne ty, které se orientují na krypto – vidí, že válka přináší vyšší míru nejistoty a zbavují se krypta jako vysoce rizikové třídy aktiv.

Myslím, že tento fenomén nekorelovaných cen kryptoaktiv na trhu (tj. že se ceny kryptoaktiv nepohybují stejně jako akcie či dluhopisy, pozn. red.) a zajištění proti inflaci a samotným státům, které inflaci mohou způsobovat, je něco, na co se budeme muset dívat v delším časovém období, a ne v krátkém časovém horizontu.

Myslím, že krátká časová období jsou velmi ovlivněna aktuálními hráči na trhu. Delší časová období, jako jsou čtvrtletí a roky, jsou určována korelací aktiva s jeho geopolitickým dopadem.

Zeptám se jinak. Jaký je váš výhled na letošek?

Myslím, že se zvyšuje faktor strachu z narůstající nejistoty. Zároveň si však myslím, že zajišťování je v roce 2022 důležité.

Došlo k výrazné korekci z růstu na hodnotu, a to představuje příležitost v investování. Myslím, že existuje mnoho společností, které mají potenciál. Od roku 2000 jsem byl velkým fanouškem růstových akcií. Mou jedinou chybou bylo, že jsem příliš brzy prodal Amazon a Apple.

Pokud jde o Teslu, myslím, že její cyklus bude pokračovat. Protože složený růst je důležitější než krátkodobá ziskovost. Myslíme si, že právě teď jsou na trhu dobré příležitosti. A jak se dá očekávat, jsem velmi býčí v oblasti kryptoměn.

Jaké krypto doporučujete?

Myslím, že noví účastníci na trhu s kryptoměnami by o nich měli přemýšlet jako o aktivu, které je určitou formou zajištění. Je to další příklad toho, jak se může dívat na zajištění svého portfolia, ale samozřejmě, moje rozložení portfolia je zkreslené tím, že jsem vydělal hodně peněz na Bitcoinu a Ethereu.

Stále je ale třeba mít na paměti, že se jedná o vysoce rizikovou třídu aktiv. Je to ale také třída aktiv, která by mohla, podle mého názoru, ve střednědobém horizontu výrazně zvýšit svou hodnotu vůči fiat měně. Je to však velmi volatilní a vysoce rizikové aktivum.

eToro umožňuje také kopírovat strategie úspěšných investorů. Kolik vašich uživatelů takto kopíruje ostatní?

Asi 30 procent našich uživatelů využilo funkci kopírování, která automaticky sleduje jiné investory. Většina našich uživatelů využívá sociální funkce, aby se mohla podívat, co dělají ostatní, a vidět jejich výsledky.

Kolik z vašich uživatelů při obchodování prodělává a kolik má zisk?

Pokud si vzpomínám, tak většina našich zákazníků měla v roce 2021 zisk.

Pyšníte se tím, že demokratizujete obchodování a že s vámi může kupovat akcie či kryptoměny každý. Ale když je někdo nezkušený investor, který sleduje nebo kopíruje někoho jiného, spíše mi připadá, že je to znásobení stádního chování. Protože v době paniky, když prodává jeden, ho pak následují všichni a panika eskaluje. Souhlasil byste s tím?

Za prvé, diverzifikaci můžete vidět vy tady na mé obrazovce (Assia ukazuje během videorozhovoru obrazovku s výsledky úspěšných investorů, pozn. red). Vidíte opravdu lidi z celého světa. Vezměte si tuto investorku ze Slovinska, která loni vydělala 126 procent. Má 29 různých akcií, takže když ji napodobím, diverzifikuji své portfolio.

Když si prohlížíte lidi z celého světa a podíváte se na jejich výsledky, tak zjistíte, že jsou velmi diverzifikovaní. Můžete objevit opravdu lidi z celého světa.

A mimochodem, my podporujeme diverzifikaci nejen investorů, ale také se snažíme pomoci našim investorům diverzifikovat. Protože právě znalost toho, jak diverzifikovat své portfolio, hraje při investování a správě investic nejdůležitější roli.

Sponzorujete český fotbalový klub Slavia Praha. Máte kvůli tomu v Česku víc klientů?

Myslím, že ano. A jsme na toto partnerství velmi hrdí. Jak jsem již zmínil, zaznamenali jsme výrazný nárůst českých investorů, a to jak financovaných účtů, tak registrovaných uživatelů. Od té doby, co jsme podepsali partnerství, máme radost, že jsme se stali v lize šampiony.

Plánujete sponzorovat Slavii i v dalších letech?

Myslím, že ano.

Podporujete fotbal i v jiných zemích. Je to jen způsob, jak se zviditelnit a propagovat firmu? Nebo i vy sám máte rád sport?

Já osobně mám fotbal rád, ale v eToro máme také spoustu zaměstnanců, kteří sport milují a platí to i pro naše zákazníky. Když jsme dělali průzkum mezi našimi zákazníky, jejich nejoblíbenějším koníčkem je sledování sportu, a hlavně fotbalu. Rozhodli jsme se tak na základě toho, co mají naši fanoušci rádi.

Sponzorujeme na základě dat. Pochopili jsme, co naše investory zajímá, a pak je zveme na zápasy.

Máte za sebou ale i nepříjemné případy. Například jste po vypuknutí války prodali všem klientům bez souhlasu akcie ruského maloobchodního řetězce Magnit, jehož hodnota prudce klesla. Vysvětlete proč?

Za prvé, okolnosti byly obecně velmi nešťastné. A jak víte, od vypuknutí války se v Ruské federaci neobchoduje. A to, co se stalo, je, že jsme prostě nikdy neočekávali, že klesne o 99,9 procent. A to prostě spustilo určité pojistky v našich systémech.

Byla chyba ve vašem systému?

Bylo to něco jako chyba v IT řízení rizik, že v době, kdy jsme to mohli napravit, se trhy úplně zavřely.

Bylo to ve chvíli, když vše kleslo o 99,9 %, a hned poté už žádný trh nebyl. A stále není žádný trh, úplně vyschl, dokonce i poté, co se burza v Rusku znovu otevřela, se stále neobchoduje.

Takže znovu opakuji, nemyslím si, že by někdo, s kým jsme právě mluvili, očekával, že dojde k takovému nepoměru, tedy, že jedna burza se zavře pro akcie a likvidita se úplně vytratí z trhu. A že akcionáři už nebudou moci s těmi akciemi zacházet.

Našim klientům jsme nahradili škody, vyplatili jsme jim kompenzace a myslím si, že měli pocit, že jsme se zachovali velmi férově.

Reklama

Doporučované