Hlavní obsah

Evropa hledá, jak financovat energetiku a obranu. Zvažuje vydat dluhopisy

Foto: artjazz/Shutterstock, Shutterstock.com

EU potřebuje finance na reformování své vojenské a energetické infrastruktury po ruské invazi na Ukrajinu.

Reklama

Evropská unie hledá řešení problémů, které před ni postavily důsledky ruské invaze na Ukrajinu. Náklady na obranu a energetiku může financovat prodejem dluhopisů.

Článek

Článek si můžete pustit také v audioverzi.

Evropská unie plánuje tento týden představit plán na masivní vydávání dluhopisů za účelem financování výdajů na energetiku a obranu v době, kdy se země vyrovnávají s následky ruské invaze na Ukrajinu.

Podle úředníků obeznámených s přípravami může být návrh předložen po mimořádném summitu vedoucích představitelů EU, který se bude konat 10. a 11. března ve francouzském Versailles. Úředníci podle agentury Bloomberg ještě dolaďují podrobnosti ohledně toho, jak by prodej dluhopisů fungoval a kolik peněz tak chtějí získat.

Rozdíl mezi výnosy italských a německých dluhopisů, které jsou klíčovým ukazatelem rizik v regionu, po této zprávě spadl o deset bazických bodů na 151 bazických bodů, protože výnosy dluhopisů EU vzrostly kvůli vyhlídkám na zvýšení nabídky. Kurz eura vůči dolaru vzrostl o 0,6 procenta na 1,0920 USD.

Zpráva o vydávání těchto dluhopisů přichází pouhý rok poté, co EU představila nouzový balíček v hodnotě 1,8 bilionu eur, který měl financovat řešení pandemické situace členských států.

Musíme najít nové nástroje k řešení nových problémů, které před nás tato krize staví.
Paolo Gentiloni, komisař EU pro hospodářství

Nyní region potřebuje finance na reformování své vojenské a energetické infrastruktury po ruské invazi na Ukrajinu. Ceny energií totiž v důsledku krize rostou a Moskva hrozí, že přestane do EU dodávat plyn.

„Musíme najít nové nástroje k řešení nových problémů, které před nás tato krize staví,“ řekl v pondělí večer před zákonodárci ve francouzském Štrasburku komisař EU pro hospodářství Paolo Gentiloni. Dodal, že se domnívá, že vedoucí představitelé EU na summitu dají pokyny ohledně dalších kroků.

Mluvčí komise odmítl komentovat podrobnosti, ale uvedl, že úředníci situaci nadále sledují a jsou připraveni reagovat na měnící se okolnosti.

Podle úředníků, kteří si nepřáli být jmenováni, by plán zahrnoval vydávání dluhopisů Evropskou komisí, výkonným orgánem bloku, a následné směrování výnosů členským státům ve formě zvýhodněných půjček na financování výdajů v daných oblastech.

Podle některých úředníků je jednou z možností vytvořit strukturu podobnou nástroji SURE, který Evropská komise hodnotila jako úspěšný, protože zmírnil sociálně-ekonomický dopad pandemie covidu-19. Disponoval prostředky ve výši 100 miliard eur, které byly určeny na ochranu pracovních míst a příjmů.

Reklama

Doporučované