Hlavní obsah

České Sberbank uvázlo 700 milionů v Rusku. S penězi se už banka rozloučila

Foto: Jan Mihaliček, Seznam Zprávy

Česká část ruské banky Sberbank zkrachovala hned po vpádu Ruska na Ukrajinu.

Reklama

Padlá tuzemská banka Sberbank CZ má celkem 700 milionů korun na účtech svého koncového vlastníka v Rusku. Tím je ruská státní banka Sberbank. Ta ale s českou insolvenční správkyní odmítá komunikovat.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

V kauze zkrachovalého peněžního ústavu Sberbank CZ je už jasno, které peníze se k věřitelům banky jen tak nedostanou. Konkrétně je to zhruba 700 milionů korun, jež má český bankovní ústav uložené u svého koncového vlastníka v Rusku.

Stovky milionů korun měla česká Sberbank na rublovém účtu v Rusku. „Tento účet byl používán Sberbank CZ k obchodování v rublech. Z důvodu výhodných podmínek držela Sberbank CZ většinu svých rublových pozic na tomto účtu,“ sdělila insolvenční správkyně Sberbank Jiřina Lužová. „S těmito penězi momentálně nepočítáme. Ruská strana s námi navíc vůbec nekomunikuje,“ dodala.

Ale ani kdyby měla ruská strana dobrou vůli, tak podle poradců správkyně není jisté, že by se peníze z Ruska mohly do Česka dostat. Kvůli finančním sankcím uvaleným na Moskvu by to totiž pravděpodobně nebylo možné.

Dobrou zprávou pro české věřitele Sberbank ale je, že zmíněných 700 milionů korun utopených v Rusku je ochudí jen z malé části. Hlavním zdrojem peněz pro věřitele totiž bude plánovaný prodej úvěrového portfolia Sberbank.

Zkrachovalá Sberbank CZ v číslech

  • desítky tisíc věřitelů
  • celkové závazky 61,8 mld. Kč
  • 43 tisíc úvěrů v přibližné účetní hodnotě 51 mld. Kč
  • 3 800 dlužníků z řad právnických osob
  • 31 500 dlužníků z řad fyzických osob (z toho 13 300 hypoték)

Účetní hodnota úvěrů banky je zhruba 51 miliard korun a v optimistickém scénáři bude transakce, tedy prodej těchto úvěrů, hotová do konce roku. První peníze by se k věřitelům mohly dostat v roce 2023.

Insolvenční správkyně už v září nabídla jiným bankám, aby odkoupily dluhy, které u Sberbank mají fyzické osoby, firmy nebo jiné instituce.

Českou část Sberbank přímo ovládala ve Vídni sídlící Sberbank Europe. Také ta je od začátku března v insolvenci. Nad touto rakouskou entitou je pak už přímo mateřská Sberbank ovládaná Ruskou federací. Do Evropy se ruská banka dostala v roce 2012 prostřednictvím akvizice rakouské bankovní skupiny Volksbank.

Krach Sberbank CZ

  • Pád české části Sberbank nastal bezprostředně po ruském vpádu na Ukrajinu. Lidé začali ještě 24. února z banky ve velkém vybírat peníze. Sberbank je totiž největší ruskou bankou, kterou navíc ovládá stát.
  • Den poté banka v tuzemsku uzavřela pobočky a už je neotevřela. Následně peněžní dům přišel o bankovní licenci.
  • Na ruskou Sberbank se vztahují mezinárodní sankce.

Reklama

Doporučované