Hlavní obsah

Ukrajina žádá zrušení ruských kryptoměnových účtů. Burzy to odmítají

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Shutterstock.com

Kryptoměny mohou pomoci obcházet sankce, tvrdí Ukrajina. Ilustrační snímek.

Reklama

Ukrajina v neděli požádala hlavní kryptoměnové burzy, aby zablokovaly účty spojené s Ruskem a Běloruskem. Rostou totiž spekulace, že by Moskva mohla kryptoměny využít k obcházení uvalených ekonomických sankcí.

Článek

Ukrajina si přeje zákaz kryptoměn v Rusku a Bělorusku. Podle napadeného státu by totiž Rusko mohlo pomocí kryptoměn obcházet ekonomické sankce, které na něj byly uvaleny. Tato žádost však byla terčem kritiky od kryptoměnových burz i kryptoměnové komunity.

Žádám všechny hlavní kryptoměnové burzy, aby zablokovaly účty ruských uživatelů.
Mychajl Fedorov, ukrajinský ministr pro digitální transformaci

Mychajl Fedorov, vicepremiér a ministr pro digitální transformaci Ukrajiny o žádosti v neděli informoval na sociální síti Twitter. Stalo se tak krátce poté, co Spojené státy a jejich spojenci odstřihli několik ruských bank z transakčního systému SWIFT.

„Žádám všechny hlavní kryptoměnové burzy, aby zablokovaly účty ruských uživatelů. Je důležité zmrazit nejen účty spojené s ruskými a běloruskými politiky, ale také sabotovat běžné uživatele,“ uvedl Fedorov.

Fedorovovy komentáře přicházejí v období rostoucích obav, že by Rusko mohlo využívat kryptoměny k financování mezinárodního obchodu. Země je jedním z největších držitelů kryptoměn na světě a představuje asi 12 procent celkové tržní kapitalizace.

Společnost Binance, která provozuje největší kryptoměnovou burzu na světě, však neplánuje jednostranně zmrazit uživatelské účty v Rusku, jak ji o to ukrajinská vláda požádala. Podle deníku The Wall Street Journal ovšem společnost uvedla, že již podniká kroky proti entitám na černé listině Západu a zároveň se snaží minimalizovat dopad na nevinné uživatele.

„Nehodláme okamžitě zmrazit účty milionů nevinných uživatelů. Kryptoměny měly lidem po celém světě poskytnout větší finanční svobodu,“ řekl zástupce kryptoměnové burzy Binance. Ta v neděli oznámila, že Ukrajině věnuje deset milionů dolarů na humanitární účely.

Kryptoměnová komunita je proti

Fedorovova žádost čelí odporu ze strany kryptoměnové komunity, přičemž mnozí argumentují, že tento krok by byl proti decentralizované, nepolitizované povaze kryptoměn.

Generální ředitel společnosti Kraken Jesse Powell řekl, že ačkoli rozumí této aktuální náladě a hluboce respektuje ukrajinský lid, nebude ruským občanům jejich účty blokovat. Kraken je jednou z největších kryptoměnových platforem v Rusku.

„Tipoval bych, že drtivá většina držitelů kryptoměn na burze Kraken se staví proti této válce. Bitcoin je ztělesněním libertariánských hodnot, které silně upřednostňují individualismus a lidská práva,“ uvedl na svém twitterovém účtu Powell.

Kryptoměny pokračují v poklesu

S tím, jak se zintenzivnil konflikt mezi Ukrajinou a Ruskem, pokračovaly ceny kryptoměn minulý týden v propadu a následovaly tak obecný vývoj na světových finančních trzích.

„Bitcoin se aktuálně obchoduje kolem 38 000 dolarů, přičemž minulý týden se propadl až pod 35 000 dolarů. Mezitím se ether obchoduje kolem 2 600 dolarů, poté co minulý týden za volatilních podmínek klesl pod 2 300 dolarů,“ uvedl Simon Peters, analytik společnosti eToro.

Pokračuje tak současný trend, kdy se kryptoměnová aktiva chovají jako riziková aktiva. „Zejména bitcoin v nebývalé míře kopíruje americké akcie, což znamená, že klesající tendence cen, zaznamenaná v posledních několika týdnech, je na základě výkonnosti indexu S&P 500 očekávaná,“ komentuje tržní vývoj Peters.

V současné situaci není podle něj překvapivé, že se mnozí investoři snaží snížit riziko. Pokud se současné napětí rychle uklidní, pak můžeme být svědky návratu chuti k riziku.

Ukrajinci se obrací na kryptoměny

Po zásahu ukrajinské vlády proti převodům digitálních peněz se lidé zřejmě obracejí ke kryptoměnám. Podle místních údajů se domácí kupci obraceli k takzvanému stablecoinu USDT společnosti Tether, který je navázán na americký dolar.

„Tether, nejpopulárnější stablecoin, zůstal v posledních týdnech relativně stabilní, na rozdíl od významnějších kryptoaktiv jako je bitcoin nebo ethereum,“ tvrdí Peters.

Válka na Ukrajině

Foto: Seznam Zprávy, Shutterstock.com

.

Podívejte se, jak pomoci Ukrajině. Reportéři Seznam Zpráv se už pošesté vydali na Ukrajinu, podívejte se na jejich očitá svědectví z válkou zmítané Ukrajiny. Seznam Zprávy v ukrajinštině (praktické informace, zprávy, příběhy) – Українські новини.

To nejdůležitější k dění na Ukrajině shrnujeme každý všední den v newsletteru Tečka. Přihlaste se k odběru.

Ukrajina je příznivcem digitálních aktiv a v roce 2021 podepsal ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj zákon, který připravil půdu pro to, aby centrální banka země mohla vydávat vlastní digitální měnu.

„Poptávka z frontové linie po Tetheru a dalších kryptoměnách v posledních dnech střízlivě připomněla význam kryptoměn nejen jako alternativy v případě, že důvěra ve fiat měny a přístup k nim jsou značně omezené, ale také jako nástroje kolektivní změny,“ tvrdí na závěr analytik finanční společnosti eToro.

Reklama

Doporučované