Hlavní obsah

Banky v Česku vydělaly 23,5 miliardy korun, o téměř 13 miliard více než loni

Foto: Profimedia, Profimedia.cz

Za první tři měsíce letošního roku stoupl nejvíce čistý zisk České spořitelny.

Reklama

Bankám a spořitelnám v Česku v letošním prvním čtvrtletí stoupl souhrnný čistý zisk meziročně o 12,7 miliardy Kč na 23,5 miliardy korun. Vyplývá to z dat, která zveřejnila Česká národní banka.

Článek

V prvním čtvrtletí stoupl čistý zisk Komerční bance meziročně o 75,9 procenta na 3,5 miliardy korun, České spořitelně o 84,3 procenta na pět miliard korun, ČSOB o 68 procent na 4,6 miliardy korun a UniCredit Bank v ČR a na Slovensku o 119 procent na 1,9 miliardy korun.

Bilanční suma bank ke konci března činila 9,47 bilionu korun, což je meziroční nárůst o 766 miliard korun. Hlavním faktorem nárůstu jsou podle expertů vyšší výnosy úložek u České národní banky a nižší náklady na riziko.

Zisk z finanční a provozní činnosti bankám vzrostl v prvních třech měsících meziročně o 18 miliard na 59,2 miliardy korun. Úrokové výnosy se jim zvýšily o 42,7 miliardy na 83,7 miliardy korun. Výnosy z poplatků a provizí jim vzrostly o 1,9 miliardy na 12,76 miliardy korun.

„Během prvního kvartálu bankám ve větší míře pomáhají vyšší reinvestiční výnosy z úložek u ČNB. Proti prvnímu čtvrtletí loňského roku bankám taky pomáhají nižší náklady na riziko. Naopak k mírnému nárůstu došlo na úrovni provozních nákladů, což odráží inflační prostředí,“ řekl dnes ČTK analytik společnosti Cyrrus Tomáš Pfeiler.

Reklama

Doporučované