Hlavní obsah

Miliardy vyletěly komínem. Takhle se lidé spálili na dluhopisech a směnkách

Foto: Jan Mihaliček

Pád skupiny C2H ovládající například oděvní značku Pietro Filipi patří mezi největší letošní dluhopisové krachy.

Reklama

Rok 2021 za sebou nechal nebývalé množství peněz, o které lidé přišli kvůli investicím do dluhopisů a dalších finančních nástrojů tvářících se jako výhodná investice. Jen v dluhopisech investoři „spálili“ 1,6 miliardy korun.

Článek

Článek si můžete také poslechnout v audiu.

Skupina C2H s oděvními značkami Pietro Filipi a Kara, investiční firma Growing Way, Brooc Global Investments lákající na nemovitosti na Kanárských ostrovech. To jsou názvy jen některých firem, jejichž investiční příběh letos skončil. Jejich klienti budou v závěru rádi, když místo vysokých výnosů převyšujících inflaci dostanou zpátky alespoň zlomek investované částky.

Jen u podnikových dluhopisů je objem spálených investic 1,6 miliardy korun. To je největší suma za poslední roky, vyplývá ze statistik forenzní agentury Surveilligence.

„Způsobené je to tím, že počet dluhopisových emisí i emitovaný objem v posledních letech prudce rostl, takže bylo jen otázkou času, kdy tito emitenti budou končit v úpadku. Proto máme obavy, co se bude dít v dalších letech,“ řekl šéf Surveilligence Ján Lalka.

Celková čísla o padlých dluhopisech za letošní rok budou pravděpodobně přitom ještě horší, než je napočítaných 1,6 miliardy korun. Surveilligence má za rok 2021 zatím k dispozici jen údaje do konce srpna. Mezitím ale v insolvenci skončili další emitenti dluhopisů, například firma České lithium.

Pod tlakem inflace

„Objem problémových případů v posledním roce roste. Tato situace je způsobena několika vlivy. Paralyzování některých odvětví pandemickou situací, zejména v částečně regulovaných segmentech. Dále pak vývojem inflace, která klienty žene do rizikovějších investic. Distribuci nestandardních produktů podporuje i to, že tato část není dohlížena žádným orgánem, který by měl správné pravomoci a kompetence,“ komentoval Lukáš Pácl, vedoucí právního oddělení finančně-poradenské společnosti Fincentrum & Swiss Life Select.

Drobní věřitelé mají v insolvenčních řízeních jen malou hlasovací sílu, což můžou podle právníka Luďka Chvosty z advokátní kanceláře Noerr kompenzovat například společným postupem nebo vytvářením aliancí na věřitelských schůzích.

Počet dluhopisových emisí i emitovaný objem v posledních letech prudce rostl, takže bylo jen otázkou času, kdy tito emitenti budou končit v úpadku. Proto máme obavy, co se bude dít v dalších letech.
Ján Lalka, forenzní agentura Surveilligence

„Pravda je však taková, že mnoho emisí dluhopisů, a to zejména nízkoprahových podnikových dluhopisů, bývají nezajištěné, tedy nejsou kryté hodnotou konkrétních aktiv. Pak lze v reálu v insolvenčním řízení očekávat plnění ‚cents on the dollar‘, tedy pár haléřů z každé investované koruny v závislosti na stavu majetkové podstaty,“ popsal advokát z Noerr.

Mezi největší dluhopisové pády roku 2021 patří skupina C2H podnikatele Michala Mičky. Firma ovládající módní značky Pietro Filipi a Kara vydávala v minulých letech dluhopisy za stovky milionů korun. Letos se ale obchodní model skupiny zhroutil. V insolvenci skončil i Mička jako fyzická osoba.

Mezi dalšími investičními průšvihy letošního roku „zazářila“ též společnost Growing Way mladého investora Ondřeje Janaty. Od klientů vybírala peníze, které měla zhodnocovat na finančních trzích. Místo vysokých výnosů ale v září následoval policejní zásah a obvinění Janaty z investičního podvodu na bázi takzvaného letadla. Přes 4000 lidí dalo do Growing Way přibližně 1,5 miliardy korun.

Případ Growing Way vrhl světlo na rizika spojená s fondy zakládanými podle paragrafu 15 zákona o investičních společnostech a investičních fondech. Takovým fondem byl právě Growing Way. Podle zmíněného paragrafu si může v podstatě kdokoliv vytvořit fond na správu cizího majetku. Je sice zapsán v evidenci České národní banky, ale ta jeho činnost dál nekontroluje.

Investiční podvod: Ponziho schéma

  • Italský podvodník působící v Severní Americe Charles Ponzi (1882–1949) přesvědčil tisíce lidí, aby investovali do předplacených poštovních poukázek.
  • Ve schématu po něm pojmenovaném investoři svěřují své prostředky investičnímu fondu s vidinou vysokého zhodnocení a s nízkým rizikem. První investoři se vyplácejí z vkladů nově příchozích, nikoliv ze zisku z obchodování. To povzbuzuje další investory, aby do schématu vkládali nové peníze a větší částky. Přesvědčí i své okolí ke vkladu. Ve chvíli, kdy nejde najít nové investory, se schéma hroutí. Organizátor se snaží se ziskem zmizet.
  • Nebezpečí tohoto systému spočívá v tom, že se navenek jeví jako korporace s organizační strukturou, kancelářským zázemím, zaměstnanci a sítí finančních poradců. Především ale v tom, že dokud není omezen příliv nových klientů, společnost vyplácí klientům výnosy, případně jim poskytuje výpisy z obchodních účtů, a tím je utvrzuje v přesvědčení, že používá investičních nástrojů na tuzemském či zahraničním trhu, a jejich vklady se tak skutečně zhodnocují.

Zdroj: Národní centrála proti organizovanému zločinu

„Kriminalisté Národní centrály proti organizovanému zločinu doporučují občanům zvýšenou obezřetnost a ostražitost v souvislosti s investicemi finančních prostředků do produktů, které slibují neobvykle vysoké zhodnocení (zejména těch, které nepodléhají regulaci České národní banky), neboť s podobným druhem trestné činnosti se policie opakovaně setkává,“ varoval tehdy mluvčí NCOZ Jaroslav Ibehej.

V roce 2021 akceleroval také vývoj investičních kauz, které začaly už v minulém roce. V první řadě se letos formálně naplno rozjelo insolvenční řízení se společností Arca Investments. V úpadku byla ale už loni.

Největší bankrot

Krach mateřské firmy skupiny Arca Capital je největším bankrotem od 90. let. Věřitelé přihlásili vůči společnosti pohledávky za 23 miliard korun. Většinu z těchto pohledávek tvoří investiční směnky, které lidé nakupovali s příslibem vysokého zhodnocení. Arca slibuje, že prostřednictvím insolvenční reorganizace vrátí v průběhu pěti let alespoň polovinu z celkových dluhů.

Posun nastal rovněž v kauze společnosti J.O. Investment. Policie podezřívá manažery firmy, že kolem 4000 lidí připravili o zhruba 2,3 miliardy korun. Státní zástupce podal v říjnu kvůli podvodu obžalobu. Firma původně slibovala vysoké zhodnocení prostřednictvím obchodů na burzách.

Celkem od roku 2013 podle dat společnosti Surveilligence skončilo v insolvenci přes osm procent ze všech vydaných podlimitních dluhopisů. Tak se označují emise pod 25 milionů korun, pro jejichž vydávání jsou volnější pravidla. V případě nadlimitních insolvencí postihlo bankrot 1,2 procenta z celkové emitované částky. V součtu od roku 2013 do konce letošního srpna padly dluhopisy v hodnotě 4,4 miliardy korun.

Tato čísla ale nezahrnují případy jako je Arca Investments, Growing Way nebo J.O. Investment. Tyto firmy nevydávaly dluhopisy, ale lákaly klienty na jiné finanční instrumenty.

Reklama

Doporučované