Hlavní obsah

Chtěl si půjčit 910 milionů, a přitom krachoval. Správce útočí na Mičku

Foto: ČTK

Podnikatel Michal Mička.

Reklama

Zkrachovalý podnikatel s módním oblečením Michal Mička věděl, že nemá na splácení dluhů, přesto si ale dál půjčoval, tvrdí insolvenční správce Jan Mašek Městskému soudu v Praze.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Případ zkrachovalého podnikatele s módou Michala Mičky míří rok po krachu do finále. Městský soud v Praze bude nyní rozhodovat o tom, zda mu schválí oddlužení. Mička, který ovládal firmy jako Pietro Filipi či Kara, by tak po několika letech splácení mohl být osvobozen od svých stamilionových dluhů.

Tyto dluhy přitom v roce 2020 dál zvyšoval, i když věděl, že je nebude schopen splácet. Vyplývá to ze zprávy o přezkumu a zprávy pro oddlužení, které jeho insolvenční správce poslal Městskému soudu v Praze a SZ Byznys je má k dispozici.

„Dlužník (Michal Mička, pozn. red.) pro rok 2020 předpokládal zajištění dalších externích zdrojů ve výši 910 milionů korun. Není zcela zřejmé, jak se uvedená predikce promítá do jeho cash flow plánu, ale uvedený předpoklad v porovnání s realitou nebyl zjevně realistický,“ uvádí ve zprávě insolvenční správce Jan Mašek z kanceláře AZ – insolvence.

Mičkovy nároky na kapitál se přitom razantně zvyšovaly. V roce 2019 si plánoval vypůjčit zhruba 400 milionů korun. „Očekávání navýšení příjmů na více než 0,5 miliardy korun nepůsobí realisticky,“ píše Mašek soudu.

Michal Mička (34)

  • Pochází ze Žďáru nad Sázavou.
  • Vystudoval pražský Bankovní institut.
  • Začínal jako finanční poradce ve firmě Ekvilibrium, která prodávala pojistky a finanční produkty; jeho zprostředkovatelskou firmu FinFin ovládla brněnská skupina DRFG.
  • V roce 2016 založil svou skupinu Incoming Ventures, z níž se později stala C2H.

Mička peníze potřeboval. Jednak musel splácet stávající závazky a kromě toho z firem hradil i svou osobní spotřebu, jak SZ Byznys popsal podrobně před dvěma týdny. Další desítky milionů pohlcovaly nevýdělečné firmy, které nakoupil.

„K tíži dlužníka lze klást, že v minulosti opakovaně chybně alokoval prostředky získané od věřitelů do projektů, jejichž realizace představovala ztrátu v řádech desítek milionů. Dlužník tak projevil v této oblasti opakovaně chybný podnikatelský úsudek,“ uvádí Mašek. Zejména se jednalo o investice do firem jako poradenská společnost AIDO Invest či realitní projekt Libovka.

Samotný podnikatel Mička nechtěl záležitost nijak komentovat.

Sice se snažil, ale „živelně či intuitivně“

Mašek na Mičkovu obranu uvádí, že se vehementně snažil „zvyšovat ziskovost jednotlivých dceřiných společností“ skupiny C2H a například konsolidovat trh s módními firmami, jeho byznys také nepříznivě poznamenal covid-19 a následná opatření. Právě C2H zastřešovala jeho módní firmy.

Mička však vůbec nedisponoval dokumentací, která měla sloužit pro manažerské rozhodování skupiny C2H, a při vedení firmy postupoval „spíše živelně či intuitivně“, včetně například vedení účetnictví, tvrdí insolvenční správce.

„Insolvenční správce má za to, že shora uvedené skutečnosti ve vzájemných souvislostech mohou vést k závěru, že dlužník svým oddlužením sleduje nepoctivý záměr,“ končí svou zprávu pro soud Mašek.

Samotný Mička dnes pracuje na živnostenský list pro brněnskou firmu Albra Finance, kde si měsíčně účtuje 50 tisíc korun. Podle návrhu insolvenčního správce by měl měsíčně splácet 30 tisíc korun. Společně se zpeněžením majetkové podstaty, jejíž hlavní položkou jsou Mičkovy pohledávky vůči vlastním firmám, by tak měl během několika let zaplatit zhruba šest milionů korun.

Jeho závazky vůči věřitelům jsou přitom ale řádově vyšší. Firmy skupiny C2H ovládané Mičkou i Mička jako fyzická osoba si dohromady napůjčovali přes miliardu korun, převážně dluhopisovými emisemi, ale také osobními směnkami. Samotný Mička jako fyzická osoba dluží nejméně 120 milionů korun. U dalších dluhů své firmy C2H Equity ve výši 280 milionů korun pak figuruje jako směnečný ručitel.

Mezi jeho věřitele patří například pražský realitní podnikatel Martin Hes (přes 300 milionů korun) či Vlastislav Bříza, syn a jmenovec majitele českobudějovické tužkárny Koh-i-noor Hardtmuth. Pohledávku v obdobné výši uplatňuje vůči Mičkově firmě C2H Equity majitel skupiny Livesport a další z tuzemských miliardářů Martin Hájek.

Co patřilo do skupiny C2H

Pietro Filipi

  • Zakladatel Petr Hendrych se v roce 1993 rozhodl založit značku, která bude vytvářet kvalitní českou módu.
  • Obrat Pietro Filipi dosáhl podle návrhu na insolvenci za loňský rok 227,5 milionu korun; o rok dříve činil 434 milionů korun.

Kara Trutnov

  • Kara je česká značka, která působí na českém a slovenském trhu několik desítek let a věnuje se prodeji koženého a kožešinového zboží a galanterie.
  • V roce 2019 dosáhla společnost tržeb ve výši 385 milionů korun.
  • Dnes ji znovu ovládá původní majitel Zdeněk Rinth.

Etam

  • V roce 2019 se C2H stala výhradním distributorem francouzské značky spodního prádla Etam pro Česko a Slovensko.
  • V Česku C2H provozovala devět obchodů, na Slovensku dva.
  • Za rok 2019 dosáhla distribuční společnost obratu 28 milionů korun.

Reklama

Doporučované