Hlavní obsah

Češi prchají před inflací do zlata. Můžou se spálit, říká investor

Foto: Seznam Zprávy, Shutterstock.com

Poslechněte si podcast Ve vatě s Filipem Kejlou z investiční platformy Investorees.

Reklama

Článek

Češi se bojí o úspory a hledají bezpečí i ve zlatě. Česká spořitelna prodává zlaté slitky i v mobilním bankovnictví. V obchodních centrech vyrostly automaty se zlatem. Zlato drží hodnotu, ale nevyděláte, říká investor Filip Kejla.

Kdo chce kupovat fyzické zlato, ať se vyhne podomním prodejcům a volí zavedené firmy. „Šel bych za někým, kdo je prověřený, i z nějakých referencí. Tady si můžete spálit prsty,“ varuje investiční stratég a majitel platformy Investorees v novém dílu podcastu Ve vatě.

Nejenže můžete koupit zlato, které není pravé, ale u slitků je nutné počítat také s velkou marží prodejců, i kolem 15 procent. Efektivnější je podle Kejly nákup zlata přes veřejně obchodované fondy ETF, kde se poplatek pohybuje kolem jednoho procenta. Nejzkušenější pak kupují přímo akcie společností, které zlato těží.

Zlato je na maximu a půjde ještě výš

Cena zlata v krizích roste. „Kdyby se přestalo válčit na Ukrajině a inflace polevila, když se začnou zvedat úroky, tak je to pro cenu zlata negativní. Když to bude na Ukrajině dál takto, inflace zůstane vysoká, úrokové sazby nebudou hrát tolik roli, tak je to pro zlato pozitivní,“ vypočítává Filip Kejla.

Šéf Investorees sází na to, že cena zlata vzhledem k nejistotám ve světě půjde nahoru dál. „Rizik je na trhu spíš více, proto já bych zlato do portfolia zařadil,“ radí. Aktuálně se jedna trojská unce (31,1 g zlata) obchoduje zhruba za 1950 dolarů. „Kupujete aktivum, které je v nominální hodnotě nejvýš, co kdy bylo. Naposledy tam bylo v roce 2020 s covidem,“ připomíná Kejla.

Cena zlata velmi skáče, což podle Kejly investora bolet nemusí. Zlato je podle něj vhodné držet dlouhodobě. „Nekoukejte se půl roku, rok dopředu, to ať dělají spekulanti, ale dívejte se na zlato jako na nemovitost. I tu si jako investici kupujete minimálně na pět až 10 let.“

A historicky zlato zhodnocuje. Podle Kejly je dlouhodobě dobrou ochranou proti inflaci. „Jako pojistku proti inflaci bych zlato doporučil,“ řekl investor v podcastu. Dlouhodobá průměrná inflace je totiž mezi dvěma až třemi procenty. Na tu současnou, pádivou inflaci však zlato nestačí.

Poslechněte si předchozí díl podcastu

V roce 1971, kdy skončil Brettonwoodský systém vázání měn na zlato, zlato vyskočilo na hodnotu 165 dolarů za trojskou unci. Dnes jsme na úrovni těsně pod 2000 dolarů. „Dlouhodobě zlato zhodnocuje kolem 7,5 procenta ročně v horizontu 40 let. V horizontu 10 let bude vítězem akcie. Ta vyhraje i v delším horizontu, ale ne tak výrazně,“ vypočítává Kejla.

Filip Kejla

  • majitel finanční skupiny Investorees, která rozvíjí finanční gramotnost na českém trhu,
  • působil jako investiční stratég ve Wood & Company, předtím v BH Securities a Raiffeisenbank,
  • partner v Natural Mallorca.

„Je hezký pocit mít fyzické zlato v trezoru, když nastane neštěstí. Vezmete cihličku, minci, naložíte do auta, můžete s tím dojet, to vás může uspokojovat. Ale kdybyste je pak chtěli přehodit do hotovosti, je to složité, navíc musíte platit poplatky obchodníkovi. Když už máte portfolio, je nejsprávnější volba ETF. Můžete ho okamžitě směnit na hotovost,“ míní Kejla.

Zlato má být součástí každého portfolia, míní Kejla. Ale s mírou: „Mně to dává smysl někde mezi 5 a 10 procenty. Víc tohoto velmi kolísavého aktiva bych do portfolia nedával,“ dodává investor.

Zajímají vás pro a proti investování do zlata? Poslechněte si celý díl v přehrávači v úvodu článku.

Ve vatě

Podcast novinářky Markéty Bidrmanové a jejích hostů. Poslechněte si rady známých investorů a odborníků na téma investic, inflace, úvěrů a hypoték. Finanční „kápézetka“ pro všechny, kterým nejsou peníze ukradené.

Nový díl každý čtvrtek na Seznam Zprávách. Poslouchejte Podcasty.czApple Podcasts, na Spotify a ve všech dalších podcastových aplikacích.

Reklama

Doporučované