Hlavní obsah

Bitcoin od ruské invaze posiluje, přispívají k tomu Rusové i Ukrajinci

Foto: Shutterstock.com

Cena bitcoinu od začátku konfliktu posiluje.

Reklama

Cena bitcoinu od začátku ruské invaze vzrostla asi o 13 procent. Přispívají k tomu Rusové i Ukrajinci, kteří své peníze vkládají do anonymních a decentralizovaných kryptoměn.

Článek

V úterý kolem 16:00 SEČ bitcoin podle údajů specializovaného webu CoinDesk posiloval o deset procent zhruba na 43 780 dolarů. Od začátku ruské invaze na Ukrajinu pak cena nejznámější kryptoměny zpevnila asi o 13 procent

Denní objemy obchodů s bitcoiny nakupovanými za rubly od minulého čtvrtka vzrostly proti předchozímu dni o 259 procent na 1,3 miliardy rublů (přes 291 milionů Kč).

Na Ukrajině kryptoměnová burza Kuna zaznamenala více než trojnásobný nárůst denního objemu obchodů na 150 milionů hřiven (113,8 milionu Kč). V důsledku války a západních sankcí se objevil trend, kdy se bitcoin používá k převodu hodnoty, uvedla Bea O'Carrollová, která vede firmu Radkl investující do kryptoměnových aktiv.

„V podstatě je opravdu zajímavé mít měnu, která není kontrolována vládou a není ovlivněna mimořádnými opatřeními,“ poznamenala. Připomněla také, že prostřednictvím kryptoměn se lidé snaží dostat její hodnotu do napadené země, a pomoci tak Ukrajincům.

Nástroj pro oligarchy?

„Bitcoin by mohl být potenciálně bezpečným útočištěm pro ruské oligarchy, kteří se vyhýbají sankcím, protože sítě bitcoin a kryptoměnových transakcí se nedotkne žádná cenzura,“ uvedli analytici společnosti Swissquote. „Kryptoměny by mohly fungovat jako pevný uchovatel hodnoty pro velkou část majetku, který nemusí být likvidní,“ dodali.

„Pokud někdo drží své kryptoměny na vlastní peněžence, pak si je může posílat, kam uzná za vhodné. Co státy mohou ovlivnit, je kontakt mezi kryptoměnami a bankami. Typicky můžou požadovat zmrazení peněž konkrétních lidí na kryptoměnových burzách, které povinně provádějí identifikaci klientů a dělají to relativně přísně,“ uvedl pro SZ Byznys Jakub Jedlinský ze společnosti Altlift.

Jedlinský podotýká, že kanadský premiér tento měsíc něco podobného navrhoval vůči vlastním protestujícím občanům. A podobným způsobem přemýšlí také ruská vláda, která před několika dny připravila vlastní regulaci. „S tímhle přemýšlením nemusíme ani s nikým válčit a prohrajeme stejně,“ dodává Jedlinský.

Názory na to, zda se bitcoin může v širším měřítku stát oním bezpečným přístavem, tedy formou digitálního zlata, se různí. Zach Friedman ze společnosti Secure Digital Markets má za to, že zisky bitcoinu po invazi Ruska na Ukrajinu pomáhají prosadit „narativ toho, že bitcoin v neklidných dobách uchovává hodnotu.“

Skutečnost, že držení kryptoměn nabídne cestu, jak obejít sankce, by mohla být pro jejich příznivce dvousečná. „Mohlo by to vést k regulacím ze strany zemí NATO proti používání kryptoměn,“ uvedla analytička Katie Talatiová ze společnosti Arca, která spravuje digitální aktiva. „Na druhou stranou by mohlo dojít k širšímu přijetí kryptoměn v místech s geopolitickými nepokoji,“ dodala.

Válka na Ukrajině

Foto: Seznam Zprávy, Shutterstock.com

.

Podívejte se, jak pomoci Ukrajině. Reportéři Seznam Zpráv se už pošesté vydali na Ukrajinu, podívejte se na jejich očitá svědectví z válkou zmítané Ukrajiny. Seznam Zprávy v ukrajinštině (praktické informace, zprávy, příběhy) – Українські новини.

To nejdůležitější k dění na Ukrajině shrnujeme každý všední den v newsletteru Tečka. Přihlaste se k odběru.

Reklama

Doporučované