Hlavní obsah

Bariéra padla. Otevřel „obchod“ bez nákupů s miliony robotů zdarma

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: koláž: Pavel Kasík, Seznam Zprávy, AI vizualizace

Firma OpenAI otevřela „obchod“ s roboty. Každý nabízí něco jiného, ale v jádru jsou všichni stejní.

Reklama

Oficiálně je to sice obchod, ale všechny z milionů položek jsou v něm zadarmo. Stvořili je uživatelé v současnosti nejpopulárnějšího nástroje umělé inteligence ChatGTP. „Obchod s roboty“ spustila jeho autorská společnost OpenAI.

Článek

S různými umělými inteligencemi se za poslední rok roztrhl pytel. Hlavní podíl na tom má firma OpenAI, jejíž služba ChatGPT odstartovala současnou revoluci ve znamení generativní AI. ChatGPT patří k nejrychleji rostoucím produktům v historii a dnes má přes sto milionů aktivních uživatelů týdně.

Tímto číslem se v listopadu pochlubil šéf společnosti Sam Altman, když oznámil, že uživatelé si budou moci vytvářet vlastní chatboty. Dosud ale nemohli lidé snadno prohledávat dostupné GPT. Teprve nyní OpenAI nápad dotáhla a představila slíbený „obchod s roboty“.

Foto: Pavel Kasík, Seznam Zprávy

Obchod s roboty (GPT) v rámci služby ChatGPT.

Každý platící uživatel si zde může vyzkoušet některého z milionů robotů a dávat jim instrukce nebo otázky tak, jak je na to zvyklý u ChatGPT. Název „obchod“ je ale poněkud zavádějící. Názvem zjevně odkazuje na „obchody s aplikacemi“, které jsou oblíbenou součástí mobilních platforem, ale jde spíše o adresář, protože veškeré nabízené chatboty můžete využívat zdarma (tedy nepočítaje měsíční poplatek za ChatGPT Plus, který zůstává beze změny).

Foto: Pavel Kasík, Seznam Zprávy

Momentálně vyhledávané/používané položky v přehledu GPT.

Mezi nejoblíbenější „roboty“ nyní patří nástroj na vyhledávání vědeckých studií, čtení informací z PDF, programování nebo nástroj pro tvorbu grafických návrhů.

Podnikatelská příležitost, nebo experiment?

Řada lidí se na obchod těšila jako na moment, který odstartuje celou řadu příležitostí. Tak tomu ostatně bylo třeba u slavného obchodu s aplikacemi App Store, který firma Apple představila v polovině roku 2008. Tedy více než rok po uvedení iPhonu. Právě obchod s aplikacemi ale významnou měrou přispěl k úspěchu iPhonu coby produktu a platformy.

Od nového „obchodu“ tak možná fanoušci OpenAI čekali něco podobného. Nahrává tomu i zopakovaný slib firmy, že hodlá s autory těchto GPT sdílet své zisky: „V prvním čtvrtletí spustíme program příjmů pro návrháře GPT.“ V první fázi se to ale prý bude týkat jen USA.

Co to je „vlastní GPT“ a jak se vyrábí?

Jaké odpovědi vám bude dávat umělá inteligence? Hodně záleží na tom, jaké dostane počáteční instrukce, tedy jaký úkol bude plnit, jakou roli zaujme. Všechy AI chatovací nástroje (ChatGPT, Bing Chat, Google Bard, Claude atd.) mají své vlastní úvodní instrukce (tzv. systémové prompty), které například kladou důraz na užitečnost a ochotu.

Pomocí „vlastních GPT“ ale mohou uživatelé placené verze ChatGPT Plus tvořit své vlastní „varianty ChatGPT“. Tyto nové chatboty pak mohou pomocí odkazů nebo nového GPT Store pak tyto roboty sdílet s ostatními. Jde v jádru o ChatGPT s vlastními úvodními instrukcemi a případě i dalšími zdroji informací.

Není zatím jasné, zda se „vlastní chatboti na míru“ ujmou, nebo zda půjde spíše o slepou větev. „Podle mého se GPT obchodu moc dařit nebude. A bude to tříštit pozornost firmy OpenAI, která najednou bude muset řešit moderování, stížnosti, podvody a podobně,“ myslí si vývojářka Bindu Reddy, šéfka firmy AbacusAI, která propaguje open-source umělou inteligenci. „OpenAI má přece vyvíjet obecnou umělou inteligenci.“

Je ale nepochybné, že OpenAI bude bedlivě sledovat, s čím vším lidé přijdou. ChatGPT je totiž natolik univerzální nástroj, že to může být pro řadu uživatelů matoucí. Ještě komplikovanější pak pro ně je vyznat se v různých – často až pověrčivě znějících – pokynech, jak dávat chatbotovi instrukce.

Využít na různé úkoly různé „osobnosti“ může tedy být pro hodně lidí způsob, jak se v tématu zorientovat. A pro OpenAI to bude určitě důležitá lekce. Zjistí totiž, k čemu všemu může být jejich nástroj užitečný a co naopak ještě nezvládá.

Jak ChatGPT a AI mění pracovní trh?

Už od nástupu ChatGPT na trh se samozřejmě lidé po celém světě zajímají o to, jaký vliv to bude mít na pracovní trh. První odhady z počátku 2022 mluvily o tom, že se tyto nástroje dotknou přibližně dvou třetin lidí. Nejvíce se nová vlna automatizace dotýká profesí, které pracují s informacemi, kreativitou nebo odbornými znalostmi v nějakém odvětví.

„Dříve se tradovalo, že automatizace dopadne na manuální pracovníky, pak na kanceláře a jednou možná zvládne i kreativní práci. Teď to vypadá, že to půjde v opačném pořadí,“ všímá si Sam Altman, zakladatel a šéf OpenAI.

Reklama

Doporučované