Hlavní obsah

Enormní nárůst „chatbotů“. Aplikace shrnou knihu nebo pomohou s terapií

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Shutterstock.com/sdecoret

Chatbot. Ilustrační foto.

Reklama

Trh v roce 2023 uvítal více než 2500 nových aplikací známých jako „chatboti“. Umělá inteligence zasahuje do nejrůznějších oblastí a bude tomu tak nejspíše i nadále.

Článek

Rok 2023 se v technologickém odvětví nesl ve znamení umělé inteligence. Vývojáři během něj uvedli na trh více než 2500 aplikací, které můžeme zařadit do skupinu tzv. „chatbotů“. Je to zhruba dvakrát více než za poslední čtyři roky dohromady, informuje web Quartz.

Tento nárůst vypovídá o nadšení, které umělá inteligente ve vývojářích vzbuzuje. Otevírá řadu možností a na rozmanitosti funkcí, které jednotlivé aplikace nabízejí, je to znát. Kromě mnohokrát diskutované aplikace ChatGPT si můžeme jednoduše pořídit program Summary Z, který vypracuje shrnutí knih, nebo Awarefy, aplikaci, která nabízí kognitivně-behaviorální terapii.

Zvyšující se popularita chatbotů pokládá mnoho otázek. Například zda mezi sebou budou jednotliví chatboti v budoucnu interagovat nebo zda toto rozšíření povede k nárůstu dezinformací.

Umělá inteligence vstupuje do mnoha odvětví a postupně se objevují první konflikty mezi vývojáři aplikací a jinými společnosti. Na konci minulého roku deník New York Times dokonce zažaloval OpenAI a Microsoft, jejichž vývojáře obvinil z toho, že bez povolení zneužili jejich články, aby umožnili chatbotům dále předávat informace.

V současné době nic nenaznačuje tomu, že by mělo dojít ke zpomalení trendu růstu podobných aplikací, uzavírá server Quartz.

Jak funguje „obchod s roboty“

Reklama

Doporučované