Hlavní obsah

Jsme spokojení, hlásí Litevci, Rumuni i Češi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Shutterstock.com

Nejspokojenější jsou podle průzkumu Finové, nejméně se radují Afghánci.

Reklama

The World Happiness Report monitoruje míru štěstí, kterou pociťují lidé po celém světě. První příčky obsadily skandinávské státy, nebývale vysoko ale poskočily tři země – Litva, Rumunsko a Česko.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Nejnovější výsledky The World Happiness Report z letošního března opět potvrdily, že lidé žijící ve Skandinávii jsou nejšťastnější. Stanice BBC si ale všímá trendu, podle kterého středoevropské a východoevropské země předhánějí některé západní sousedy. Letos poprvé se Česko a Litva dostaly do první dvacítky, umístily se na 18., respektive 19. místě.

Pro srovnání, Velká Británie je na 20. místě, Německo na 24. místě, Španělsko na 36. místě a Itálie na 41. místě. První čtyři místa patří Skandinávii, pátý je Izrael. Na úplném konci skončil Afghánistán, Libanon a jihoafrické Lesotho (dříve Basutsko). Osm z deseti nejspokojenějších států je evropských, desátá je Austrálie. Hodnocení probíhalo mezi lety 2021 a 2023.

V průzkumu poskočilo také Rumunsko. To se sice umístilo až na 32. místě, klíčový ale je, že za posledních 10 let se vyšplhalo o 60 pozic výše. Odborníci v případě Rumunska nárůst štěstí připisují například investicím do infrastraktury. Spokojenost s životem v zemi může ještě růst po nedávném připojení k schengenskému prostoru EU, který zaručuje volný pohyb pro občany.

V Česku výzkumníci spojují rostoucí spokojenost s oživením kulturního života. Podle Michaela Rozenblita, zakladatele cestovatelského webu The World Was Here First, je v zemi kladen důraz na přístup k prostorům, jako jsou parky, hospody a kavárny. „Po konci pracovního dne vidíte rodiny, páry a skupiny přátel, jak se scházejí v parcích ve městě, jako by to byla společná zahrada.“

Autor knihy World’s cheapest destinations Tim Leffel doporučuje cestovatelům navštívit menší města jako Olomouc, Brno a Plzeň, která poskytují odlišný pohled na český způsob života. Pro milovníky piva zejména návštěvu pivovaru Pilsner Urquell v Plzni. „Je to pouť srovnatelná s tím, když milovník vína jde do Bordeaux.“

Reklama

Související témata:

Doporučované