Hlavní obsah

ČNB se vrací 30 let zpátky. Tisícovka s kolkem připomene dělení státu

Foto: Seznam Zprávy

Při poslední podobné akci stály před ČNB fronty lidí.

Reklama

ČNB vydá historicky druhou výroční bankovku. Ta přichází po velkém úspěchu výroční stokoruny z roku 2019. Speciální tisícikoruna bude k dostání již začátkem příštího roku a připomene jak založení banky, tak vznik české měny.

Článek

Když v roce 2019 Česká národní banka vydávala výroční stokoruny a dvacetikoruny, stáli zájemci před jejím sídlem frontu dlouhou desítky metrů. Nyní si to banka zřejmě zopakuje, protože chystá výroční edici tisícikoruny, která by měla vyjít 8. února 2023. Bankovka se totiž nedá předobjednat a zájemci si pro ni budou muset dojít osobně.

ČNB chce oslavit třicáté výročí zrození české měny i svého vzniku coby samostatné instituce. Nová bankovka se bude do velké míry podobat té stávající z roku 2008 a vyjde v nákladu 200 tisíc kusů. Na lícní straně se kromě Františka Palackého objeví také výroční logo České národní banky a kolek, který značil bankovky při československé měnové rozluce.

Speciální přítisk sice nebude mít žádný vliv na nominální hodnotu bankovky, podobné limitované edice bankovek jsou však mezi lidmi velmi žádané a na aukčních webech se často prodávají za mnohonásobnou cenu. Podle numismatika Františka Křesťana ze společnosti Aurea však významnou numismatickou hodnotu nemají, a to především protože vychází v poměrně vysokém nákladu.

Foto: ČNB

Tak by mohla vypadat výroční tisícikorunová bankovka.

Zvláštní edici bankovek vydala ČNB již v minulosti. Úplně první výroční bankovku poslala do oběhu v roce 2019, kdy slavila sté výročí československé koruny bankovkou v hodnotě 100 Kč s přítiskem loga oslav výročí.

Úspěch měla i speciální série tří dvacetikorun s portréty ministra financí Aloise Rašína, jeho nástupce Karla Engliše a prvního guvernéra ČNB Viléma Pospíšila.

Sady stokorunových bankovek z této edice se nyní draží dokonce až za desítky tisíc, například set 28 těchto stokorun se na aukčním portálu aukro.cz aktuálně draží s vyvolávací cenou 75 tisíc korun.

Některým bankovkám platnost končí

ČNB ovšem bankovky pouze nevydává, zároveň stahuje z oběhu ty staré. Od června 2022 už totiž neplatí některé bankovky s hodnotou 100, 200, 500, 1000 a 2000 korun. Konkrétně jde o ročníky bankovek vydaných mezi lety 1995 až 1999.

Lze je poznat především díky ochrannému kovovému proužku, který je u neplatných bankovek výrazně tenčí a nemění barvu, zatímco proužek u těch platných je široký a jeho barva přechází z hnědofialové do zelené. Na lícní straně každé bankovky je mimo jiné také uveden rok, kdy byla bankovka vydána. Ukončení platnosti těchto starších bankovek s nižšími ochrannými prvky je součástí dlouhodobého plánu ČNB ke zlepšení prevence padělání peněz.

Bankovky, které již neplatí

  • 100 Kč z let 1995 a 1997
  • 200 Kč z let 1996 a 1998
  • 500 Kč z let 1995 a 1997
  • 1000 Kč z let 1996
  • 2000 Kč z let 1996 a 1999

Pokud doma neplatné bankovky stále máte, můžete je až do 30. června roku 2024 vyměnit na pokladnách všech domácích bank a také na všech sedmi pobočkách České národní banky.

Pokud to nestihnete ani do tohoto data, nic se neděje. Pouze už je nepůjde vyměnit v jakékoliv bance, ale budete s bankovkami muset na jednu z přepážek ČNB. Tato výměna bude časově neomezená.

Neplatnými bankovkami je nadále možné platit v těch provozovnách, které se je rozhodnou přijmout. Obchodníci je však poté nemohou vrátit zpátky do oběhu a měli by je nechat vyměnit. Neplatnou bankovku byste tedy v obchodě či restauraci dostat neměli.

Reklama

Doporučované