Hlavní obsah

Bývalý guvernér ČNB: Jmenování nových členů vnímám jako stabilitu

Hostem Investičního fóra byl také exguvernér Zdeněk Tůma.Video: Investiční fórum

 

Reklama

Kvůli zpřísňování politiky ČNB nás čeká ochlazování ekonomiky, ale ceny energií, nyní nejde ani odhadovat. I taková slova zazněla na čtvrtečním Investičním fóru v Praze. Debatuje se i o tom, jak ochránit své investiční portfolio.

Článek

První polovina letošního roku byla především ve znamení výrazného zdražení komodit a rostoucí inflace, a to zejména kvůli ruské agresi na Ukrajině. Současné geopolitické napětí tak mezi investory vyvolává otázky, jakým směrem se vydají trhy v druhé polovině roku a jak ideálně poskládat své investiční portfolio.

Jedním z hostů Investičního fóra byl i Zdeněk Tůma, předseda dozorčí rady ČSOB a zároveň bývalý guvernér České národní banky (ČNB), který hovořil o výhledu české ekonomiky v dobách inflace a zvyšování úrokových sazeb. Vyjádřil se také k nově jmenovaným členům bankovní rady ČNB.

Na otázku, jak vidí druhou polovinu letošního roku, bývalý guvernér odpověděl, že za dané situace nás nečeká nic jiného než ochlazování ekonomiky v důsledku zpřísňování měnové politiky České národní banky, což je koneckonců smysl toho, jak měnová politika centrálních bank působí. „Je otázkou, k jak velkému ochlazení domácí ekonomiky dojde a zda naše ekonomika nesklouzne do nějaké recese,“ řekl Tůma.

Dále zmínil, že pokračující konflikt na Ukrajině, který může ještě trvat i několik měsíců, vyvolává poměrně velkou neznámou kolem budoucích cen energií. Dlouhodobější prognózu však nezmínil, neboť jakékoli predikce jsou podle něj na bázi předpokladů, které úzce souvisí s aktuálním vývojem konfliktu.

V debatě došlo i na otázky kolem nedávného jmenování nového guvernéra ČNB Aleše Michla, kterou si nemalá část trhu vyložila jako potenciální odklon od toho, na co byla u tuzemské centrální banky zvyklá. „Rychlá reakce trhu (prudké oslabení koruny - pozn. red.) byla dána zejména tím, že šlo o překvapení. Trhy spíše očekávaly, že bude potvrzena kontinuita a guvernérem bude zvolen člen bankovní rady Tomáš Nidetzký,“ uvedl Tůma.

Středeční jmenování nových členů bankovní rady ČNB by podle něj mohlo mít stabilizující faktor, protože se do instituce vrací dva lidé, kteří již s členstvím v bankovní radě mají zkušenosti. Konkrétně se jedná o ekonomku Evu Zamrazilovou a ekonoma Jana Fraita.

„Nelze u nich jednoduše říct, zda se jedná výhradně o jestřáby či holubice. Když byla Eva Zamrazilová se mnou v bankovní radě, byla velkým jestřábem, tedy pro zvyšování úrokových sazeb, a to i v době začínající finanční krize, kdy jsme snižovali úrokové sazby, ona byla proti,“ říká Tůma, který byl v letech 2000 až 2010 guvernérem ČNB.

„Při středečním jmenování ve svém projevu navíc podpořila bankovní radu, že zahájila boj s inflací včas. Zároveň se ale v minulých týdnech několikrát vyjádřila, že současné sazby jsou možná na takové úrovni, že jejich další zvyšování může být spíše kontraproduktivní,“ dodává Tůma.

Za to Jan Frait byl podle vyjádření Tůmy v minulosti spíše holubicí. „Na druhou stranu, v době, kdy měl na starost finanční stabilitu volal spíše pro zpřísňování měnové politiky, právě pro zachování finanční stability,“ tvrdí. „Co se týče Kariny Kubelkové, to je velká neznámá, neboť se jedná o novou tvář v bankovní radě,“ dodal na závěr Tůma, který stejně jako Eva Zamrazilová očekává zachování kontinuity centrální banky.

Reklama

Doporučované