Hlavní obsah

Mezinárodní měnový fond zlepšil odhad letošního růstu světové ekonomiky

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační obrázek.

Reklama

Mezinárodní měnový fond aktualizoval své prognózy pro letošní rok. Tvrdí, že hrubý domácí produkt se zvýší o 2,9 procenta, místo původně odhadovaných 2,7 procenta. Ke zlepšení přispělo uvolňování covidových restrikcí v Číně.

Článek

Mezinárodní měnový fond (MMF) dnes zlepšil odhad letošního růstu globální ekonomiky. Podle aktualizované prognózy fondu se celosvětový hrubý domácí produkt (HDP) zvýší o 2,9 procenta, zatímco loni v říjnu MMF letošní růst odhadoval na 2,7 procenta.

Ke zlepšení výhledu podle měnového fondu přispělo předpokládané oživení ekonomické aktivity v Číně, kterou loni brzdila přísná opatření proti šíření koronaviru.

Navzdory zlepšení letošního výhledu by měl růst světové ekonomiky zpomalit z loňských 3,4 procenta. „Předpověď nízkého růstu ekonomiky v roce 2023 odráží zvýšení úrokových sazeb centrálních bank v rámci boje proti inflaci i válku na Ukrajině,“ uvedl MMF.

V příštím roce počítá fond se zrychlením tempa růstu na 3,1 procenta. Výhled však mírně zhoršil proti říjnu, kdy na příští rok počítal s růstem o 3,2 procenta.

Podle dnešního odhadu by eurozóna měla letos růst o 0,7 procenta a MMF neočekává recesi v Německu ani v Itálii. HDP naopak podle prognózy klesne o 0.6 procenta v Británii. Navzdory nepříznivým dopadům války a mezinárodních sankcí by ruské HDP mělo letos meziročně vzrůst o 0,3 procenta.

Pohled na českou ekonomiku

Ministr financí Zbyněk Stanjura předpovídá české ekonomice krušný rok 2023. Hospodářství podle něj poklesne hlouběji, než se čekalo. Na vině je především zdražování, které lidi odrazuje od nákupů a roztáčení „kola ekonomiky“.

MMF výrazně zlepšil odhad růstu čínské ekonomiky, jejíž výkon by se měl zvýšit meziročně o 5,2 procenta. Říjnová prognóza při tom mluvila o růstu o 4,4 procenta. Optimističtější je odhad také pro Spojené státy, kde MMF očekává zvýšení HDP o 1,4 procenta.

MMF dnes také předpověděl, že celosvětová inflace v letošním roce klesne na 6,6 procenta z loňských 8,8 procenta. V příštím roce podle MMF inflace sestoupí na 4,3 procenta, zůstane ale nad úrovněmi z let těsně před pandemií, kdy se pohybovala kolem 3,5 procenta.

Hospodářský růst ve Spojených státech, které jsou největší ekonomikou na světě, letos podle fondu zpomalí na 1,4 procenta z loňských dvou procent. V Číně, která je druhou největší ekonomikou na světě, očekává MMF naopak zrychlení růstu na 5,2 procenta z loňských tří procent. Ekonomika eurozóny se letos podle fondu zvýší pouze o 0,7 procenta po loňském růstu o 3,5 procenta.

Reklama

Doporučované