Hlavní obsah

Válka na Ukrajině může přinést soumrak kryptoměn. Hlídat je chtějí USA i EU

Foto: Shutterstock.com

Kryptoměny zřejmě budou v sankčním režimu. Ilustrační obrázek.

Reklama

Řada zákonodárců stále hlasitě upozorňuje na obcházení sankcí pomocí kryptoměn. Tyto obavy však mohou zůstat spíše v teoretické rovině, Spojené státy a Evropská unie by měly kryptoměny zařadit do sankčního režimu.

Článek

Někteří senátoři ze Spojených států ve středu ve veřejných prohlášeních zdůraznili, že zasažení oligarchové mohou sankce obcházet pomocí digitálních měn. Řekla to například demokratická senátorka Elizabeth Warrenová nebo guvernérka státu New York Kathy Hochulová. Vyjádření podpořili i další politici.

Senátoři ve středu poslali dopis ministryni financí Janet Yellenové s dotazy, jaké kroky její resort podnikne k omezení kryptoměn jako potenciálního nástroje k obcházení sankcí.

V něm současně vyjádřili znepokojení, že sankcionovaní oligarchové mohou využívat digitální aktiva a alternativní platební platformy jako nový prostředek ke skrývání přeshraničních transakcí. Není ovšem zároveň jasné, zda Rusko či jeho oligarchové tyto kroky skutečně dělají či je plánují.

Andrew Jacobson, právník advokátní kanceláře Seward & Kissel, minulý týden pro kryptoměnový server CoinDesk označil za nepravděpodobné, že by bylo Rusko schopné přejít na decentralizovaná digitální aktiva, aby se vyhnulo sankcím. Zdá se mu také nepravděpodobné, že by ruská centrální banka vydala vlastní digitální měnu, která by sankce obešla.

„Venezuela se o toto pokusila, když na ni byly uvaleny některé sankce ze Spojených států, plán ale selhal,“ řekl Jacobson.

Senátoři v dopise zmínili také článek v deníku New York Times, který právě na možnost obcházení sankcí pomocí kryptoměn upozorňoval. „Rostou obavy, že Rusko může používat kryptoměny k obcházení nových rozsáhlých sankcí, kterým čelí od Bidenovy administrativy a dalších zahraničních vlád,“ stálo ve zmíněném článku.

EU našla shodu

Také v Evropě považují finanční regulátoři kryptoměny za potenciální problém. Francouzský ministr financí Bruno Le Maire ve středu uvedl, že regulátoři EU dosáhli konsensu, který by měl zajistit, aby byly kryptoměny zahrnuty do sankčního režimu. Jeho slova podpořil také německý ministr financí Christian Lindner.

„Prozkoumáme všechny možnosti, které nám pomohou zajistit, aby nebyly sankce obcházeny prostřednictvím kryptoměn,“ řekl francouzský ministr. Unijní státy mají podle něj analýzu využívání kryptoměn ruským režimem, kterou vypracovala Evropská centrální banka. O konkrétních krocích zatím nechtěl hovořit.

Todd Conklin, poradce amerického náměstka ministra financí, minulý týden pro zpravodajský web Politico řekl, že ministerstvo již monitoruje zvýšenou aktivitu u používání kryptoměn.

Bitcoinové transakce denominované v rublech se začátkem tohoto týdne vyšplhaly na zhruba 1,5 miliardy rublů, což odpovídá maximům zaznamenaným zhruba před devíti měsíci. Obchody v rublech se stablecoiny Tether také vyskočily, a to přibližně na 1,3 miliardy rublů.

Nástroje k sankcím

Zákonodárci chtějí od ministryně financí Yellenové ujištění, že Úřad pro kontrolu zahraničních aktiv (OFAC), který prosazuje pravidla amerických sankcí, bude sankce proti ruským bankám a oligarchům schopen pečlivě uplatňovat.

Středeční dopis senátorů obsahoval také otázky ohledně nástrojů, které OFAC nezbytně potřebuje, aby zabránil obcházení sankcí. Newyorské ministerstvo finančních služeb se rovněž snaží o to, aby mělo vhodné nástroje potřebné ke sledování kryptoměnových transakcí.

Ministerstvo v prohlášení uvedlo, že spolupracuje s dalšími státními a federálními regulátory, aby zajistilo, že v boji za ochranu Ukrajiny bude využito maximální míry regulačního režimu.

„Víme, že některé subjekty se pokusí vyhnout sankcím prostřednictvím virtuálních měn, a proto je nezbytné, abychom měli možnost sledovat veškeré transakce a expozice v reálném čase,“ uvedlo také v prohlášení newyorské ministerstvo finančních služeb.

Válka na Ukrajině

Foto: Seznam Zprávy, Shutterstock.com

.

Podívejte se, jak pomoci Ukrajině. Reportéři Seznam Zpráv se už pošesté vydali na Ukrajinu, podívejte se na jejich očitá svědectví z válkou zmítané Ukrajiny. Seznam Zprávy v ukrajinštině (praktické informace, zprávy, příběhy) – Українські новини.

To nejdůležitější k dění na Ukrajině shrnujeme každý všední den v newsletteru Tečka. Přihlaste se k odběru.

Reklama

Doporučované