Hlavní obsah

Je to tu. Americký Fed zvýšil úroky a avizuje úrokový kvapík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Federalreserve/Flickr.com

Šéf americké centrální banky Jerome Powell.

Reklama

Americká centrální banka zvýšila úrokové sazby – o čtvrt procentního bodu do rozmezí 0,25 % až 0,5 %. Na letošek plánuje dalších šest zvýšení.

Článek

Americká centrální banka Fed dle očekávání zvýšila úrokové sazby – jde o první krok směrem nahoru od roku 2018. Fed také avizoval pravděpodobnost šesti dalších zvýšení jen v tomto roce.

Jde o definitivní sbohem dosavadní „holubičí“ politice, kterou Fed i další centrální banky vysvětlovaly tím, že inflace bude pouze dočasná. Ceny v USA rostou nejrychleji od roku začátku 80. let, kdy se země dostávala ze stagflační epizody druhé poloviny 70. let.

Pro zvýšení úroků hlasovalo osm guvernérů Fed, jeden pro ruku nezvedl – James Bullard z „pobočky“ Fedu v St. Louis žádal skok rovnou o půl procentního bodu.

Podle zveřejněných materiálů Fed počítá s tím, že úrokové sazby se budou na konci letošního roku pohybovat kolem 1,9 procenta a v roce 2023 vzrostou na 2,8 procenta. Na stejné úrovni by se měly pohybovat i v roce 2024, nicméně Fed zdůrazňuje, že vzhledem k nejistému politicko-ekonomickému prostředí jsou nejistoty obzvlášť veliké.

Kromě covidové pandemie a jejích dopadů, včetně například aktuálně rostoucích čísel v Číně i jinde ve světě, Fed ve zprávě zmiňuje i ruskou agresi. „Ruská invaze na Ukrajinu způsobuje nesmírné lidské i ekonomické těžkosti. Dopady pro americkou ekonomiku jsou velmi nejasné, ale v krátkodobém horizontu je pravděpodobné, že tyto události přinesou dodatečný tlak na růst cen a ekonomickou aktivitu,“ uvedl Fed.

Centrální banka také bez dalších podrobností uvedla, že začne ze své rozvahy rozpouštět balík aktiv v hodnotě 8,9 bilionu dolarů nashromážděných v období kvantitativního uvolňování. Fed tehdy podporoval ekonomiku nákupy vládních dluhopisů i hypotečních instrumentů.

Fed nyní musí postupovat velmi opatrně – pokud bude úroky zvyšovat pomalu, hrozí, že se inflaci nepodaří zkrotit a budou nutná mnohem bolestivější opatření. Pokud bude postupovat příliš zostra, mohl by zadusit ekonomický růst. Šéf Fedu však avizoval, že budou bankéři postupovat „svižně“, což odpovídá šestinásobnému zvýšení.

Americké burzy na rozhodnutí reagovaly nejprve poklesem, propadly se také ceny zlata a stříbra. Obvykle totiž platí, že vyšší úrokové sazby zatraktivňují dluhopisy a odčerpávají tak finance z jiných oblastí, typicky z akciových a komoditních trhů.

Pak se však trend zase otočil, to když Jerome Powell na tiskové konferenci prohlásil, že je americká ekonomika dost silná na to, aby si s vyššími sazbami poradila.

Reklama

Doporučované