Hlavní obsah

Čínu trápí stárnutí obyvatel. Penzijní systém bude do roku 2035 bez peněz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Fabio Nodari, Shutterstock.com

Bude v domech někdo bydlet?

Reklama

Čína i kvůli nízké porodnosti zažívá období pokles počtu obyvatel druhý rok po sobě. Demografický pokles představuje dlouhodobé ekonomické problémy, včetně rostoucích nákladů na péči o seniory a neudržitelného důchodového systému.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Počet obyvatel v Číně poklesl podruhé za sebou. Podle tamního národního statistického úřadu se počet obyvatel v roce 2023 snížil o 2,08 milionu na 1,409 miliardy. Trend je důsledkem dlouhodobě nízké porodnosti a vlny úmrtí, kterou má na svědomí globální pandemie covidu, píše agentura Reuters.

V roce 2022 klesl počet obyvatel o 850 000, což byl vůbec první pokles od roku 1961. Úmrtnost v roce 2023 vzrostla o 6,6 % na 11,1 milionu, což je nejvýše od roku 1974. Počet nově narozených dětí se snížil o 5,7 % na 9,02 milionu a míra porodnosti dosáhla rekordně nízkého čísla zhruba sedm narozených dětí na 1000 obyvatel.

Pokles porodnosti může být obtížné zvrátit, jak ukazují i zkušenosti jiných zemí. Nízká porodnost je způsobena nezaměstnaností mladých lidí, nižšími mzdami a krizí v sektoru nemovitostí. Vláda v zemi dlouhá léta prosazovala politiku jednoho dítěte, tu zavedla v roce 1980 a upustila od ní v roce 2016.

Tento demografický pokles má dlouhodobé dopady na ekonomický růst Číny, zejména kvůli deficitu důchodového rozpočtu a rostoucím nákladům na péči o seniory. Podle odhadů OSN se očekává, že do roku 2050 se počet obyvatel Číny sníží o 109 milionů. Počet obyvatel v důchodovém věku se do roku 2035 zvýší ze současných 280 milionů na více než 400 milionů. Státní Čínská akademie věd varuje, že penzijní systém bude do roku 2035 bez peněz.

Země se snaží situaci řešit. „Prezident Si Ťin-pching loni prohlásil, že ženy by měly „vyprávět dobré příběhy o rodinných tradicích“, a dodal, že je třeba „aktivně pěstovat novou kulturu manželství a plození dětí“, což spojil s národním rozvojem,“ uvedla společnost Reuters.

Reklama

Doporučované